用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田 band 1生,頭 5間點揀好 ?>o<
go

請問沙田 band 1生,頭 5間點揀好 ?>o< [複製鏈接]

jcctiu 發表於 13-4-22 00:22
蘇浙同培英在沙田都入不到最hit的三甲學校,多數人都是放第二志願,你放第一其實差不多可以買定校服,穩陣過穩 ...

蘇浙同培英其實好HIT, 好多家長BUY佢地, 最HIT三甲係邊間, 唔好攞番D陳年INFO, 時移世易.蘇浙同培英放第二都入到, 好多時係自行第二入左, 齋抽放第2, 而無考過, 而入到機會有幾大? 大到可以買定校服?  

jcctiu 發表於 13-4-22 01:53
第一間是新界區三間成績最好的學校其中之一;第二間是沙田區最多band 1生的兩間小學大部份會報讀的;第三間實 ...

沙田第一間, 論成績好唔過葵涌&道教那2間, 而好多沙田家長怕小朋友讀到癡癡呆呆, 另外唔係全級十名, 唔好來面試, 否則in機會可能無埋. 係沙三間之中, 成績最好, 而未必係最受歡迎.

第2間舊年dse無公佈過成績, 唔公佈既原因自己想想吧! 佢聯小學top些學生,轉戰出面中學. 最想讀係成績唔錯那批二線沙小, 但又怕預留一批學位比小學, 抽機會唔大, 而望而卻步.

第三間近年新貴, 有新校舍, 交通方便, 無cut班, 師好校長識做人, 好受家長歡迎, 聽聞自行校長喜收九龍出名私小, 舊年開放日, 校長話自行, 全級十名機會大. (之前從未有聽聞.)

cindychu  第一間點會好唔過?  發表於 13-4-23 16:39
‹ 上一主題|下一主題