用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

我幫我個仔做GFDF二年了,真係一D都唔簡單,屋企自己煮還可以,出街都唔知點算,一食錯野濕疹、鼻敏感、脾氣、發夢又走番晒出離,有次在學校食左老師送的綿花糖,都煩左幾個星期,最煩果次近考試,個人反應慢左,變蠢左。

『天下無難事,只怕有心人;天下無易事,只怕粗心人』!
加油

回復 小肥mama 的帖子

GF 即Gluten Free -- 不吃含麩質食物,例如小麥、大麥等麵包、蛋糕、意大利粉、麵條的食物

DF即Dairy Free  或 CF 即Casein Free--  不吃含牛奶(酪蛋白)的食物,例如牛奶、芝士、牛油、雪糕

我仔也對雞蛋及花生有敏感,所以要買Egg and Peanut Free及GFCF的食物。

回復 xixi1218 的帖子

我相信GFCF對好多A仔都好有效,也對好多人有益,剩講牛奶,幾年前鏗鏘集都講過,飲牛奶的問題:

http://www.youtube.com/watch?v=7bt-8ZFDN-c

"牛奶是小牛飲的,根本不是給人飲的,因牛奶蛋白質太高,對於人的消化系統,帶來嚴重壓力,破壞腸道健康,引起過敏、濕疹、鼻敏感、...癌症等。"

牛奶有益只是'廣告商'及'生產商'手段。

回復 fatpam 的帖子

如果"生物療法"適合你小朋友,可以節省好多訓練的時間和$,最重要系自己心態都輕鬆晒,我仔現在自己處理倒自己的工課、學習、收拾書本用具等。
現在小學課程好深又教得快,如果下下追住提住佢做,全職都唔掂la。

free_style  同意同意。老實說,我無刻意的家居訓練。主要係同佢玩多些,多些互動。我覺得天大地大,咁樣訓練,幾時得來追到正常水平。反而戒口後,佢全方位有改善,情緒及專注力好左,我心情都好多了。   發表於 12-6-1 13:35

回復 ppmommy 的帖子

我都系上網訂GFCF的面包和蛋糕。
如自己做我估要請教free_style

apple~y 的帖子

豆腐應是GFCF

apple~y 發表於 12-6-11 20:51
GFCF試0左3日,仔仔都鍾意吃我整的食物,最方便係整pancake
加豆奶開粉糊,整出來都幾好食
暫時最明顯係poo po ...

GFCF可以減輕腸的負荷,腸健康,個人先會健康,相反條腸壞左(腸炎),好多營養吸收吾倒外,惡菌會在POO POO到寄生,排出毒素。

昨晚,用kenwxxd麵包機,DIY左GFCF & egg free的方包,超似樣,味道好,比街賣的硬小小,2hr30攪掂,跟住包GFCF麵粉的recepit,用電子磅磅好材料,預先攪云,才放麵包機再攪,用麵包機好處,唔洗睇火,唔怕焗壞。

free_style  勁呀!  發表於 12-10-13 00:58
‹ 上一主題|下一主題