用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

B.B.BaBa 發表於 22-7-28 11:42
我在EK日子淺,唔識野。睇左咁耐,大家講緊個問題,似乎係在於大學,佢點收生,邊個 STREAM 收幾多人等等.. ...
點解唔要求大學辦Foundation 畀差兩三分嘅同學一個機會呢?
同老婆/老公有問題,唔可以用成年人方法好好溝通問題,吹雞去對方屋企扎馬係好方法嗎?

cafeva 發表於 22-7-28 09:27
咩叫免費飛? 真係好難聽. E D 先至係歧途!
你過敏吧?
難聽咁我直接道歉,無意令人不快。

我喜歡睇電影,咁贊助商派左飞,觀眾唔想睇唔入場都有自由吖。

fatman69 發表於 22-7-28 11:56
能仁好似轉左做專上。
德仁已於2006年結束辦學,究其歷史為前華仁校長林海瀾先生所創辦。
...

你心水清,兩間我都有親人讀過。四十幾年前?讀德仁嘅上左恒商,第二期畢業生,去左楓葉國定居。
另一位相夫教子,樂天知命。

從前辦學嘅真正有心教育人。

73662710 發表於 22-7-28 11:55
34,35分那批絕對有能力讀医,唔使什麼foundation.
我寫差三兩分唔係最重要,唔關能力問題,係畀有心嘅學生多一個機會,可以包括Mature Student。有能力直入醫學院考試唔合格嘅大有人在吖,入到畢唔到業要drop 科或者係無心無興趣讀都唔失禮。有能力與否,不爭朝夕。

34,35分唔使咁咪好囉。有唔少30分嘅我都覺得品格好,宜讀醫,咪副學士咁去睇,畀個希望佢地,好過重讀咁浪費。

fatman69 發表於 22-7-28 12:13
林海瀾先生用華仁模式創立德仁,後來九華都係使用德仁校舍。德仁雖不如華仁出眾,但林先生對教育的付出, ...
奶露臣街嗰頭

問題係可以從心所欲就笑呵呵,

現實世界就唔畀你從心所欲,

想食就要出力,想講都要張開口。

淘汰左,正路就下次努力,加油啦。

瞓醒可能個制度會就曬你?上下嚟真係幾抗衰老嘅。

車群都跑完洗車上路啦。

休息

Jean1769 發表於 22-7-28 17:37

一矢中的

免誤會,你係咪問我知唔知究竟IB點考法?
認真問我會認真答你架

唔使同我申脷,你當我監管機構?

似乎,只係一矢中的係同我講咋,我HappyHour中,食緊「招炎豆腐」,個menu真係咁寫,一舊舊,食落OK

Jean1769 發表於 22-7-28 18:13
我得第一句係同你有關讚你唧。
見到你開心,就好啦我都食完碟豆腐,收到la。

行出沙灘,跣腳㖭,跌落地成身沙,好肉酸…

唔係我,咪笑。

大把人唔知條龍排咩都跟隊格,有時間咪食住等囉,行去龍頭原來有雙大龜出嚟行街,一班人跟住行。
嗰老人家話等睇龜生蛋[咊]

呢個輕鬆話題,要送彩蛋1
彩蛋2

假如EK 就快要統治全港?笑話嚟

ABC-DAD 發表於 22-7-28 19:36
呢個輕鬆話題,要送彩蛋1
彩蛋2
彩蛋3

希望受傷嘅年輕人得到最好嘅照顧,早日康復,家人同受驚嘅有平安。

在讀學生同教識員都有意識到嘅,似乎醫學院會調節,發聲係有用嘅,對事比較好。

意氣嘢,發洩過就舒服左好多啦?這子彈要亂飞,可以飞多陣,解決問題要天時地利人和,有色眼鏡放低就見事不見色了。

再次祝福受傷嘅年輕人,一切安好。
‹ 上一主題|下一主題