用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge Starter 計分方式??
樓主: fixedstar99
go

Cambridge Starter 計分方式?? [複製鏈接]

小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上個任何training班,故有以下疑問,煩請了解人士解答,感激不盡!!

見Starter大概分3大類:
1. Speaking (5 parts)
2. Listening (4 parts),
3. Reading and writing (5 parts)

如果滿分15盾,請問錯幾道題扣1個盾呢?

另外,Listening部分是否每一part都會重複講多一次?考試時係每個學生各戴住headphone,定係開住個高音喇叭大家一齊聽呢?Thanks a lot!!

31    0    0    0

回覆 ChelseaHui 的帖子

系BK爬文,見到有人話96%以上正確率為15盾,即係每part 25道題最多可以錯一個。咁請問listening是否會重複兩遍?

回覆 MSKAKACHAN 的帖子

考試課室有幾大,幾多個人,沒headphone會否有d小朋友坐既位置聽唔清呢?

回覆 huba 的帖子

係呀,我睇past paper係聽兩次,所以想double check下,多謝你

回覆 豬師奶8 的帖子

我地沒上任何training course,小朋友亦非來自全英文環境幼稚園,只係7月開始俾佢做下past paper,已報佐8月中考試

回覆 bbjanbb 的帖子

我個小朋友已識大部分Sarter vocabulary, 所以冇專門花時間去學串字,少部分唔熟悉既單詞會係做past paper過程中發現並重新記熟。
不過各個小朋友水平和能力唔同,不能一概而論。

回覆 bbjanbb 的帖子

ORT stage 9 似乎已經好高級,我只比小朋友讀過stage 1-2,佢對該書興趣不大就沒再試下去,我都不知究竟佢能力去到邊。但對比其他小朋友,我個女英文詞匯量唔算好大,只不過記憶力好,新字見到兩三次就記住了。佢幼稚園有教phonics,我平時都有提下佢,所以都算掌握到8成blending skills。
如果你小朋友要考Cambridge,串字係好重要,佢既然可以讀到ort stage 9,相信能力都好強,稍微花時間練習下應該沒問題。

addoilcc 發表於 17-3-7 00:02
通常一年有幾次架?黎緊幾時有得考?

一年好多次,幾乎個個星期日都有得考
‹ 上一主題|下一主題