用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班
第一組
1. angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 ------未知
2.

第二組  
1. 天藍------------昊藍(Vanness / 3月囝囝)....青衣
2. jk923-----------囡囡

第三組
1. sharon2005.....囝囝.....梓楓(Jethro).....黃大仙
2.

第四組
1. bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西

2.

下午班

第一組
1. fatty418--------柏霖(Jordan囝囝)---紅磡
2. natalielin-------黎洛遙(kylie囡囡)
3. jasonmami-----展華(Jovi囝囝)

第二組
1. chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2.

第三組
1. muichujamie--泳喬(Jamie/8月囡囡)----將軍澳
2. chy1015 ------巧研(Charlotte囡囡)

唔該晒Oscar 媽!!!

原帖由 Oscar媽 於 08-8-25 14:02 發表
我今日先睇到原來上次我放唔到入標題裡面

我今日已經放左 la!!

all mama,

明天開學心情好緊張, 但又好開心~

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班

第一組
1.angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 -----蕃茄組
2.conniechu------沛悅(1月囡)---no. 6(土瓜灣)-未知
3.maggiechu-----       (30/7)---家長

第二組  
1. 天藍------昊藍(Vanness囝)--馬叔車(青衣)--蘋果組
2. jk923----穎然(Cheryl 女)----no.1(麗城)---蘋果組
3.yau2012-----靖悠, (20Dec 05)--no.3車
4.moonwongwn-沛豐------(           )------蘋果組

第三組
1.sharon2005.....梓楓Jethro(1月囝)....no.7
2.mt123.............俊樑(囝囝)...............no.6...蜜蜂組

第四組
1.bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西
3. Tse---------汶靜------荃灣 no.2

下午班

第一組
1.fatty418---柏霖(Jordan囝囝)---no.6---粟米組
2.natalielin---洛遙(kylie囡囡dec04)--no.3--紅蘿蔔組
3.jasonmami-----展華(Jovi囝囝)---no.3---蕃茄組

第二組
1.chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2. star1402 ------ ToTo (Feb, 囝囝) ----Ma On Shan

第三組
1.muichujamie---泳喬 (Jamie囡囡)
2.chy1015 ------巧研 (Charlotte囡囡)

moonwongewm,

我記得家長日個日校長有講到d書係係屋企溫習,
到咁上下學校教咗d乜, 有張進度表比家長再依
住來幫小朋友溫習。
唔知我有乜記漏, 如有請其她媽咪補充!!!

原帖由 moonwongwm 於 08-8-27 18:29 發表
係咪不用帶書上堂呀!!啲書係咪只係留係家中溫習......?

zzzlam,

你唔使心up, 我仔仔適應期第一日返學,
都唔合群, 好扭計要痴實我, 成日話要返
之前個間nuresry, 第二日就肯玩同合群,
今日上校車都大叫咗二聲話媽咪唔好走,
我睇住個校車關門開走我不知幾擔心, 到
9:30a.m.我打比校車姨姨問, 佢話我仔
哭咗一兩聲就收聲, 跟住就同姨姨同其他
小朋友傾計唱歌, 放學接仔仔, 仔仔好開
心。
所以你唔使擔心, 我都好明白你感受, 你
可打比你小朋友坐個架校車姨姨問番你
小朋友係車既情況。
我地大家一齊努力, 加油努力!!!

原帖由 zzzlam 於 08-8-28 14:44 發表
真係心up~~今日送佢上車,佢喊到好似生離死別咁呀,但其他小朋友又好乖咁坐定定,佢想奪門而出呀,陰工~
唔知有冇喊到嘔tim呀,成粒鐘車呀

jk923,

穎然真叻女! 無哭過, Good!!!
昊藍今日放學有同我講話係學校有同穎然
同陳俊希一齊玩, 仔仔又識咗個新朋友, 好
開心。

原帖由 jk923 於 08-8-28 16:45 發表
今日穎穎搭校車好乖呀,上車完全無猶豫,我都擔心佢之後會點,返到學校又會點?落車時姨姨話佢好乖,無喊過。 真係鬆晒。佢重有話今日係學校做咩黎,希望佢黎緊幾日都係咁就好啦。 ...

係呀! 各位媽咪同小朋友都要加油~
唔好灰心~

原帖由 kwanchiu 於 08-8-28 23:43 發表
可能我個囡讀過n班又試過撘校車,所以今次我都安心好多lu,之前真係好可憐架!又喊又嘔,做媽咪嘅見到都心傷!
今日我囡返o黎話比我知有位男同學撘校車時嘔架!希望佢好快可以習慣撘長程車啦!千萬唔好怕咗返學!要加油架 8 ...

carmenwong0208,

我仔第一日返學都好唔合作, 入到校門扭計,
到放學返到屋企, 我有同仔仔輔導, 開咗創
幼個網頁比仔仔睇番學校個環境同老師, 校
長d樣比佢睇, 同再同仔仔講你大個仔要自己
返學, 媽咪同姐姐係車站等你接你, 跟住之後
個幾日好好多, 希望幫到你~

