用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 請問有冇N1D1(PM)同學仔
樓主: loloyen
go

請問有冇N1D1(PM)同學仔 [複製鏈接]

Hi! loloyen,

其實我個女一出世就食嘢就食得好快, BB 時兩三個月, 食4-5 OZ 奶5-10分鐘就食完. 到大小小時食粥大大啖食食得好快, 仲有時會嚴人哋筆得慢而響度叫.
不過到而家大咗就好慢. 啲嘢成日趙完都唔吞, 一係一路食一路玩瑜伽.....

我個女就好鍾意食蛋糕喇. 可能你 BB 以前唔知蛋糕好食, 所以唔肯食. 但而家知道有開心事先食蛋糕同知佢好味, 所以接受呢樣食物. 不過, 我發覺好多小朋友都對未食過嘅食物有抗拒. 所以我會迫我個女食, 每次一啖, 食食下習慣咗就唔會呢樣唔食, 嗰樣唔食. 噉樣就唔駛做小老鼠, 佢而家頂多係隻小 烏龜.

原帖由 loloyen 於 10-11-10 00:19 發表
hi!媽珠
我都開始見到聖誕裝飾,我知道阿仔到時會好:excited: ,你女女食糖飽咁勁,我個仔係學校食嘢就至慢個個,可能佢唔like食包包,係home食飯就超快,以前阿仔唔like食蛋糕,自從前排佢生日買咗個細士多啤梨蛋糕比佢,原 ...

個個細路都唔同. 我個女迫下都會食, 但都係一舊咋! 每餐試下可唔可以加多舊, 有時得有時唔得 . 我個女BB嗰時都會好似你個仔噉. 如果比啲唔係佢飲開嘅比佢飲, 佢飲咗之後落到喉嚨就會好似大人啷口噉, "故" 完吐返出嚟.
我今日會去接放學呀! 因想同Miss Lam 傾下計, 可能我呢個星期丙得阿女太勁, 所以阿女同我講佢日日返學都喊 ....,
我明天會同阿女去Disneyland, 因為上兩次星期五放假都去唔到, 計落都有3個月冇去過, 以前最小兩個星期去一次, 因為阿女以前返上午班, 如果第二日放假今日放學就會去.
你平時放假會同你個仔有咩活動? 我個女就會成日要出街, 每次跳完舞都未返到屋企都比好多offer 比我, 不停講 , 睇下我會帶佢去邊. 佢連打風嗰兩日都話要落街踏單車...
原帖由 loloyen 於 10-11-11 01:22 發表
HI!媽珠
我都試過明知佢唔LIKE既食物,用迫,不過阿仔會頂硬上食入口,但到喉嚨既時侯就會表演反胃 ,所以有時唔迫得,一步一步嚟,請問你明天會去接放學嗎?星期五又放假,佢哋又有3日假期真 ,難為我哋啲3 ...

我嬲 係因為我成個星期都做阿崩, 阿女就做咗周星馳"我聽你唔到", 唔嬲 就有鬼啦!
去Disneyland 小朋友實開心 , 嗰日去阿女都冇咩玩到機動遊戲, 淨係影相同帶我去食薯條. 咖啡柸同小小世界因無電停咗......
我個女都好鍾意去冒險樂園, 但平時都係 C6同佢去多, 有次我同佢去, 佢話要抽公仔, 我問佢點玩, 佢又知啲制做咩點玩, 我就幫佢入 coin 囉. 點知佢一下就噤隻抓落. 噉就冇咗8個coin 喇 !
嚟整呢幾個星期我星期五未必會去接放學, 因為阿女星期三會去又一城學溜冰, 所以我會星期三接放學.

阿女睇卡通片見到人哋學溜冰, 佢就入咗腦. 有時我哋出街見到溜冰場, 佢就嗲佢爸爸話要學. 講幾次 C6 就答應咗佢囉.
又一城平過圓方啲 (相差$100 / 5堂) . 1對1 而家$925 五堂 30分鍾. 不過只可以WEEKDAY上堂. WEEKEND 冇 1對 1. 所以我選又一城, 因為放學可以去. 唔駛特登坐車去方便啲.
我覺得小朋友嘅興趣班我會首選就腳, 如果唔係就好貧撲. 你之前又話想你 BB 學琴? 我都想我個女學琴, 但未有時間.
如果阿女乖, 我星期五可能會去多日接佢放學. 不過都要睇情況.

