用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
樓主: shirleylam111
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

好啦, 好啦, 又開鑼啦.

舊年bk內都有很多媽媽的小朋友攞獎呀!!!

我的小朋友舊年攞唔到獎, 但係分數比我預期的高, 有證書攞, 已是我的bonus了.  希望他今年再努力吧.

ming2, 還記得我嗎? 你最近好嗎? 我細女都開始學琴了, 所以.........我的工作量又增加了!!!

醒目開學勳章

ming2

我pm左俾你, 費事阻住呢個topic.

我諗你兩個小朋友一路係度諗, 點解媽咪會係個台上面既, 點解佢塊面咁多顏色既(化妝品)??????? 所以咪坐得好定攞. 哈哈

醒目開學勳章

睇你地講到咁精彩(好緊張喎), 搞到我都想睇tim.  不過真係無法請假去睇呀.  我上次聽沈晴蹈及黃wai yee的那個concert都已經覺得好好聽了.  未去之前我好驚會訓著的, 只是為了孩子, 所以要他去聽下學下野.  但係聽落真係好好聽, 同埋係想訓, 但係係令人好舒服個隻想訓 (即係好似做massage個隻舒服到想訓).  

無論那個小朋友勝出都好, 我都覺得佢地每一個都好叻. 希望他們前途無限, 盡量去發揮自己所長.

bebebe12345 寫道:
我完全同意Aristo在這組佔有絕大之優勢,最大威脅相信是No.18。除了現時APA之學生,看不通的是No.1這位前APA學生。記得早幾年在細組曾不止一次取得總冠軍,現時進度如何就存疑。
去年的Age under 12-Concerto他便輸了給Wong Wai Yin之妺妹Wong Wai Yuen。她今年彈JE。Wai Yuen將來相信絕不在姐姐之下。二人亦已轉了不同的老師,佩服的還是許老師,能夠為小朋友的前途而………。
近年能夠在7,8級取得總冠軍,再直取TomLee及Gold Medal,印像中徐了早幾年的Peggy Sung,便是去年之Wai Yin,也希望Aristo同樣創佳績。
初賽就無法往欣賞,留待決賽一日過欣賞JE, TomLee & Gold Medal。還有必看的二場Concerto。

[quote]

其實今年 TomLee 呢組嘅冠軍已經差不多定咗啦!因為其中一位參賽者係 Shum Ching Tao Aristo 呀!

醒目開學勳章

唔好唔去比賽呀!!! 等成年先得一次咋. 對小朋友係一次好好的學習機會(當然佢有無用心去學就另一回事), 但係機會就俾左佢.

同埋其實好俾心機去練這首歌的不只小朋友一個, 還有每次都用心教佢的綱琴老師(有d miss真係好負責任的, 她也想看到自己既學生成長, 進步的), 同埋一直支持佢既父母.  我都有付出架, 好多時聽佢練習都有俾意見佢的, 我有用心聽的.  記得去年亞仔一彈完我好興奮咁拍手, 因為佢當日臨場表現好好, 所以我好開心.  雖然佢無獎攞, 但係我已經好滿意, 因為佢做到佢自己既最好.  這也是父母一個很好的經歷呀, 與自己的子女並肩作戰, 輸了也有我們在旁的安慰, 沒有什麼比親情更重要呀!

測驗既野, 其實平時識幾多, 測驗都係咁上下架啦, 你而家開始同佢溫咪得攞.  記住, 一生人唔係得好多次可以參加架咋(起碼你同我想參加也無行了), 做家長的應該倍他向前行, 不是叫他向後退呀!!!  咁辛苦練了幾個月, 到埋門一腳唔俾佢去, 我係佢都唔肯過你啦.  

醒目開學勳章

學校都係派左張黃色既receipt給我們到時帶去咋.  無其他野lu.

醒目開學勳章

好興奮, 仲有20日就比賽了, 你地呢???

到時大家上黎分享下所見所聞呀!

醒目開學勳章

睇黎大家都唔係好遲喎, 我舊年好慘呀, 亞仔要去到3月尾先至比賽.

搞到我係bk內睇見其他媽咪既所見所聞流晒口水.  舊年係第一次參加, 所以都好多謝bk的家長既分享, 令我可以無咁陌生, 初步有幅picture個環境係點樣的.  最起碼, 知道著校服就已經煩少樣啦.

今年在228, 早d比賽, 早d收工.  唔駛等.....到頸都長晒.

醒目開學勳章

Hi, ryancat

真係有人未到小學已經可以彈到三級的嗎??? 我唔係唔相信你, 只是我覺個小朋友好叻, 可以manage到三級.  因為我仍為大人都覺得一d都唔容易, 起碼我學極都學唔成.  

介唔介意分享你小朋友學琴的過程呢? 佢幾多歲開始學琴的呢?  因為我而家也陪緊我個女學琴(初學), 我成日都覺得有時對佢地黎講真係有難度的.  初學我已經咁樣覺得, 所以我想知你的小朋友會唔會遇到好大的困難呢?  唔好介意, 我係個d唔明就會問的人, 純粹想學多d野, 無存不相信之心.

醒目開學勳章

bbqueen

舊年所見, 佢地係用三角琴的.  

我想唔駛咁大陣仗租琴練的, 當然你水喉充足, 俾佢練下就梗係好啦.  但係個人覺得主要都係佢要唔好驚, 反而呢樣我想你可以找多d機會俾佢練習下就更好.  考琴試租隻grand練既需要大好多.  

bbqueen 寫道:
Hi all

比賽場地通常用邊隻牌子 ge piano? 如果係琴行租 grand practise 要幾多$$ per 30 mins? Pls advise!

醒目開學勳章

Esmond'sMom 寫道:
Relax!  Just  take it as an experience and exposure, don't let your kid feel your pressure.  Try to enjoy the event.

絕對讚成, 我自己都係當去見識下(因我細個無機會參加呀), 所以對個仔既要求都係一樣.  只要佢盡了力, 那就已經很開心了.  若家長俾壓力佢, 咁反而會令佢更驚, 出來的效果反而無咁好tim.

醒目開學勳章

hi, fcbttkw

嘩, 學了4個月已經彈了10本書呀??? 真係好快喎.  你小朋友好有天份呀!!!

但我相信你亦幫他不少的.  無你的支持, 他也不會有這樣好的成績.  

原來咁多呢d case架, 我真係枯柳寡聞.  我通常一聽到就會話 "嘩"咁犀利!

醒目開學勳章

hi, ryancat

一直陪他上課好嗎? 因我也在考慮緊幾時放手要個女自己上堂.  因我怕她會養成依賴, 慣性.  現在陪她練琴, 佢當然會練得好d, 我一唔係到, 佢就尤其練.  所以我想放手train佢既獨立性.  現在聽你講陪佢一齊練會好d.  我又唔知點樣好了!!!

Hi, AndyRain

我囝囝不是特別叻,但他真
‹ 上一主題|下一主題