原帖由 carmenwong0208 於 08-8-29 01:41 發表
HI ALL, 我個女全下午班咖, 佢上車無喊, 但佢話落車見到老師就喊, 仲喊到嘔, 跟住又同我講唔返學呀..... 老師打俾我話有一個協助既老師陪住佢就好好多, 不過活動同活動之間個BREAK就諗下諗下又想喊..... 我不停同佢 ...

zzzlam,

平時你仔仔係屋企係咪咁? 因我仔以前返pg都
係咁架! 但後來再返nuresry就好好多, 可能大
個咗, 個陣我記得我成日係屋企扮老師上課程況,
仔仔開始講故事啦! 你要坐好留心聽, 唱歌啦! 一
齊唱跟住成日咁做, 仔仔明白咗開始好好多, 但
小朋友有時好活躍, 都會有時會唔聽話走來走去,
你試下返屋企試下咁做睇下得唔得, 或其她媽咪
有經驗可分享下!!!

原帖由 zzzlam 於 08-8-29 10:26 發表

其實我好擔心我個仔,因為我覺得佢唔只唔合群,仲好似係自己既世界咁呀,因為我跟過佢番學,佢係完全唔會坐低聽故事,出去玩遊戲又不感興趣,只想玩煮飯仔,我尋日問佢係學校有冇唱歌仔呀,佢話冇,我問點解,佢話走左,我問 ...

jk923,

昊藍有同我講上學校樓上玩話要上樓梯,
話做活力操, 同茶點話食圓形餅飲水,
同講咗個新同學仔名, 話同"何俊希"玩,
唔知係咪呢? 因我都未知晒d同學仔名,
係bk唔見有出現。
同星期五仔仔上校車係笑住上校車, 令
我都鬆咗一口氣, 今日星期六佢扭計話
要坐校車返學, 話要搵校車姨姨, 同"莊
老師", 亦令我放心, 係好開始希望仔仔
會慢慢習慣學校既生活。
唔知你收到老師電話未? 我未收到, 但
個次我記得係學校問過老師, 佢話如小
朋友係學校無乜大問題就唔會咁早比
電話家長, 唔知係咪? 因我好心急想知
仔仔係學校上課既情況, 所以問下你收
到電話未?

原帖由 jk923 於 08-8-29 13:57 發表

我尋日有問佢有無同昊藍同沛豐玩,佢話無,但又話有同男仔玩,可能佢未認得你地兩個。
今日放學我問佢有無出大堂玩呀?佢話今日去晒太陽,咁我問佢係咪出門口外,佢話唔係,要上一層,咁即係佢地上左天台,佢話係上面做體操、深呼吸,玩 ...

zzzlam,

我仔仔都係專注力比較差, 我都traning咗
仔仔好耐, 同仔仔講咗好多道理, 加上仔仔
又大個咗就好d, 但有時又會間唔中發作下。
如你仔仔唔鍾意認字咭, 你屋企有無圖書,
你可以買d好似學校個種圖書, 打開有立體
公仔, 睇下可唔可以吸引仔仔坐下一陣聽
你講故事, 或仔仔有無鍾意乜野公仔? 舉
個例, 如你仔仔鍾意車, 你可以試下買下
有車車既圖書吸引佢坐下聽你講下故事,
再同仔仔講係學校都係咁, 睇下會唔會有
效。
你仔仔成日病, 你試下買d司x脫魚肝油比
仔仔食下, 因以前我仔仔有一輪又係咁, 跟
住有d媽咪教我試下, 咁我仔仔食咗一排真
係好好多, 不過, 你仔仔有無對乜野敏感, 如
有你比仔仔食之前最好問咗平時睇開既兒科
醫生。

原帖由 zzzlam 於 08-8-30 00:08 發表

天藍,
平時都係比較專注力低,佢都有番pre-nur,唔見得有改善,可能佢番學日子少,因為一番學就病,病左好耐睇唔好變左哮喘,所以好似未慣就又停學,好番冇2個week又發作啦,
希望而家大左少少,抵抗力會好d,冇咁易病,唔係 ...

講起Bk就一肚氣, 都唔知成日整乜?
早唔整遲唔整, 人地開學先係到整,
整到我地傾計都傾得唔暢快, 有時留
咗言又出唔到, 真煩~
希望bk快d正常番啦! 唉..........
原帖由 jk923 於 08-8-30 10:23 發表

係啦,而家要咁轉黎轉去好麻煩,係賬號又click唔到入黎要慢慢揀返入黎

jk923,

好似你咁講我諗我仔仔同你女女都唔大問題,
所以老師就無比電話我地住, 唯有等下先~
穎然好叻女, 明白事理, 知道係大哥哥同姐姐
正式開學先。昊藍就無咁同我講星期六日都
話要坐校車返學, 話要見褓姆車姨姨(雲姨)同
"莊老師", 今日去完街返來仲要我開返d Video
比佢睇番適應期既上堂相同video, 先唔再扭
返學住, 之後我都有同仔仔講等大哥哥姐姐開
完學, 先到你地k1BB開學嘛! 咁仔仔笑下話啊
知道!