原帖由 loloyen 於 10-11-16 01:49 發表
hi!媽珠
你女女咁好去學溜冰,貴唔貴?我現在都煩緊比乜阿仔學,煩!唔好咁勞氣啦你,慢慢教啦!今個星期未見唔到你一面!oh!

小朋友太細都未必知自己想點, 見到都想要想學. 真係要上堂先知佢係咪鐘意, 你睇下有冇啲 short course, 比你個仔試幾堂囉. 又或者有啲可以試堂, 試咗鍾意先交學費. 不過真係要近屋企, 如果唔係真係好辛苦o架!

原帖由 loloyen 於 10-11-16 23:38 發表
hi!媽珠
之前搵咗個同屋苑教琴既老師,同佢傾過電話,不過佢話個排好忙,我話等佢有時間先call我,不過都等咗2個月,又唔好意思催人,現在等緊學校第2期課外活動,到時個老師都未搵我,我就會幫阿仔報學校個琴班,另外想比阿 ...

一同佢著鞋佢就喊, 可能對鞋重啦! 我都估到所以早一啲去等佢習慣下同學下平衡. 喊 咗兩聲就冇喊. 點知一見到教練佢又喊過. 個教練都好有經驗, 最後佢叫阿女坐上膠櫈就一推推咗阿女去對面海. 之後開始同阿女用遊戲方式教阿女點樣平衡同向前. 中途阿女都跌咗兩次, 一次膝頭落地, 一次五體投地, 阿女當堂 . 落咗堂阿女唔肯走重要玩. 我只有話佢知教練唔得閑要放工. 其實可以繼續玩(上堂當日可以有一出一入不限時間任玩), 不過佢都未識, 而我又唔可以好似教練噉磅住佢. 只好返歸啦!今朝一起身又要去溜冰.....

頭先放學重唔肯上校車, 校務處姐姐話佢喊 住同  Miss Lam 講我會去接佢.....

學校旅行我估下年3, 4月啦, 因為 唔計 PN, 都重有兩級L2 同U3, 每次都要出動好多其他級別嘅老師幫手o架. 好似 Miss Lam 同林老師 2個人, 上下午班約 45-50隻小鴨, 連同我哋大鴨家長, 分分鐘有成百人以上. 2 個老師攪唔店o架.

原帖由 loloyen 於 10-11-18 00:00 發表
hi!媽珠
今日阿女去學溜冰點呀?好玩嗎?我聽其他幼稚園mama講k1都有秋季旅行,唔知我哋有冇?都差不多過咗秋天 !

我嗰套係6 碼, 褲長咗小小就 ok, 唔駛下年再著時吊腳. 但件衫就大咗兩個碼要摺小小袖. Miss Lam 話知冬天小朋友著衫會多啲, 所以會偏大. 但其實我最多只會同阿女入面著件長袖底衫, 凍先出面著多件衫. 如果唔係玩到成身汗 都無得除好唔舒服.
外套佢爸爸都話靚, 我感覺上好似好大. 算啦! 由佢著3 年啦 !

今朝又要去溜冰 , 又話要我今日要去接佢放學. 頭先上校車又 , 要我陪佢坐一個站. 我落車佢仲 捉住我唔比我走

原帖由 loloyen 於 10-11-19 00:03 發表
HI!媽珠
咁你女女都已經愛上溜冰,GOOD!我重搵緊興趣班又有得試堂既比阿仔,頭都大埋!
我都知咁多鴨仔一定要好多MISS幫手,希望到時玩得開心!
昨天收到PE服,好彩訂4號,都只係大小小,今天收到PE JACKET,好鬼型, ...

Hi! 蚊蚊PIG,

好冀望N1 嘅旅行, 不過我相信要到下年先去. 因而家都未有通告.

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-11-19 11:23 發表
路過....

