用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09沙田聖公會主風小一交流站
樓主: YUNGLING
go

09沙田聖公會主風小一交流站 [複製鏈接]

Hello, 我個仔都係09年入讀聖公會主風, 佢派咗1C班, 唔知大家有冇機會做同班同學呢!

新生家長日那天我要返工, 所以我姑仔代我去, 所以冇聽到內容, 但我姑仔話導師講到好好咁, 叫我諗吓比唔比佢參加, 但我個仔又話想學埋游水, 真係十五十六, 因為有關管弦樂張通告寫明如中途不學, 學費都要照交, 因為都唔知適唔適合佢, 因為佢比較活躍, 但自己又想睇吓佢有冇天份, 那妳有冇幫仔仔報呢?

明天我都會帶佢返學呢, 我都係去過主風兩次咋, 妳個小朋友以前讀邊間幼稚園呢? 今日我問清楚我姑仔, 管弦樂得六種樂器學, 仔仔仲話要學拉小提琴, 原來並不包括, 是嗎?

仔仔之前响大圍聖心讀, 今日收到好多張通告, 其中一張簿冊雜單付款方式真麻煩, 又唔收cash, 只係可入數或cheque, 但學校張notice又寫明要明天要交, 真搞笑, 我只能後天才交, 因為仔仔跟我奶奶住的, 開票又要回家取cheque book, 一來一回都浪費很多時間, 雖然我們都是住沙田區, 我都決定同仔仔報游水.

回覆 12# youngmi 的文章

youngmi 妳唔好要太擔心, 小朋友大大下會定d, 我個仔仔都係好頑皮, 唯有比d心機啦, 係喎, yungling 妳點解唔晒夠兩打? 好似扺d喎, 多咗嗰d留為做紀念都好呀, 咁張拍照通告同錢妳係咪七號先交比學校?

我應該會同佢報劍橋英語, 因為仔仔都較活躍, 平時星期六,日都比佢玩, 所以我會揀返靜態些的課程比佢學, 不過我冇同佢講吓, 因為比佢知道大咁多活動咁好玩, 實乜都話要參加啦, 都唔明學校點解唔一次過派發通告, 唔知明天又有冇一大堆, 想當年讀書年代的課外活動都不用錢參加, 而家所有課餘活動都要自費, 唔知其他小學又係唔係咁呢.

回覆 28# youngmi 的文章

我冇收到學校電話喎, 咁學校最後有冇覆妳咩事?

原帖由 YUNGLING 於 09-9-8 09:47 發表
今日囝囝個書包超重呀!
中,英,數,普通話,音樂,電腦書及作業
敬拜手冊,手冊,工課.....十幾本
加上樽水....
大人孭都辛苦呀.   

妳講得冇錯呀, 今日我打比仔仔的班主任, 因為我跟佢手冊執書, 但只有張label寫明帶一兩本書同作業, 我就諗返whole day, 但不用帶書上堂嗎, 佢班主任同我講話要 schedule執書, 因為老師上堂時會跟他們收書, 咁點解手冊唔寫呢, 好彩打去問吓啫, 不過老師好有禮貌, 又同我講話仔仔d字唔靚要改進, 叫我多點注意, 我都知的, 但我個仔用左手寫字, 我教佢時都好困難, 唯有繼續努力啦, 唔知各位家長妳哋呢幾日忙唔忙呢?  我已開始感到有d壓力啦, 咁快都有三樣工課, 仔仔仲話今日老師開始同佢哋默書, 唔係咁快啩, 每日返工, 放工又要同佢溫習, 真係冇乜時間, 唔知妳哋有冇同感呢? 18/9家長會, 大家出席嗎?

我問清楚仔仔原來唔係要默書, 只係上堂老師問佢哋那些生字認唔認識, 例如長頸鹿....

原帖由 冰極 於 09-9-10 13:40 發表
HIHI你地好呀 ~

我囝囝都係1C呀 ~
好開心同班呀,可以交流下 ~

真係好, 有兩位都係同班, 有乜唔明都可以請教妳們, 冰極 & cskwok 妳哋仔仔咩名呀, 唔知我個小朋友同妳哋個仔仔係唔係好朋友呢!

我都會出席家長會同去旅行, 大家到時可以互相認識一吓, 妳哋都幫仔仔報咗樂器呀, 我冇幫佢報到呀, 因為如果要在學校上堂, 時間配合唔到又要自行乘車, 很不方便, 所以我諗會在屋企附近的琴行幫他報吧.

原帖由 YUNGLING 於 09-9-16 16:07 發表

你地知唔主風隔離有間好細琴行呀?
不如大家送咗囝囝返學之後,
8:15分響琴行門口集合相認一下.

好唔好?  

好呀, 係唔係星期五嗰日呀, 咁就唔使一個咁悶啦.

原帖由 冰極 於 09-9-22 13:06 發表
各位媽咪 sorry呀,個日我唔舒服冇黎到呀,你地見到面嗎???
我家個腦又c左,上唔到黎,唔好意思呀!!

係呀, 我哋已經相認啦, 欠妳一個, 到時旅行見.

我都冇參加呀!

妳哋有冇買長西褲呀?

原帖由 YUNGLING 於 09-10-13 13:04 發表

我有買長西褲呀.

學校旅行D相,我見到你同你囝囝.
你囝囝囝好似你呀.

妳講完我先知學校嗰網站原來有post相片出來, 我真係唔update, 妳囝囝有冇同妳講旅行開唔開心呢? 我去到好似餵蚊咁, 點咗蚊貼都唔掂, 好彩Heiki媽咪有蚊怕水借我一用, 先冇咁慘咋.

原帖由 Heiki媽咪 於 09-10-20 14:45 發表

果日我老公去接佢放學,點知要去見謝姑娘,我老公返到嚟同我講,我大仔一返到學校果時,老師唔比佢交功課,謝姑娘仲對我大仔講,如果下次再遲到就叫媽咪唔洗帶你返學,就算你返到嚟,我都唔會比你入課室,如果真係咁唔想返 ...

點解會咁講呢, 或只是想嚇一嚇他吧! 明天妳出席嗎? 跟她反映一下, 可能情況不如妳想像中那麼差吧.

‹ 上一主題|下一主題