用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
樓主: juliet
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

個人認為: 現在所講的資優只是一個標準, >130 就是資優,其實好似身高體重一樣, 有升有跌, 要keep 住增長先至係最重要。現在很多父母教開始早教, 資優的出現只會越來越多。我認為現在所講的資優標準並唔係天生的。只要有正確系统的早教, 3歲前識 A-Z, 1-100 ,+-x/, 1000字中英文, 講多国語言, 己經唔出奇。 任何一個正常小朋友都可以教到成為資優, 當然父母要付出很多時間,愛心去教啦! 其實唔好因為那個130分而去想太多, 放多D時間去了解仔女的問題或 plan好子女的教育方向, EQ 的教育都很重要啊!

原帖由 iburberry 於 10-7-28 00:27 發表
其實父母望子成龍都好正常,但比我寧願佢eq更高,身體健康,快樂咁做人,最緊要孝順父母,做一個有用o既人先係最重要!(唔好意思一時感慨),我成日諗只要個人o係度已經好好(但又唔好做社會敗類),其他野唔係太重要! ...

係呀!望子成龍好多父母有同樣的想法! 所以當大家知道早教有用的時候, 或多或少都會去試。資優兒己變成一個standard. 我都係一個早教父母,我都好明白大家好開心研究你的資優兒識D嘜, 我的資優兒識D嘜, 但好自然會俾子女有好大壓力,有反效果的, 我經常都會提醒自己唔好作比較。花多D時間在EQ trainning 方面, 因為早教會令到小朋友有情緒問題係可以理解的, 因為心智己比較成孰,但自我控制還未成孰,就有機會出現失控, 其實解决都有方法, 每件事都有主因, 只要解决到佢地個心結就得啦! 自信,尊重,了解都好重要架!

原帖由 mini_cc 於 10-11-23 01:09 發表
其實我宜家都好無奈....阿仔EQ超低,係又發火唔係又發火,又掟野,crying時又會撞個頭落地~~~佢只係一個2歲大的大bb...都唔明點解咁好火,成個屋苑d工作人員都認佢,因為佢火氣十足.....

佢自己個名都係前2日開始先正式 ...

我個女以前都係差唔多, 2歲時皮氣好壞, 問佢嘢唔答, 好多嘢都識但唔講,我就冇同佢睇專科, 我自己 train 佢 EQ 經過大約半年後, 現在佢3歲,巳開始可以自我控制情緒,
其實發皮氣唔係一朝一夕的, 原因係智力水平己超越左可以handle 的水平, 而能力, 心智又未能同步所至, 大人會覺得BB發皮氣會就佢, 現在主張唔打唔鬧, 小朋友皮氣會越發越大, 好多時大人會驚左佢, 佢想点就由得佢, 唔去教, 這個方向係好錯
主要係要佢明白凡事都要講道理, 要付出就要代價, 明白對與錯, 由童話思想轉為現實, 過程係好辛苦, 我試過為一些小事, 就同佢對恃左半日, 主要比個 signal 佢, 我地唔會就佢, 佢自然會想別的方法或知難而退.
其實你可以參考吓, 但係方法就個個小朋友都未必一樣...
‹ 上一主題|下一主題