同我囡囡一齊坐校巴既L2小朋友,明天會去旅行,好似係去黃金海岸&濕地公園。

我估遲O的應該會到我地N1既小朋友。

啲手巾仔我係買啲一pack pack BB 用嗰種, 平得嚟又夠細條, 唔見咗又唔駛肉痛.
因為佢鐘鍾意玩, 所以馮係玩嘅嘢佢都實鍾意.
我明天要去學校換校服, 因為要自己親自度下.因為裙同恤衫都好唔"店".

原帖由 loloyen 於 10-11-20 16:00 發表
HI!媽珠
我阿仔就訂咗4號,全部都叫長小小,算OK!如果訂5號會大好多,太大好"輪進"! 不過有個問題就係PE褲前面冇袋,我昨日問過MISS LAM,佢話放手巾係後褲袋,咁咪好易唔見,都係唔好比咁靚既手巾阿仔用,一定多數唔 ...

我今日都教咗阿女一定要放好條手巾仔, 然後拍一拍. confirm 下手巾仔響袋入面. 因為手巾仔有阿女個嘜頭響度, 其實我唔驚唔見, 淨係怕麻煩人哋送返比佢.
唔接啦! 接完佢實要去玩, 留返星期三先啦!
頭先一解粒校褸鈕, 就成個面飛咗出嚟 , 應該係粒布包鈕吸得唔好, 又要換多一件. 你小心啲 check 下你嗰件啲鈕呀!
其實之前我都諗要一件外套/薄褸, 因為我只會同阿女入面著件白底衫, 之後就係恤衫. 如果涼小小但又未凍有件外套會好啲. 所以我會買(但要買深灰襯返校服). 但如果男仔唔一定要外套. 整件薄龜背都好型仔. . 不過如果你有類似嘅衫可以唔駛專登買. 因為學校對呢啲嘢都好寬鬆.
頭先提阿女星期五學校係birthday party. 佢竟然唔記得. 可能 Miss Lam 冇提. 但佢記得本月之星係你 BB .....

原帖由 loloyen 於 10-11-23 01:04 發表
hi!媽珠
今日阿仔好叻冇唔見手巾,因為昨晚同出門口前都訓練咗多次,希望阿仔唔好咁快唔記得 !明天你要去換校服,咁咪接女女放學,佢又好 ,我係其他班啲mama講話要買件灰色泠外套,其實要唔要呢?thx!:wah ...

今朝我叫阿女唱 happy birthday, 佢一路唱 仲to 你個仔.
星期五好大機會會接放學, 但都要睇阿女乖唔乖先.
原帖由 loloyen 於 10-11-23 23:38 發表
hi!媽珠
我都check過校褸啲鈕,係有啲鬆,不過未飛出嚟,我會自己用線再縫緊啲,都怕阿仔暴力整唔見.今日已經訂咗個蛋糕,希望到時阿仔同其他同學都玩得 ,我重係個蛋糕上面寫埋N1D1 ,明天你接女女,咁星期 ...

阿女好似冇咩心機噉. 啲功課返到嚟竟然問返我點做 ??話唔記得Miss Lam 講要點做. 好在佢醒我都正, 用另外一個方法問佢佢又開返個錄音機講返出嚟.

因為呢排阿女嘅生活時間表有兩個變化, 一就係學溜冰, 二就係99嚟咗我哋度短住. 攪到阿女日日起身都要玩, 唔肯返學, 一起身問我要唔要返學? 要就即刻 . 呢個星期好啲啦! 淨係問, 問完扭一陣冇喊. 希望佢下星期正常返啦!
前日行咗半日, 最後都係買件雪花牌比阿女. 因為我見佢著夏天件外套都起晒毛頭(著得好粗). 用幾舊水買件cashmere 著一年我唔想, 好似好浪費. 所以都係用幾十蚊買件保暖嘅比佢算啦! 但由於我倆都愛靚 , 所件衫我同佢釘咗啲花仔同改咗啲  cute 啲嘅鈕.   

其實我間中都有去下小學嗰邊睇下, 做定功課.   

原帖由 loloyen 於 10-11-24 15:40 發表
HI!媽珠
咁呢排你女女乖唔乖?
我諗過想買冷背心比阿仔,因為如果再涷啲,可穿埋係入面再穿校褸,不過我附近只有一檔係街市鋪,有件幾好不過最細5歲,另1件有細不過質料麻麻,可能要星期六出國貨公司搵先得,又唔知 ...

