用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立小學谷到死?
go

官立小學谷到死? [複製鏈接]

傳聞軒官小四開始會收十個八個插班生,呢班外來精英順順利利入QC, BPS。

咁至於嗰d “no great pressure, study happily嘅 student” 就 good luck啦。

原帖由 jjclement 於 10-1-21 14:13 發表
My friend told me that she don't like 官立 因為 D 課程較淺,學校不會谷,他們本身浱位好,好似軒官和南官一樣,老師 no great pressure, student can study happily,
is it right?  ...

有精英班咪即係一樣要谷囉,兼且d頭位會俾d插班生佔咗,本來有機會係精英嘅可能臨尾先被ko.

我朋友個仔小四開始排名一路向下滑,不過都入到間band2中學嘅。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:03 發表
我只聽過有D官校有精英班, 精英到咪得米LOR, 唔精英既.............學你話齋GOOD LUCK喇

你朋友識玩呢個升中遊戲咪幫到個仔,我朋友就差d,俾佢老公哦兩哦,走去博,就派咗去間band2。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:26 發表
官中雖然有聯繫中學, 係我自己覺得想升得好亦唔係傳說中咁易, 我朋友個仔軒官上剛升中, 之前第一次呈分試考60幾/150), 老師已經叫揀BAND TWO, 佢媽唔甘心揀左間BAND ONE中中入左
我唸頭20名就可以有信心入名BAND ONE ...

smart boy, good choice, Clementi (if I remember correctly) is a very good school.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 17:45 發表
唔係我朋友識玩, 佢都想搏, 係佢個仔話唔想讀英文學校......所以.........
‹ 上一主題|下一主題