用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區

Hello 各位St.Catherine 2006 - K1家長 :

雖然依家仍未揀定明年是否讀St.Catherine ,
但今個星期六仍會來交留位費,
大家是否歡迎我入黎傾計呢???   

穎晴媽咪

login name: boy or girl / month of birth in 2003

Essex Crescent Campus - AM
1. cherrychung: 細仔

Essex Crescent Campus - PM
1. Prema: 大仔
2. birdbird: boy / Oct 03
3, hollyfong: girl / Sept 5

Norkfolk Campus - AM
1. KadenceCheng: 囡囡
2. IYYY:仔仔/ Jun 03
3. wcandtt : 囡囡 Jun 03
4. kaka01 : 囡囡 Jan 03
5. sabina_bb: 仔仔 Dec 03
6. mycathy: 囡囡 Dec 03
7. mom1118 :囡囡 Nov 03
8. 穎晴媽咪:囡囡

Norkfolk Campus - PM
1. Pekkleyin: 細仔
2. mmak: 囡囡 / Apr 03
穎晴媽咪

login name: boy or girl / month of birth in 2003

3. hollyfong: girl / Sept 5

2. IYYY:仔仔/ Jun 03 (長沙灣 / 褓母車)
4. kaka01 : 囡囡 Jan 03 (何文田 / 3 號車)
8. 穎晴媽咪:囡囡 (將軍澳 / 16 號車)
9. nov03bb:囝囝 Nov 03
10. yikmanmama: 囡囡 Nov 03
11.Blakemom: 仔仔 April 04
12.gigimummy:囡囡 Jan 03
13. Candybb : 仔仔 April 03
14. meowross: 囡囡 April 03
15. CCW : 囡囡 Jan,03
16. karen8888: 囡囡 March 03

2. mmak: 囡囡 / Apr 03 (沙田 / 5號車)
3. Taktakma: 囝囝 /Aug 03
穎晴媽咪

mmak,

我想去參觀,
知唔知幾時可以預約呀??

穎晴媽咪

mmak 寫道:
Hi all,

好似 after Easter 之後 可以預約參觀 wor...

有無人會去丫 ??
穎晴媽咪

Hi mmak & all,

唔該晒,
當然有興趣啦!
若校方confirm了日期後麻煩通知,
好似組團咁一齊約呢個提議唔錯呀,
我贊成!

tszkipa 寫道:
mmak,有興趣呀!係咪好似組團咁一齊約 定各自各約等學校安排呢?唔該晒你呀!

[quote]
mmak 寫道:
tszkipa & all,

已問 St cat, 話可 安排參觀(導覽).... 會有Miss 帶大家參觀下課室 & 音樂室 全程約 10mins...

大家仲有無興趣丫 ??... St cat 話 開學之後 會揀1個 sat 安排個講座俾家長 介紹 學校o既教學理念 ...
開學之後 會收到通告...
穎晴媽咪

Hi all,

請問參觀時是否只准一位家長 + 小朋友呢?
若我想同老公帶住囡囡一齊入內參觀得唔得?
穎晴媽咪

Login∼ 仔/囡∼ 出生(月/年)∼住那區 & 坐校車編號

2. nataliemama: girl / Apr 03
3. SoSo: a boy / Nov 03

4. winnie9999: boy / Apr 03
5. pangpuiyee: girl /Oct 03 (藍田/8號車)

2. IYYY:仔仔/ Jun 03 (長沙灣 / 褓母車)
4. kaka01 : 囡囡 Jan 03 (何文田 / 3 號車)
8. 穎晴媽咪:囡囡 Oct 02 (將軍澳 / 16 號車)
11.Blakemom: 仔仔 April 04(沙田 / 5號車)
13. Candybb : 仔仔 April 03 (青衣 / 18 號車)
16. karen8888: 囡囡 March 03 (大角咀/3號車)
17. belle:仔仔 Feb 03
18. IceCrm: 囡囡 Dec 03 (Whampoa Gdn/ 褓母車)
19. tszkipa: 囡囡 July 03
20. suor : 囡囡 Sept 03
21. pc9 : 囡囡 Sept 03
22. clownfishbb: 囡囡 June 03 (TKO/16號車)

2. mmak: 囡囡 / Apr 03 (沙田 / 5號車)
4. gigiso: 囝囝 / Nov 03
5. YUNG : 囡囡 / feb 03
6. babyso : 囡囡 / Dec 03 (沙田 / 褓母車)
穎晴媽咪

Yung,

唔該晒!  

