用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

學嘢,嚟緊阿女揀科了,仲諗緊有一科揀乜

kirstyau 發表於 21-10-15 06:31

上網打個幾粒字就有,我地係Carousell都買。

恐龍書上年暑假我都係carousell 買咗book 1 & 2. 放低俾阿女佢自己睇吓。

ftmhappy 發表於 21-10-15 12:53

我係早少少買俾佢先睇睇自己有冇興趣,見佢有睇過嘅痕跡,睇下嚟緊最終佢會唔會揀

kirstyau 發表於 21-10-7 02:13
大家仔女如何備戰DSE?!

入左2科 by topics CE AL DSE PP,會唔會做未知,雖然學校話會派,網上價錢唔貴, ...

幫朋友問

Chem補習好快就諗到佐敦,朋友問Bio邊到補習好,真係諗唔到,有冇介紹?

b3410 發表於 21-10-17 19:07
對面海考唔考慮?

考呀,朋友住對面海呀

hihihi 發表於 21-10-13 16:05
我女仲未有明確方向, 或者會開始聽下JUPAS talk, 希望佢搵到目標就有動力奮鬥
...
我女暫時在高中選科都無明確方向, 但就話一定會揀一科econ/bafs, 佢同我講, 無論將來做邊一個行業都好, 都會有一些商業元素在內, even做一個歌手, 除咗artist自己的talent外, 背後都會有一班商業團隊幫佢包裝, 否則有更好的talent都無法完美施展大眾面前, 既然高中有得揀, 就揀其一吸收下basic knowledge...... 我心諗佢又好似講得幾啱, 最最最重要係佢自己諗出嚟, 唔係我強迫佢。

b3410 發表於 21-10-19 14:46
你女通識中唔中意?我女話econ 有d似通識,有d point get到就會融會貫通,唔使太多時間溫書,也可以考的好 ...
初中LS佢成績好好, 但佢話只係自己死讀出嚟, 好大興趣就唔算囉。

b3410 發表於 21-10-19 16:25
LS冇可能死讀到成績好所以佢有潛質讀econ
佢學校初中個LS有D似以前我哋細個時讀的EPA, 所以佢應該真係靠背嚟拎分.......

kirstyau 發表於 21-10-19 17:44
好叻女,已經有自己想法方向,我個大好似仲冇乜方向。

其實都唔算有咩方向,只係有少少諗法,學校套餐制,好彩文、理班都可以揀econ/bafs……

ktdanielli 發表於 21-10-24 09:36
grammar 類,有冇介紹?

英文練習,其實好難買,會唔會捉阿女去書局,見佢逐本揭下,搵返啱佢level?

一般出版社嘅都比較淺,上星期去書局見到一個有補習社嘅老師出咗本grammar好似比較深,你可以去睇睇。

S-Kwok 發表於 21-10-24 11:35
其實什麼是DSE題型?

最簡單直接,可以搵DSE past paper 操卷。
昨日家長會同英文老師傾咗幾句,佢話中三又想俾多少少extra嘢阿女,可以試下搵DSE 英文科Reading B1卷佢做下。

B1卷係淺啲,考DSE如果揀B1卷,最高只會Level 4。

b3410 發表於 21-11-12 22:33
最近剛剛和同學一起考咗,幾乎全部同學都有考。聽聞絕大部分8.5  or 8
單項分數的確writing最低

勁呀

b3410 發表於 21-11-13 13:11
有同學9分full mark而且唔止一個。。。。。

神校不愧為神校,非浪得虛名

b3410    發表於 21-11-13 18:36
‹ 上一主題|下一主題