件雪花牌我響花園街買, 阿女著4 碼, 身ok, 袖就長咗1 寸. 我見有背心款o架. 最細係2 碼.

你仔做 party  主角一定會好開心     , 你 唔好太緊張啦!

夏天件外套我過兩日洗完會用鬚刨刨一刨先, 如果 OK可以著多年. 因為買多件佢都係噉粗著, 結果都係一樣.

學校門口好難有車o架 , 帶住小朋友行去的士站都要行約10 分鐘. 你不如call 的士, 一早約定車咪唔駛同人爭囉.如果你想 知電話, 你去程一上車問司機又或者查電話公司.

原帖由 loloyen 於 10-11-25 23:57 發表
hi!媽珠
你女女呢排有啲唔乖,可能習慣有啲改動,過一排應該冇事,係啦你件雪花牌係邊樹買架?有冇背心開褸款,有冇我阿仔細件啲架?thx!
明天就開生日會啦,好緊張我,唔知阿仔係未都緊張呢 !阿仔夏天個件外套都真係 ...

嗰日我都遲咗小小, 去到課室見你個仔已經企響門口等你, 一包二包好似好心急想 show 比你睇. 我就問佢不如接埋佢一齊放學好唔好, 佢就好怕醜噉話唔好 ....

尋日阿女賣旗都係賣咗1個鐘多啲, 因為佢答應咗舞蹈班個老師參加表演, 所以之後嗰幾堂都一定要返. 賣旗成績我都覺得OK. 賣咗 3X 支旗. 因為尋日油天都有一齊賣旗, 所以一落街已經見到好多人賣旗, 又因為阿女要學跳舞唔可以坐車去第二到, 所以只好行去街尾賣. 人留疏啲又或者行過嘅好多都買咗, 但我都叫阿女自己試下叫人買, 當係一種教磨練囉. 不過個傻妹都有啲蝦碌嘢, 一係就o禁住個入錢位叫人入錢, 一係人哋入咗錢走埋都冇比旗人

原帖由 loloyen 於 10-11-27 00:05 發表
HI!媽珠
今日我遲咗去接阿仔,因為屋企留下冇的士,所以見唔到你 !今日阿仔好 ,見到有咁多零食紅雞蛋拎,又有份大禮物,MISS LAM都話阿仔今日好,見到阿仔手拎一份大禮物,但又見到書包有多份大禮 ...

我之前都以為係, 其實 星期四已經將旗同錢袋派咗比我哋(可能怕星期五先派個書包太重). 入面有指示叫我哋去邊度賣同一啲細則. 好在指示要我哋去油尖旺區, 所以一落街我哋就可以開檔.

噉你個仔都織識同你講返發生咗嘅嘢, 佢好叻呀 . 不過你同佢講呂曦童媽媽接放學唔係即刻返屋企o架, 因為呂曦童:;pppp: 要去玩一陣先肯返屋企o架. 都係唔好講啦 ! 如果唔係你個仔有樣學樣就煩到你啦!
好似我個女知我去學校接佢佢就知會去又一城玩 ( 佢玩極都唔悶). weekend 跳完舞一出學校門口就問我去邊, 如果我話返屋企佢就要我打電話約公公婆婆飲茶, 同又要約埋佢啲表姐弟妹一齊去飲, 因為佢知噉就可以直落玩到夜晚.

原帖由 loloyen 於 10-11-28 23:46 發表
HI!媽珠
請問你賣旗個日係未要7:30到學校集合架,因為我見到通告係咁寫,所以怕阿仔早起身辛苦今年唔參加,問定下年先再參加 !
星期六我出咗去花園街買咗雪花牌開褸背心啦!真係 你,如果唔係都唔知去 ...

佢嗰日 8:00 就自已起咗身, 之後跳完舞就去咗公公屋企直落. 返到屋企成十點, 都重要玩. 要我叫先瞓....
11月餐單有 30號, 係芝士肉鬆條 + 橙汁.
功課淨做 29 號, 如果你做咗, 1號就可以休息一下啦!

