用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~ ...
go

2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~ [複製鏈接]

Re: 2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~

hi elaine,

long time no see.

最近身體好嗎, 知道bb 姓別未 ?

我今日先同女女買校服, lunch box, microwave, 取id card. 書要9 月2日先買.  

Elaine,

kung hei 你心想事成.
學校幫我地訂書要9月1日同9月2日二天分比家長.
我都係星期六買咗校服不過要28 日先有得取2 套夏季+ 1 套運動衫total 399 大元.
你小朋友帶飯定訂飯,買書要幾多$. 阿女學校要hkd 1100 左右.

Hi Elaine,

我小朋友不是讀plk 所以我不清楚, 書我會包但書商會9月1及2日stay 係學校交收, 校服我買了2套夏季+1套運動服+ 1外套 399 大元, 書包我未買因我有一個不是太大的書包看看女女夠不夠用才買, 因小朋友係課室會每人有一個locker.

elaineho73 寫道:
mandy,

多謝多謝~

我地學校係書局過黎賣書, 所以已經拎左書啦~ 我會訂飯比我個大女~因為真係遠左少少。書買左HKD961.10, 仲有簿費及雜費太約HKD300, 會過幾日autopay.

其實我有以下幾個問題問你架。可以答我嗎?
1)你會唔會包小朋友D書?同埋係邊度買包書膠平D呀?
2)PLK既小學係咪一個星期先上一日運動堂呀? 係咪孖堂?
3)其實要買幾多套校裙同運動校服先夠呀?
4)作業使唔使包架?

太多問題啦~     

hi S.S.

我真係有D 緊張同壓力, 因之前女女係住起婆婆度以後要MOVE 返黎住, 無得去WET LA.... 我唸住早上同佢食完早餐先放佢返學, 因返8:30 有足夠時間食早餐.

你搵咗補習LA係邊貴唔貴. 我都怕女女追唔上.  

我會返阿媽度食飯PO LAM再搭車返TSEUNG KWAN O STATION 自己屋企, 我唸返到屋企都無物時間剩.
S.S. 寫道:
Mandy_lee,
我沒得wet 好耐喇....我隻仔好痴身o架...以後,放補習社托管做家課.....仲要趕返去煮dinner....   

HI 我小朋友讀播道.
tracyfo 寫道:
mandy_lee, S.S...你地既小朋友入邊間小學呀?

你小朋友返到屋企幾點鐘, 你平時好準時收工架, 我計過如果放補習社我放2-3個鐘我都未返到屋企. 你放咗小朋友係邊間.
S.S. 寫道:
係呀,係補習社託管2個鐘做家課/溫習...HK$1100/month.
我暫唔擔心佢追唔上,只係怕佢心散..所以都係咁好d 囉...

[quote]
mandy_lee 寫道:
你搵咗補習LA係邊貴唔貴. 我都怕女女追唔上.  

我會返阿媽度食飯PO LAM再搭車返TSEUNG KWAN O STATION 自己屋企, 我唸返到屋企都無物時間剩. [quote]
S.S. 寫道:
Mandy_lee,
我沒得wet 好耐喇....我隻仔好痴身o架...以後,放補習社托管做家課.....仲要趕返去煮dinner....   
[/quote][/quote]

hi poo_law,

我都唔知小朋友跟唔跟到, 你住係邊頭架. 可否pm 價$比我, 如果有須要可以揾你.
poo_law 寫道:
hi elaineho~~~

係呢, 如果各位需要私人補習可以搵我呢~ 我係o係uk返黎既, 都大大話話同人補過5年習了, 有上門同o係補習社做既經驗~ 哈哈, 有咩生意記住搵我啊~~~

係亞long time no see la, my boss go to china today, 所以我上黎蛇下, 我仲未同女女買shoe, lunch box & microwave.
phoebelamlam 寫道:
mandy_lee

好耐無見啦

我個日可能會同女女去clearwaterbay swimming 看天氣未知住.
Gathering - 3 Sept 11:45am
地點 : 新都城二期會所 lunch 之後去波波池

1) poo_law + 晴晴
2) BBSing + 杰杰
3) meiseun + 軒軒+ 工人
4)elaineho73+ 兩個女
5) maylinlam + Jerry
6) sukmi + cc
7) ethihi + 兩個仔仔 + 工人
8) l_law + 仔仔[quote]
幾時,幾點,邊樹

[/quote]

你有知唔知邊隻lunch box 好.
mandy,

我兩個女只係一人差一對白色波鞋返學~ [quote]
係亞long time no see la, my boss go to china today, 所以我上黎蛇下, 我仲未同女女買shoe, lunch box & microwave.
[/quote]

係亞帶飯, 夜晚係婆婆度取飯,跟住早上叮熱比女女帶飯.
mandy,

你諗住比你女女帶飯呀? 點解要買LUNCH BOX呀?[quote]
你有知唔知邊隻lunch box 好.
[/quote]

我都無特別買物嘢, 校服要28號先有hkd399 2套夏, 1套運動衫.  
比比,

我仲差白波鞋、校服(因為我只買左一條校服裙,因新生會要著校服裙,其他待今個星期六開完新生會講左一星期有幾多日著運動服先買埋其他既校服)、底裙及打底褲、SOCKS。其他我仲未諗到~

[quote]
咁你大女仲有咩未買呀????
[/quote]

我小朋友要4:30先返到屋企, 今人女女第一日返學佢個班有一個外籍小朋友.

hi Sephina,

好高興在此topic 認識你, 小女是同你女女 同班. 佢幼稚園d同學分到散晒無一個同佢同班. 你住係邊頭要不要搭school bus, 校服好似今天有得取. 得閒要多d交流下.  你有無去播道個個topic 傾下.

sephina 寫道:
HI Mandy,

我諗我囡囡同妳小朋友是同一班P1D,因為都是有唯一一位外籍小朋友MATTHEW同一班。

不是只是返2 天, 9 月1日先正式返學.
禁快返學啦~      [quote]
我小朋友要4:30先返到屋企, 今人女女第一日返學佢個班有一個外籍小朋友.
[/quote]

oic... 我住寶盈, 你要唔要返工架.

我無去係婆婆帶女女返學
tracyfo 寫道:
sephina..新校點...地方係咪攪掂晒啦...

oic... 我係full time. 你取了校服未.
sephina 寫道:
我有份全職, 原本想等囡囡升小一時做全職媽咪睇緊佢D功課忙佢追唔上, 但是又唔捨得份工,現在15/16, 唯有等佢開學後睇情況, 再決定啦!
我都有帶囡囡番學, 見到校舍大部份大工程巳完成, 尚欠一D小工程啫, 不過我最欣賞是每個小朋友都有一個儲物櫃(好似有鎖的), 我老公話可以放多一本字典,顏色筆,衫褲等,唔駛個書包今重。   

hi sephina,

今日係唔係你帶女女返學亞好多人, 明天我先買書.  
‹ 上一主題|下一主題