用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Roedean, Malvern st James, mayfield, lancing 邊間好 ...
樓主: Lee_eddie2001
go

Roedean, Malvern st James, mayfield, lancing 邊間好 [複製鏈接]

Lee_eddie2001 發表於 18-11-11 21:19
我囡囡有以下四間英國sixth form offer. 請問邊間比較好:
1. Roedean
2. Malvern st. James

有冇特別原因考這四間?Mayfield 排名最高但感覺天主教學校有些嚴肅。Malvern girls 又偏遠。

Lee_eddie2001 發表於 18-11-12 23:07
回覆 TKSMOM 的帖子

謝謝意見。mayfield 看似academic 好D,但係好奇怪入學試份券相對容易。

有冇 School visit? 通常去完 School visit 已經可以決定到去邊間,因為囡囡會想係邊間生活。

Lee_eddie2001 發表於 18-11-13 16:21
回覆 ricenoodle 的帖子

吾夠時間去school visit. 不過囡囡偏向喜歡Rodean. 我都基本上比佢自己揀。

如果唔揀男女校 (Lancing) ,我會揀 Roedean or Mayfield 。你囡囡有冇講點解揀Roedean?

bearbeargo 發表於 18-11-14 13:52
回覆 Lee_eddie2001 的帖子

我女呢個星期先考試

考邊間?

DKmum 發表於 18-11-14 19:21
老師教學質素是ok的, 因為我女沒有投訴过老師唔好, 而我女主要離校原因係佢鍾意讀男女校、不喜歡女校、多 ...

仲學埋普通話幾好呀!
多數上到Sixth form 又有自己想法,到時要留或轉校也是佢地揸主意了。

candy9328 發表於 18-11-14 17:22
我囡囡讀 Mayfield, 由 year 7開始, 現在 year 9, 她很喜歡學校。
早兩年, 學校排名不太高, 但這兩年看見學 ...

如果去 town 大約要幾耐?平時 weekend 多不多 activities? Thanks!

candy9328 發表於 18-11-15 10:37
學校對面及旁邊有幾間小店,買日用品沒間題。
如要去大 town車程大約要35分鐘吧!
低年級的,學校由老師帶每t ...

謝謝你詳細資料!

rainbowbb 發表於 18-11-16 13:01
如果唔可以去學校睇,可以怎樣幫阿囡選?

去些升學展直接和學校代表傾下,仲有現在的家長學生,可以了解學校風氣和文化岩唔岩自己仔女。

rainbowbb 發表於 18-11-16 13:01
如果唔可以去學校睇,可以怎樣幫阿囡選?

始終可以去到學校參觀就最好,在未報名前去看看先確定報名,之後收了就比較容易決定去唔去讀。

angelleungyp 發表於 18-11-17 21:12
當年女兒Malvern st jame 和 Roedean 都收咗,後來女兒決定選 Roedean 。
一、大約一年半前,女兒有師姐讀 ...

我也有參觀過幾間女校和男女校,相比後Roedean 校舍環境設施真的一㳘。聽說canteen 食物也不錯,是嗎?

Lee_eddie2001 發表於 18-11-17 21:49
回覆 angelleungyp 的帖子

是的。我女兒和校長面談過。很喜歡他。

決定邊間未?
‹ 上一主題|下一主題