用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

我都要分享下近日搵到既資料, 希望帶比大家一d靈感.

呢個web 真係好正.

仲有以下幾個web
http://mathfun.com/Montessori.htm

http://www.montessori.com.hk/Helper_Seminar.htm

http://www.montessoriservices.com/store/

kp, 唔好話個洗碗位, 我想全部都搬番屋企添. 今日你係電話講個洗碗位時, 我已幻想緊俊俊點樣幫忙做家務, 睇完你d相, 簡直係超正!!    我真係要再加油!! 而今晚餐飯我就嘗試比一d阿囡自己抓住食, 果然佢好開心之餘仲打破個人時間紀錄食完一大大碗 , e+就靜靜等待佢自己能學習用餐具進食.

正如 littlepigmon 話佢敏感期未出現姐, oli 都係今日先第一次開始, 講唔定玩多幾次又厭. :tongue:
不過, littlepigmon 既方法唔錯, 我地食飯時比d大人食物佢, 增加佢興趣.
Happy小米 寫道:
甲由仔,
進進一拿着匙就抵擋不住, 一手掉左佢
叫我点教佢食嘢呀!

題外話~請問你地買邊種較剪for 剪食物之用, 我搵左好耐都無話專for bb, 如果買普通較剪又無盒, 點算?

eee, 對我可能係好消息.
Happy小米 寫道:
bad news!
因為業主加租, ims 要搬去鴨利洲海怡半島 !

CWB 去海怡快都要25mins車程, 仲未計等車/落雨塞車等, 要小朋友每日坐咁長車程確要考慮下先.
如果同阿公傾得成佢地又會搬 .
Happy小米 寫道:
甲由仔,

佢地話bid緊政府既premise, 長还希望有一个幼稚園同小學一齊既school site.

所以海怡都唔係permenant ga.

你知否由銅鑼灣去海怡要幾耐? 由tko 去海怡係咪 tko(mtr)>cwb>south horizon 最快?

噼里啪啦系列我都有買, 但唔知係未阿囡仲細, 比佢睇時好肉緊扯爛, 我都無再比佢睇. 我又想請問大家小朋友幾時開始識得open paper book, 我已經比d雜誌 train 下, 但都有機會扯爛書.   

同大家分享下今日阿囡第一次自己食飯.
一開始仲正正經經學下用spoon.

唔夠幾啖開始玩拋飯. :evil:

拋左陣之後又繼續食過, 仲自己食哂添.

若果講有心機我都讚下自己 , 因為事後功夫都幾煩. 其實係個碗大, 因為我要捉實比佢攞但又要個口大, 所以用左個大人湯麵碗. post相當日就係幾啖spoon後就用手食哂, 但我呢幾日就用下手用下spoon, 因為我都怕佢淨係用手食.
佢食左10mins都無, 不過我個囡不溜都係食飯怪.
zzerong626 寫道:
你好有心機播,好似好大碗禁,請問用左一陣spoon之後,係咪用晒手食?如果係禁,應該點引導佢用返呢?定說有得佢用手食,我驚佢train唔到用器具食野。   
仲有佢食左幾耐?

小米, 你預左佢食時唔好著衫方便d之後就要沖涼, 而你要方源1米範圍舖定報紙. 我比佢坐係櫈仔食, 可能佢吊腳又未識行所以無周圍走, 不過有樣都幾煩, 就係出街時佢會扮識食飯要自己食.

你盒教材都唔平    , 為左個 dropper 我都要老公買番盒先    .
zzerong626 寫道:
想同大家分享,找到個盒好有DIY蒙氏教材精神,入岩位會拍一聲:
好似DIY蒙氏教材∼睇片

遲d仲可以教配對,dropper.

各位姨姨, 我媽媽認識蒙時我才八個月大, 因為我仲細只可訓練下一般自理, 係安全環境下可以自由活動, e+我每做完事後一定會拍拍手, 即係代表我成功. 我喜歡靜靜坐在一旁觀察事情, 喜歡大自然, 喜歡動物尤其係魚........... 反而我媽媽就改變最大, 我覺得佢脾氣無左, 說話細聲左成日笑, 所以我都好開心. e+媽媽打算將間屋大變身, 因為媽媽話我大個囡要學習更多新事物, 佢又話童年係最開心既時期, 所以佢會每日都陪住我一齊玩. 媽媽, 我愛你.   

evan, 雖然唔知咩事, 但我都相信煩事都有過去, 一定見晴天, 加油! 你囝囝係未出疹? 因為最近比較容易惹到. 祝你囝囝早日痊癒, 小病是福.

呢幾日我返左娘家住, 望住兩婆孫無隔膜好溶洽一齊玩,突然我感覺好像回到小時候的我, 好想親親媽媽多謝媽媽, 原來愛真係好簡單............  忽發奇想, 將來阿囡會否用蒙既教育去教導佢既仔囡, 那麼我就要好好實踐現在, 為我既下下.....一代好好努力.  

請問各位有無童書/教材/讀物推介.

<<click here>>

Thanks!! 你幾時試車程, 入開黎順便約食飯.
Happy小米 寫道:
甲由仔,

不推介当当的"我真棒"係列.
个人意見.

有無媽咪有興趣一齊約埋去書展 / megabox. 大家可以交流下.

kp, goooooooooood!!!    我都試下用鞋架.

上星期我未話要將間屋大變身, 係 ikea 買左個架, 因為佢係組合架, 我預左尺寸後同個 sales 講叫佢幫我 order. 點知個架同層板係兩個 szie :evil: , 又要等佢收貨再送過, 希望今個星期整好.

最近真係好忙, 忙住特訓oli . 個架終於砌好但仲好亂, set 好後再post張新相大家睇.

今日我好感動, 事源我地呢個星期同阿囡一齊食飯, 我地一齊食一齊坐, 佢食乜我地都食乜, 佢真係以為可以食大人食物, 所以無反抗好開心. 而今日佢竟然可以全程自己用spoon食, 雖然仲有d係地, 但無再用手. 甲由爸見到都話佢叻左(今次真係要讚下.:loveliness: )

‹ 上一主題|下一主題