用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔選校
樓主: blythecat
go

大埔選校 [複製鏈接]

Fanny_ma 發表於 16-4-20 22:14
近幾年,羅記似重上軌道,應越收越嚴
無錯!我仔之前仲係B1尾2頭,考完第三次呈分試已經定係B1尾,已註冊羅定邦了。

羅中每一個學生都係經衆老師及副校長親自挑選,真係幾嚴下。操行差D都唔收。

ilbl3696 發表於 16-4-23 17:28
請問6月羅定邦面試, 幾時會知道结果?會否在7月5日大抽獎放榜前?
6月底會收到信,快既6月27、28都知結果。

blythecat 發表於 16-4-23 21:25
可以等大抽獎完左先去註冊嗎?

按時間上系可以等到統一派位的。

little_yolky 發表於 16-4-24 20:12
大埔的學校本來選擇就唔多,尤其是B2。B1邊緣人同B2生多會選救恩,就知道救恩已經係中中成績比較好的一間了 ...

講得好岩,我仔就系起粉嶺一間幾好既小學讀小六,第一次呈分B2中,第二次2頭,作為B2學生可以柬

得落手既中學當時得羅定邦同心誠,我仔學校去年120幾人中入b170人,其他b210幾人派b3,我仔學校2

收生都有大約10人去報羅,眼見數落第一次一定超過200人,第二次一定超過100,第一次無收我仔(2中至頭,不過之前操行B-,反而收左隔離班一個b3同學,我問番我仔,我仔話個同學系b3,但英文好好可以被老師選去美國交流團,同時操行系A-

講真!b2起北區大埔區有咩更好選擇?我第二次再考羅定邦系我之後每日要我仔讀10分鐘閱讀理解文章,同時面試問題準備充分足,阿仔數學好,起心算題一定無得輸,我連面試及小組回答既禮儀都教埋,加上其實阿仔小六操行有番b,第三次呈分已經系1尾。

本身系學校圖書館管理員,普通話大使及有知名度球會代表隊隊員。

起應該入吾到鄧顯,甲寅,大埔既莫中,迦密,王等中學,我自己覺得落定邦系首選,我仔幾個普通d既B2中同學無收。

我將來打算比仔去英國讀大學,所以我覺得單從羅中有幾多入本地大學率及DSE成績唔可以作實,畢竟有幾多學生中途系去左海外或吾考本地大學呢?

反正阿仔中文老師及班住任系認為羅中唔錯,12月中家長日時有提及自行可以選心誠,大埔既方中及聖道。

blythecat 發表於 16-4-25 11:11
希望佢收啦,收左就可以放心喇

其實B2生羅定邦真系吾易入,面對2個老師,先英文自我介紹,再讀一篇英文,然後回答心算數學題,全部用英語回答,根住小組討論環節,由副校長加3個老師主持,你怕醜D內向D就過唔到關啦。

Fanny_ma 發表於 16-4-24 20:54
回覆 kan_ma 的帖子

正常區內B2津中,自行都不止百多人面試,尤其羅中是全港收生,即使人不多,亦不至於百 ...

羅中圖書館很大,2次面試都起圖書館內進行,由報到至

離開用左個半鐘,2個環節面試加埋應該有半個鐘,起一個時段內等去IN 就有起碼50人,個半種內見到2個同級同學,1個大埔區朋友,亦有1個白人,白人無去小組面試,我估呢D唔系“媒”。

Cko  yuyueng: pm 問你, thx.  發表於 16-4-25 14:32

blythecat 發表於 16-4-25 12:18
咁你小朋友讀邊間?
pm already

小豬嘜 發表於 16-4-27 10:50
好奇問,北區B2. 可選陳朱/禮賢,博馬錦明. 你一開始就考羅定邦?

好坦白甘講,我絕對覺得羅定邦比呢2間好。

我仔對傳統坐起課室聽書死記死背真系無興趣,小五上學期操行仲因為成日上堂講野得b-,成績系好差下,甘下學期要呈分我就開始同仔溫書,第一次呈分應該B2中至尾,谷左一個暑假第二次考得幾好B2頭,老師比既建議當然系一般既陳朱,禮賢,廖,心誠,(馬錦明應該for 1頭2尾既)大埔既孫中等。

陳朱禮賢校風好但呢d傳統得黎既B2學校我真系無興趣,重點系我打算供阿仔去英國留學,我必須要柬間英中,去年心水一直只有羅定邦同心誠,亦留意左呢2間中學一年,所以我自行1就系柬心誠,2禮賢,首選羅定邦。12月第一次收生羅中無收,甘我叫阿仔比心機3月再報,如果成績上到1尾,再改善第一次面試既不足就好大機會會收。第三次仔考得好好,名次超過班中1尾既同學。幾個老師認為羅比心好,所以就決定讀羅中。

little_yolky 發表於 16-4-27 12:27
因為北區真係好慘, B1位堅唔夠, 所以有部份B1會流入B2, 咁B2生又有B1生同你爭學位。如此, 何不坐多幾個站,  ...

的確系甘,就算入到馬錦明亦非我仔想讀既學校,呢間一直都谷,我朋友個仔剛剛畢業,當然如果仔夠料讀鄧中甲中呢2間,讀書有壓力又無妨既。

little_yolky  通常1C,2A學校最谷。  發表於 16-4-27 14:45

loklokma47 發表於 16-4-28 15:53
羅中如果第三次收,可HOLD位到放榜日上午,因為小朋友係第三次考入,放榜日考入第一志願『康樂』,我自己係 ...

Hi, 我起羅中另外一個鋪都有留意你既留言。其實,正常家長又點會只單看一個BK會員留言就百分百盡信,分享自己親身經驗,其實亦無可厚非.

家長日人數多寡又好,面試收咩學生都好,家長會自行判斷。

‹ 上一主題|下一主題