用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 終於戒甩了背巴士路線, 不過.......
樓主: derek0811
go

終於戒甩了背巴士路線, 不過....... [複製鏈接]

回覆 symummy 的帖子

因為有興趣,佢地會問人,記性又好,問一次已經會記住,不斷背誦,所以學得多又快。

我仔就鐘意記國家名,中英文名都會記,連非洲/東歐/南美D國家都滾瓜爛熟,佢係YOUTUBE搵好多呢D片自己睇,會知道每個國家的地理位置,然後畫出黎。依家好鐘意發掘國家的首都城市,有乜名勝古跡,天氣情況 (日日9:25PM要睇世界天氣預報),國旗個樣,國家有咩特別........

我冇打算STOP佢,人找到有興趣的事情,人生才有意思,只係要留意其他方面的發展,例如:同佢講多D人際關係的事情/故事。

回覆 Olympian 的帖子

係呀!

我仔另一個興趣就係學外語,當然好多外語 (如西班牙文/韓文/日文/亞拉伯文)我吾識,學校冇教,冇人比佢問,佢只可以學到皮毛野。

我仔小一時,老師話佢英文已經有小三程度,好多同學家長都問我佢幼稚園讀邊間,係咪國際學校,其他我仔讀了2年S位及一年I位,邊關學校事呀!

普通話拼音小一先開始學,佢係全班學得最好果個,老師話未教過嘅字,佢都可以拼到出黎。

好開心見到情況差不多的人,好有共鳴。

會呀!只係識讀而不明白內容,上小學會好辛苦,可知道課程內有一項叫做閱讀理解。

初初可以用圖畫、小D字嘅故事書,當時我仔K3,我用德育故事書開始。

小一/二都有看圖作句,所以一定要佢明白圖畫嘅內容。

然後,日日同佢讀/講同一個故事,講到佢可以講返比你聽,同時,問吓佢故事內容。我會環繞想法/反應/情緒/感覺嘅問題嚟問佢。初初佢真係只係識答開心/吾開心,之後我會講出我心中嘅答案,教佢答。漸漸地,佢會掌握得好D。

當然每個人興趣吾同,我用德育故事書係想順便教埋人際關係,而且,大多數小孩都鐘意聽故事。但如果亞仔吾鐘意聽故事,就要用其他佢有興趣嘅書開始。

盡人事啦..... 幫得幾多得幾多,最重要係無悔今生。

亞仔細個時,奶奶同另一個老人家(忘記是誰!!)曾經對我說:〝比心機教,吾好蹝咗呢個仔!〞當我第一次聽到時,心想 〝你又知我吾比心機教?〞第2次聽到時,印象更深刻,有種莫名奇妙的感覺.......。

就算我叫你順其自然,我相信你都吾會坐喺度,呢D說話係壓力爆煲時用來舒緩一下啫,之後只有降低要求,而吾會坐喺度等運到.......。
‹ 上一主題|下一主題