原帖由 jk923 於 08-8-31 12:33 發表
天藍:
我都未收到老師電話,不過咁都好,證明我地小朋友係學校無大問題。我都好想知穎穎係學校點,但我相信老師會handle到,唯有忍耐下。
我尋日問穎穎點解唔洗返學?佢唔係答我因為星期六,佢答我今日係哥哥同姐姐返,可能 ...

zzzlam,

我都諗住11月左右帶仔仔打流感針,
以策安全, 因以家d菌真係好勁, 大家
都要保重身體!!!

原帖由 zzzlam 於 08-8-31 00:24 發表

天藍,
係呀,我都有試c各脫呀,我都覺得真係好好多呀,同埋今年11月我會帶佢打埋支流感針,話時話,我仲爭一支肺錬針未打tim呀,我成日心痛佢比人吉果下 ...

女女咁搞笑帶埋水返學, 仲要攞埋細妹
個支水一齊, 真係好重下, 可能小朋友之
前習慣帶自己支私家水出街飲。

原帖由 natalielin 於 08-8-31 01:58 發表

我收左老師電話呀,因為洛遙係都要帶水水返學,我話比佢知唔使,點知我幫佢拎手巾時,佢收左入書包,仲幫妹妹帶埋(攪到我搵餐死),所以老師就打比我,通知我唔使帶水,我就請老師下星期同洛遙講唔使帶水~ ...

muichujamie,

我仔就無要我只係講一個故事, 但有時攞成
十幾本書出來, 要我講晒咁多個故事先肯訓,
講完我自己都係到喘氣, 真係講到氣咳~

原帖由 muichujamie 於 08-8-31 02:32 發表
可能男仔比較好奇心大D,坐唔定活躍D掛!
我個女係極鐘意睇書,不過佢睇黎睇去都係果本"白雪公主", 仲要每次都要我講同一個故事, 我諗我真係講左百幾次"白雪公主"都有喇!!!晚晚訓覺前講兩次,我就黎顛架喇!!
...

Chickee,

你會唔會比仔仔試多一兩日坐校車睇下情況
有無改善, 先決定會唔會自己送返學, 因我怕
如仔仔一扭你就遷就佢唔使坐校車, 我怕日後
仔仔會覺得一扭計(哭)屋企人就會就佢, 日後
如仔仔遇到佢唔想做既野又係咁就煩,  但如
真係哭得太犀利同驚就再考慮。
唔好灰心, 繼續加油!!!
有乜事記得同我分擔or分享。

原帖由 Chickee 於 08-9-1 10:15 發表
你地就好啦, 小朋友咁快適應, 俊豪返學都ok, 但佢唔鍾意坐校車, 搞到連學都唔想返。星期五果日, 搞左半個鐘先著好校服, 由等校車喊到上車。

星期六佢同我講數, 問我可唔可以揍佢返學, 佢放學就自己坐校車。

仲 ...

zzzlam,

假期除咗家庭聚會我地一家人都會去郊外
活動, 夏天咪會去下沙灘, 近排去過珀麗灣,
黃金海岸, 白石俱樂部, 但我唔建意大家以家
去白石俱樂部, 因今個星期日剛去完真係好
熱, 但好開心, 如天氣涼多少少會再去多次,
秋冬天會帶仔仔去過BBQ, 係城門水塘睇
Monkey, 大棠荔枝園, 都好好玩,都係好好
既選擇。
Disneyland and Ocean Park以家天氣太熱,
到中秋過後無咁熱再會帶仔仔去玩, 因我仔仔
都好喜歡睇海豚同Disneyland既小小世界。

原帖由 zzzlam 於 08-9-2 10:20 發表
唔知放完3日假,今日會唔會又唔慣,又喊過呢
今個星期六我會帶chunchun去beach玩呀,佢勁like,星期日就去ocean park
你地平時帶小朋友去邊玩多呀?

今日仔仔上校車都係無乜特別, 原來我地個站
仲有兩個高班既同學, 不過, 佢地好遲先o黎
到校車想開走先到, 加上個兩位家長好趕要返
工, 所以都無傾個計, 但都好開心, 仔仔又多咗
兩個大哥哥做陪, 可一齊同站上校車。

原帖由 jk923 於 08-9-2 11:15 發表

今朝我女返學都無特別野,其實我都鐘意戶外活動,但老公好怕熱,夏天去室內多。海洋公園我上星期六晚去過,第一次入夜場玩! 天氣唔太熱時差唔多每個月入迪迪尼玩!我呢排會隔幾日就落去游/玩水。 ...
‹ 上一主題|下一主題