Yung 寫道:

是 可以 2 位 家長 + 埋 小朋友.

yung
穎晴媽咪

已預約 22 April (10am)去 (Norfolk)參觀:
tszkipa + 囡囡
IceCrm (Daddy) + 囡囡
YUNG + 囡囡
Jasminipan (Daddy) + 囡囡
Karen8888 + 囡囡

已預約 29 April (10am)去 (Norfolk)參觀:
talie x4
穎晴媽咪  2a1b

已預約 13 May (11am)去 (Norfolk)參觀:
meowross 2a1b
Blakemom x 1

已預約 24 June (10am)去 (Norfolk)參觀:
mmak+ 囡囡
babyso + 囡囡
suor + 囡囡
穎晴媽咪

IdaChan,

我好好彩得到有位St. Cat 媽咪免費送左一套冬夏季
校服/運動衫/校褸/外套及書包,所以我只須買多一set
校服來替換已ok,
之前有家長講過世光既校服質地唔錯,
我打算6、7月至去買。

穎晴媽咪

all,

pls updated by yourself ... click "引文"

Login∼ 仔/囡∼ 出生(月/年)∼住那區 & 坐校車編號

2. nataliemama: girl / Apr 03
3. SoSo: a boy / Nov 03
4. CEF: girl / Nov 03 / 大角咀3號車
5. Buma (HangHang): boy / Jul 03

4. winnie9999: boy / Apr 03
5. pangpuiyee: girl /Oct 03 (藍田/8號車)

8. 穎晴媽咪:囡囡 Oct 02 (將軍澳 /16號車)
11.Blakemom: 仔仔 April 04(沙田 / 5號車)
13. Candybb : 仔仔 April 03 (青衣 / 18 號車)
16. karen8888: 囡囡 March 03 (大角咀/3號車)
17. belle:仔仔 Feb 03
18. IceCrm: 囡囡 Dec 03 (Whampoa Gdn/ 褓母車)
19. tszkipa: 囡囡 July 03
20. suor : 囡囡 Sept 03
21. pc9 : 囡囡 Sept 03
22. clownfishbb: 囡囡 June 03 (TKO/16號車)
23. Tungmama:囡囡 (青衣/保母車)
24. venuscheng: 囝囝 Aug 03
25. hei-815: 囡囡 Aug 03

4. gigiso: 囝囝 / Nov 03
5. YUNG : 囡囡 / feb 03
6. babyso : 囡囡 / Dec 03 (沙田 / 褓母車)
穎晴媽咪

Hi Fumiko,

Pls check PM !

穎晴媽咪

Dear all,

我女女好好彩考到幾間位於九龍塘的幼稚園,但只有
St. Catherine 及另一間交了留位費, 其實我一直徘
徊於兩間kinder 之間不知如何決擇, 但我最終決定選
St. Catherine , 原因好簡單, 無可否認另外「另一間」
kiner 無論師資/學校環境/設施都好, 唯一缺點係「缺
乏名氣」, 呢樣對考私小絶對係大忌, 坦白講當初我只
屬意「另一間」, 仲諗住即使考到其他幼稚園都只作
為後備, 但一路係BK呢度睇其他家長的選校心得就越
來越發覺「另一間」距離可考入我心儀的私小的比例
始終較根徳園/ St. Catherine為低, 我亦好理解某些
私小於取錄考生時會考慮該考生畢業於那間幼稚園,
基於呢類私小有其一套慣性收生準則, 而根徳園及
St. Catherine的畢業生獲取錄的機會始終較大,加上
St. Catherine 的活動教學及英文都有口碑,所以最終
都決定讀 St. Cat。
穎晴媽咪

Hi all,

估唔到原來仍有家長未決定,講真各人都有各自既想法,
不論最終是否入讀 SC,但有一樣大家都一致既 : 希望
小朋友有愉快而多姿多采的校園生活,學到野之餘亦期
望三年的幼稚園生活可幫助子女將來順利入讀心儀的小
學呀,大家努力加油啊!
穎晴媽咪

