用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
go

1C Homework [複製鏈接]

原帖由 mvbb2009 於 11-9-23 21:24 發表
更正:
常識功課係寫習作簿生字各3次。
至於通告有二張:一張係音樂節另一張係賣旗。仲有一份關於打針的

想問PEN係咪應該P.12 5WORDS X 3  a monitor, a group leader, a classmate, an English teacher, a class teacher, 我見你寫p.21.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-24 14:39 發表
Yes, all correct! 你小朋友是否叫黃子晴呀!小女話她是欠數學B薄!

係呀, 我都知係呢本呀. 我檢查佢做哂同埋放入功課袋, 我百份百肯定有帶同交左架啦. 係唔知佢交左去邊者. 我諗老師會試下幫手搵, 因為佢應該睇左我既紙條, 上次我比紙仔老師當日即覆, 琴日冇覆我可能佢要搵下先. 希望會搵到啦 .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-24 14:39 發表
Yes, all correct! 你小朋友是否叫黃子晴呀!小女話她是欠數學B薄!

你個囡囡有冇話我個女係論盡王呀 .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-24 21:39 發表
希望老師能盡快找到啦!

以下是小女手冊內容:
中文
1.已派回閱工
2.26/9帶第一冊
3.作(二)P.30-31改P.32-33
4.改寫工
英文
1.WS(5)
2.WS(1)corr
3.Pen (PLE P.12 Key Words
數學
1.良P.2,P.5
常識
習作(二)5行
其他
1.簽通 ...

我都希望星期一會有好消息. 手冊內容同你一樣 .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-24 21:48 發表
今天去了金綸買校服,記得要buy埋襪,因為srl要的藍色好特別的,但校裙真的好貴要2百幾,校褸就2百多,要買2sets的話要千5多!

多謝提醒 . 不過校服價錢都真係幾貴. 沒辦法, 公主要讀書幾貴都要比 .

各位1C媽咪, 9月26日功課如下:-

中文: 樂(2), 改(1)
英文: 3/10 Dict. PLE 1A P.4,12
         WBP.5-6, P.3-4 CORR.,
         WS(4) CORR.
數學: 作EX.13
常識: 改作(2)
其他: 簽通

如有問題請即通知, TKS.

回復 1# mvbb2009 的帖子

有呀, 阿女每次宗教堂都有帶住我是主的羊. 今日都有呀? 你特登提係咪阿女冇拿書出黎呀????

原帖由 mvbb2009 於 11-9-26 15:34 發表
阿女話下次宗教堂要帶書~~我是主的羊

ANNA, 我和你見過幾次面了. 我同你一樣每朝都送阿女出旺角火車站返學架.. 記起嗎?

你係咪囡囡好高果位媽咪呢?

原帖由 mvbb2009 於 11-9-26 15:55 發表
BINGO

其實我都係見過一兩位媽咪, 所以我一定記得. 不過未必個個會上黎BK姐. 想問下點解你特登提宗教堂要帶我是主的羊? 我驚阿女有帶都以為冇帶, 但係我頭先問佢, 佢話有拿出來上堂, 仲打開邊頁比我睇. 但係我奇怪點解一直冇功課 .

原帖由 mvbb2009 於 11-9-26 15:58 發表
唔係阿女無拎出來...
係跟本無帶..
我都唔知本書係屬於宗教科.

我知呢本書係宗教科, 可能係因為我讀基督教學校大, 唔多唔少都知係宗教書. 嚇死我, 我以為阿女冇拿書出黎上堂. 我知佢上堂表現唔專心 .

1C班的家課如下:-
中文: 明天中默, 詞(一,12)5行, 改詞
英文: Vocab list is given
         WS(4)CORR.
         A MINI BOOK
數學:簽小測。反思
常識:工(1), 習作(3)3行
其他: 03/10前交填色工

宗教果張填色幾時交呀? 圖畫簿係咪上視藝堂做唔哂帶返黎做呀? 又幾時交呀?問阿女都唔知幾時交 .

還有想問什麼是成長小先鋒呀

仲有仲有張VOCAB LIST駛唔駛做架, 我見好似有野填. 駛唔駛交返比老師, 定話自己KEEP就可以?今日好似好多問號

應該唔駛默開學日課文喎. 因為睇返阿女手冊, 老師貼住: 文上(一,2); 詞上(一,2)及開學日. 開學日老師放o係詞後面, 我理解係開學日詞語, 如果係課文, 老師應該加個文字, 例如開學日文, 唔加就好容易誤導. 我見你地話要默埋呢課, 我一額汗

回復 1# wongkaka 的帖子

我o係接近分數果度簽.

回復 8# wongkaka 的帖子

你囡囡仲有訓晏覺? 其實我阿女返黎都好累, 好多時做做下功課就扒o係度. 但我會惡醒佢, 我知好殘忍. 不過如果唔係o甘做, 我阿女會有排訓同埋今晚有排都訓唔著. 我情願下午攪到佢好累, 今晚一達落床就訓.

WS(4)係改正姐, 阿女唔識串thank都唔黎問我, 自己亂拼, 唉!

阿女琴日係寫WORKSHEET 4, 但其實佢果張係WORKSHEET 5, 呢張唔駛改正, 我今日比佢帶返去但佢又帶返黎. 今日先有WORKSHEET 4ja. 我覺得好亂呀, 你有冇worksheet 5呢? 我仲駛唔駛比阿女帶返去呀?遲早整唔見,

回復 10# wongkaka 的帖子

英文應該唔止dict. 仲會有quiz.

今日有數學反思, 但係阿女都唔知反思係咩, 係我幫佢諗架 .

我再睇清楚, 阿女今日可能抄錯手冊, 應該係ws(3)corr. 唔係(4)呀
‹ 上一主題|下一主題