用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

小貓1124 發表於 14-12-1 13:14
認同,通常係非用家先話唔好!

唔係喎,我係現任學生家長。我對明慧好失望好失望好失望.....但由於小朋友讀緊,唔想點相,所以唔講咩事了。總之,明慧好不近人情,我對學校好心 淡........

Mother_Joyce 發表於 14-12-3 17:56
我見到你7日前有張Post,問有無人收到北角明慧嘅K1 offer…如果系現有用家,我哋系唔需要任何面試,就直升K ...

先生/小姐,我有兩個小朋友,一個讀緊,一個 waiting, 點解我唔係現任家長?你未搞清楚就話人。

我只不過講返我既感受。我知你小朋友讀得好開心,可惜發生係我同我小朋友身上唔係囉。

唔係人人都一定喜歡明慧,難道我地就唔可以講返自己的感受?

eekg 發表於 14-12-3 19:11
你跟埋佢個post la,佢個大b讀緊,細b之前in pn 冇offer,今年in k1 waiting。

謝謝你。

Mother_Joyce 發表於 14-12-3 20:37
唔好意思,我已經修改咗啱啱嘅post,希望唔會令你嘅感受更加雪上加霜。我係太激動和敏感了。

謝謝你。你所講的我去年今年都全部做哂,甚至做多。

呢幾年發生好幾件事,真係對學校好心酸。

我宜家仲要幫細B撲學校,希望你明白做家長的現在有幾無奈和徬徨。

eekg 發表於 14-12-3 23:24
唔洗,因為我大B舊年都讀緊,舊年細B報佢PN都唔收.
果下真係好無助...

細B後來點?

myserena 發表於 14-12-5 10:01
好同意
另一所學校,啟X,9月開學至今已經出左3次通告都係有關捐錢既,當然捐款與否由家長決定,但明 ...

FYI, 今天收了兩張捐錢通告......

Mother_Joyce 發表於 14-12-5 13:56
試問我女女從開學到宜家,從來未收過一次要求捐款嘅通知(今日有無收到我未知,因為未返屋企),你系甘話好 ...

所以最好讀耐D先講.  我小朋友話哂讀左幾年, 你小朋友岩岩開始 PN .......

Julybabe 發表於 14-12-5 22:58
Truly agree with what you have said.. We do charity for good, and not for any other absurd reasons a ...

陳校長會好多謝你。明慧去年攞左個交通安全隊最高捐款獎(原來有D咁既獎),佢係家長會笑到四萬咁話多謝各位家長。明慧去年交通安全隊另外又攞左4 至 5 個全港 xx 大獎。去年畢業禮攞哂出黎又頒一次俾我地家長睇.......

龍校之友 發表於 14-12-5 23:26
Donation should be entirely voluntary.  The facts the the class and name of the student are printed  ...

我覺得明慧係好,唔係我細B都唔會報兩年(可惜都係........)。但係咪好到好似有D家長要咁出力地護航講好說話,我覺得又未至於。加上出力護航的只是PN 讀了幾個月,說服力唔夠,好多問題係K先出現。PN 開學幾個月收唔到捐款通告當然好,好似我地呢D年年係咁收就真係.....唉..... . 但有D媽媽就大聲話學校唔commercial 因為都冇收過捐款通告(其實係未唔係冇,試問咁重要的事情點會漏左PN 小朋友?),到真係收到時又話其實自己好鍾意捐錢...........

Julybabe 發表於 14-12-6 20:48
其實呢,捐錢吾係博人多謝,最重要係捐完係幫到人又好,學校又好,小朋友又好,乜都好。如果你覺得間學校有 ...

冇,不過學校又多個獎杯,家長會又多樣野講俾家長聽。得益的除了受捐者,還有漁人得利。

其實捐款好簡單,可直接捐予無國界醫生、奧比斯等機構,又或者,大家有冇考慮過直接捐去交通安全隊及公益金,其實捐款從來都不需要經過學校的,然後在回條上填上$0.
‹ 上一主題|下一主題