用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園爆退學潮
樓主: BabyAlexander
go

幼稚園爆退學潮 [複製鏈接]

針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由單單因為一兩個月收唔足學費就要減人工,甚至無糧出?咁同無良僱主有咩分別? 如果我老闆同我講今個月因為一啲佢控制唔到嘅問題而要蝕錢(只係今個月), 出唔到糧俾我或者要減人工, 你話講唔講得通?

交學費=負責任 (在正常情況下我同意)

咁學校收咗學費, 一句我都唔想, 老師都要食飯, 咁呢個學期就係咁不了了之底下完結, 我只覺學校一味諗住收錢, 都無話有咩contingency plan, 問佢就只係話要確實復課
日子先再有對策, 咁呢啲又算咩行為?

剛剛知道阿仔其中一個興趣班個場有人確診喇, 我又有機會教阿仔做個負責任嘅人喇(白交學費)
原帖由 39113911 於 09-6-19 17:29 發表

我小朋友K3,9月小一,我會交學費,我想小朋友做一個有責任人,

而家香港辦嘅早期教育(唔只幼稚園)無可否認係好商品化,你睇下版面幾多廣告, 幼稚園都賣廣告, 父母同小朋友點解唔可以統稱為消費者?

原帖由 39113911 於 09-6-19 17:38 發表

SORRY,小朋友讀書,你當......消費者......
我想問你當你小朋友???????:cry:

That's my point!

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:03 發表
我覺得私人幼稚園係一門生意,家長係消費者,小朋友係用家,辦校團體or校長先係boss,所以我覺得如果有老師冇糧出or學校冇租交,應該要搵辦校團體or校長,而唔係搵家長loh!
...

咪係law, 而家見到咁多家長都話會照俾學費, 睇怕報紙話咩爆退學潮, 阿咩會長話經營有困難, 都係出口術多喇!

傻喇, 既然有咁多有責任感嘅人願意無條件交學費, 學校又駛咩浪費時間同政府傾?

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:33 發表
岩呀,與其個個家長好勇猛咁拍心口頂硬上咁話照交學費,倒不如等d真係做老細既校長or辦學團體同政府傾傾好過啦,你知啦,我地呢d星斗市民,幫唔到d咩架咋嘛,點同做學校老細果d咁財雄勢大呀?盞搞到d老細攝牙罅都嫌少啦! right? ...

講開畢業禮, 學校話都會取消, 原因係因為停課小朋友唔夠時間彩排喎, 我同校長講我作為家長根本唔介意小朋友表演成點, 可以押後啫, 但係校長都係嗰句要等政府確實復課日期先再決定, 我只希望呢個pre-nursery有個完滿嘅終結, 記得大仔n班畢業禮, 成班小朋友講謝謝媽媽(用普通話), 我真係眼泛淚光呀, 我一直無諗過提早退學就係驚參加唔到畢業禮, 我睇怕即使我交咗7月嘅學費, 我個仔嘅n班生涯都會喺無聲無色,不了了之嘅情況底下結束, 咁對家長又公平, 學校又負責任嗎?

原帖由 heiheiada 於 09-6-20 12:38 發表
我個囡學校係7月行畢業典禮, 7月尾開始放暑假. 之後8月返學係冇課程, 9月先開新學期. 所以一早就同佢講左行完畢業典禮就唔返學, 等佢上小學之前開心吓! 去吓旅行! 做家長咁樣諗都好正常姐! 點知D校長,老師收少期$ 都 ...

good points!

我都覺得如果一間幼稚園(牟利嗰種)會因為一兩個月收唔足學費而導致出唔到糧俾員工, 甚至經營困難, 實在好難令人信服!

原帖由 cheng713 於 09-6-21 23:59 發表
To those parents who support their KGs and will keep paying school fees, we understand why you would do that and guess perhaps you have more financial freedom than others.....

But for most of the wo ...

其實你無需要為人地嘅觀點而feel sad 喎, 每個人都會有唔同嘅意見, 大家討論吓啫~

原帖由 twinsstar 於 09-6-23 01:04 發表
"家長係消費者,小朋友係用家"
if this is a core value deep in your heart .. I would doubt if your kids know what "repect" is ..

Wonder if they know how to repect their teachers ...

I don't mean to be  ...

我諗學校唔會玩法律, 因為法律係有錢人嘅玩意, 學校都話財困, 連糧都出唔到, 點玩?

至於玩民事就更加

原帖由 dolala 於 09-6-23 23:58 發表
講真, 學校如果要玩法律, 我估其實唔係唔可以, 唔好成日諗住人地好蝦, 諗住分道揚鑣就cut auto pay, 一旦出事就算勝訴都變成雙輸啦

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至 ...

small claim 是可以的, 不過真的很花時間, 我以前工作(提供服務的公司)經常small claim 人, 但就算勝訴, 都唔可以強制還款, 即是話又係得個桔, 學校又點會唔曉得計呢條數? 更何況大家都各有理據, 邊個可以索償都未知!

原帖由 dolala 於 09-6-24 01:58 發表

去小額錢債個度追討呀, 呢d地方係花時間, 但費用不太高

Oh, my god! 我真係無諗過你會提議行呢步, 你知道嗎? 我以前公司從來都不會做這個行動, 因為cost大, 但係return 可能係零, 不過還好, 你不是話揾收數公司, 唉...真係得啖笑~

原帖由 dolala 於 09-6-24 12:28 發表

除非家長走佬或者無力償還, 否則可搵執達主任以扣押債務人財產來還款

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm#12

唉....真係俾你激死, 講極都唔明....

阿校長呀, 若然因為今次停課而導致你收少咗學費而你真係成功告到一個的話, 請公告天下, 以達致你殺一儆百嘅宏願

原帖由 dolala 於 09-6-24 20:42 發表

殺一儆百, 有何不可? 至少要讓家長明白, 幼稚園有權根據教育條例收取符合規定的收費, 那些欠費家長, 又有沒有辦法證明幼稚園濫收費, 又或者沒根據教育局指示辦學? ...
‹ 上一主題|下一主題