用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果入唔到ESF小學,可以入咩。
樓主: hrvman
go

如果入唔到ESF小學,可以入咩。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hrvman 於 10-5-10 09:25 發表
其實係咪如果目標係DSS/private, 地址唔係一個問題?

地址只係luckydraw 或入本地名校時先用?

你可以咁講.

醒目開學勳章

hrvman,

有一個問題想問你, esf 幼稚園是不是全英文教學, 無中文的 ?  如果係, 再找local 的讀 k3 都對呀小朋友幾有難度.

醒目開學勳章

原帖由 hrvman 於 10-5-10 10:06 發表
對.係冇中文堂嘅. 講中文都仲OK因為屋企主要講中文, 但認同寫完全唔得, 除非父母好有時間恆心去教. ESF有課外普通話堂可以報D, 但都係冇認字寫字.

我就係驚接唔到去LOCAL就煩. 加埋佢地教學方法唔係坐定定, LOCAL學 ...

是的, 如要接去LOCAL, 最煩係無中文, 因K3的中文已教同寫左好多, 有D 幼稚園要寫短句子了, 到時先追都幾係野.  你不如咁啦, 想有兩手準備, 襯佢而家仲細3歲多, 自己開始教佢認中文字同比D 功課佢寫下, 同佢打下底, 萬一到時你想佢讀LOCAL 時都唔會太難追, 咁最好當然係接上 ESF 小學就不用煩啦.  但有時D 野好難講架MA, 到時不是最心儀, 你又想佢多條出路, 唯有, 而家自己下D 功夫囉.  

我小朋友現在讀 N, 不過, 是LOCAL 幼稚園, 都開始要認中文字了.

醒目開學勳章

原帖由 hrvman 於 10-5-10 11:01 發表
其實外面有冇D課程幫呢類國際學校學生學中文? 父母都要返工,跟本好少時間可以教到個細路. 而且晌屋企跟本冇可能坐定定聽我教, 寫兩隻字就走咗去.

...

我聽過朋友講, 係有的, 她的女兒番學太過遊雲, 好多中文字都無法入腦, 最後, 都係出去上認字班學番識.

醒目開學勳章

原帖由 hrvman 於 10-5-10 11:33 發表
咁可能要用暑假參加啲認字班. 寫唔到都認得先. 中國人點可以唔識中文. 第人比鬼佬用國語笑.

咁你呀講得對呀 ~ "中國人點可以唔識中文", 真係唔識寫都要識認, 細個唔學, 大個左有選擇下就未必願學了, 因為中文字始終較英文難.  仲有就係唔好話十幾廿年後hk 會變成點, 而家都已經係大6 佬話事既年代, 唔識pth 同中文真係幾難搵食.  更何況係我地既下一代呢.  所以, 你有概念讓小朋友而家學番認字是絕對正確的.  把握6歲前的黃金時間吧.  3歲幾唔會mix up 語言的了.  中英普一起學也可以.

‹ 上一主題|下一主題