原帖由 loloyen 於 10-11-29 23:49 發表
hi!媽珠
你女女都好好精力!唔會覺得累:good: !
如果咁樣唔使咁早起身,我都比阿仔下年參加!
想問一下你,11月份份餐單係未冇咗30號個日咁:question: !
今日個功課又唔知點解印埋12月1日做個版:question: !即係點?我安 ...

頭先阿女都有同我講, 仲辦  Miss Lam 嬲時個樣比我睇. 我問佢 Miss Lam 點解會嬲, 佢話因為有小朋友唔乖, 仲講我知係你仔仔食茶點食得慢 所以  Miss Lam 嬲.
不過而家啲細路食嘢都好難攪, 我個女又係噉, 食嘢冇人睇住唔食. 連同表弟表姐都一樣, 所以如果返公公婆婆度食飯, 小朋友自己一齊食, 我坐響度望住就個個乖乖自己食, 因為個個都怕我  . 我家姐話見到我嗰餐佢食得好自在, 起碼唔駛勞氣 叫表弟食飯.都唔知要用咩方法 啲小朋友先會自己自動食飯, 唔駛人   先食, 唔通真係要餓佢幾餐先得.
呢排阿女唔係日日都即日匯報學校生活比我知, 有時又匯報不準確. 好似今個星期二臨返學先講, 話  Miss Lam 講邊個玩完返課室最慢下次唔比佢出去玩. 一路講就一路 , 佢話因為佢最慢, 佢知要快啲玩完返課室, 因為小朋友要放學..... 我問佢係咪 Miss Lam 叫好多次你先返, 佢又話唔係. 但佢高頭大碼手長腳長冇理由會行得慢過人 o架. 所以我尋日接放學問 Miss Lam, Miss Lam 話係做功課做得最慢先冇得出去玩, 而且佢又未試過係最慢. 唔通阿女自己日有所思 夜有所夢 .

原帖由 loloyen 於 10-12-1 15:47 發表
hi!媽珠
昨日阿仔回來,問佢今日有冇唔乖,佢自己已經報案,話食茶點喊,我都知miss lam夜啲會call我,原來阿仔唔肯食個bread,揸係手好耐都唔食,直到佢見到miss lam同其他同學仔排隊去next room睇tv,阿仔就即刻好快食,因 ...

重有呀! 尋日唔記得還書比學校, 攪到 Miss Lam 出reminder 追. 阿女又話有同 Miss Lam say sorry . 所以尋晚溜完冰返屋企, 佢竟然唔駛叫就自動將圖書放落書包. 可能你Miss Lam 教佢啦!
阿女尋日同我講學校有 Christmas 表演, 但係未綵排. 唔知係唔係呢. 真係好想睇, 不過我諗係校內表演, 家長未必有得睇, 如果有相睇我都好開心o架啦! 呢兩日佢一聽到 Christmas 音樂, 佢會唱歌, 可能學校己經教緊佢哋唱喇!

今日塞車 , 所以到我遲咗接放學, 呢排同你真係冇緣啦!
見家長我會改weekday 放學, 費事無情情去多日學校. Miss Lam 叫我寫上要改嘅時間在通告上, 佢會re-confirm 返我.
學校要考試啦! 阿女呢生人第一次學校考試, 我好緊張呀!

原帖由 loloyen 於 10-12-3 00:03 發表
HI!媽珠
今日阿仔放學回來都自己話今日有喊,佢話整爛咗個三角形,我話下次唔好啦,不過佢始終太細個我都知好難定性,唯有叫佢下次唔好曳,明天你接唔接你女女放學,會唔會見到你,好鬼掛住你 !有彩排就好,不過我哋 ...

阿女都係, 英文 letter sound 睇圖都識晒, 重教返我, 所有用英文嘅問嘅問題點問都識答. 但中文就淨係識個"布"字 (因嗰日剛剛做完中文功課), 其他都唔識. 而家只好用字咭日日同佢識下字啦!
原帖由 loloyen 於 10-12-6 15:18 發表
HI!媽珠
我上星期五都冇去接阿仔 !唔係冇緣,因為今個星期三C6休息,佢話到時先去接,所以上星期五冇去到,SORRY!
大家既小朋友都開始人生漫長既考試生涯,一開始要到20年多後先可以停下,真辛苦,你唔好咁緊張,唔好 ...
‹ 上一主題|下一主題