當初都有考KV亦獲取錄,同時亦有朋友既仔女分別在
KV 及SC 讀,我問過朋友對兩校的評價及意見後,仍
未下決定,初初都諗住保險d交埋KV既留位費,咁可以
俾多些時間自己去問多d意見,好好彩呢段時間有兩位
SC畢業生既家長免費送出女女既校服給我,我於取校
服時亦抓緊呢個難得的機會詳細取經,得出的結論係
SC無論係師資水平、教學模式方面都很適合我女女,
最重要係小朋友上小學時在適應/程度銜接全無問題,
所以我最終只交左SC及另一間 kinder的留位費而
give up KV,到依家仍無悔當初的決定。
穎晴媽咪

Hi Suor,

我係女女 Charmaine兩歲半就幫佢排通利個music
course,等到 Charmaine三歲半仲未輪到佢,我
次次打電話去問答案都一樣:因為妳報果陣已經大
把人waiting list 緊,都要清晒呢批學生至得,所以
仲未能比到確實日期妳 ......

後來我改報柏斯個小小莫扎特啟蒙班,去年四月上
課十二月上完晒(全期共九個月),原本冇左諗住再
上通利,但同我同一時間報名既家長已陸續收到通
利電話通知有位(我同佢地係揀相同時間和地點),
之後我再call 通利問輪到未,佢搵左一輪至講收唔
到我張報名表,(當時我係 fax去,仲打左電話
confirm佢地已收到我張 fax),有冇攪錯,咁之前我
打親電話去問即係敷衍我啦,嬲得滯係電話<省>左
對方一輪至 cup 線 ....

所以想提提妳報通利而排緊隊都要跟緊d,不時要
打爛沙盆問到督呀 ....

suor 寫道:
mmak

你個囡返簡Tom Lee music wonderland, 你覺得好
唔好呀,我都幫個囡排咗隊,但我個囡未夠3year,
所以未有得返.

suor
穎晴媽咪

Buma / Kat媽,

我囡囡上完小小莫札特啟蒙班後冇報兒童音樂鋼琴班,
但一齊上堂既另一位同學仔就有報,
因為教開小小莫札特果位導師教得幾好,
但佢只負責TKO呢兩間柏斯既莫札特班,
若要join呢位miss教既兒童音樂鋼琴班要去
北角果間柏斯上堂,
我嫌遠所以冇報到,
而且我覺得3.5歲學鋼琴好似早左d,
都係遲多一兩年先諗喇!

個人認為邊間教既課程唔會相差得太遠,
問題只在於是否遇到個好導師,
始終幾歲小朋友耐性有限,好難要求佢地全程咁專心,
好心機有耐性和懂得攪氣氛唔好令小朋友唔覺悶好重要,
TKO呢個導師幾好架,d小朋友都好like佢,
否則涯足9個月都幾係 .....

穎晴媽咪

Hi Buma,

上小小莫扎特班時,導師覺得Charmaine既音樂感
幾强,對拍子節奏既快慢掌握都唔錯,佢曾提議我
比阿囡係完左呢個course之後接住上兒童音樂鋼琴
班,但我暫無打算咁快比佢學鋼琴,遲多一兩年先!

至於係咪因為學了9個月音樂基礎班而對音樂/樂器
方面興趣大了,我想多少有點關係,但要keep住呢
份興趣除左多聽歌 / 音樂外,家長都要經常幫小朋友
練習 /溫習番教過既野至會事半功倍。

Buma 寫道:
穎晴媽咪:
你覺得你囡囡學了9個月音樂基礎班, 是否真的對音樂/樂器方便興趣大了 ?
Anyway, Tkx your sharing.
buma
穎晴媽咪

Hi Fumiko,

係呀,我地都幾多共通點,除左選校時既心水同想法
頗一致外,連個女既英文名一樣都叫Charmaine呢!
我諗最快要等到8月1日之後,學校點算左有幾多學生會
放棄唔讀,至再按家長要求(調上、下午校或調校舍)再作
安排,希望Charmaine能順利轉往上午校啦。

穎晴媽咪

fyeung,

Charmaine依家學緊芭蕾舞、畫班、普通話,
原本上完少少莫札特後,我幫佢報左熊熊音樂幼熊班,
但上左4個月我發覺Charmaine唔鍾意上,我亦覺得
上課個校舍不太注意小朋友出入的安全,所以已於今
個月(7月)停左,現時仍在找尋合適的音樂班給她。

我都想知SC有甚麼課外活動給小朋友參加呀????

fyeung 寫道:
各位mommy,
我想問你地而家/將會比幾多課外活動小朋友參加?
St. Cat是否也有課外活動給小朋友參加??
穎晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題