用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生or培正
go

民生or培正 [複製鏈接]

回覆:大餅王 的帖子

呢層我都好想知。我都要係民生同培正中作出選擇!

其實我都覺得好頭痛。
我對培正嘅惟一concern 係中中。但聽講有d 中中會以英文教材,但中文教學。 如果係,其實我覺得ok 嘅。老實講,香港有幾多老師真係英文好talk 得ga。預期佢地詞不達意,令學生理解更難。不如用中文教學,對學生幫助更大。但如果教科書都係中文,本人覺得問題會大好多。擔心第二時讀大學時,很難適應睇英文教材,咁就要慎重考慮嘞!有無人知培正係咪咁呢?

回復 osramcc 的帖子

我啱啱睇到原來培正中學網址有份資料詳細列明有乜科目係用英文教材。入咗下面嘅link: http://www.puiching.edu.hk/. 然後選擇“本校資料” 嘅“學校概覽”。既然係培正自己出,應該係準確嘅!
總括來說,到中四,中五,理科主要都用英文教材,但文科則用中文。奇怪嘅係經濟都用中文,我係大學讀Business, 覺得商科其實應更需要用英文。咁睇嚟大家要博一博貴子女係咪理科材料,如果係,咁就問題不大嘞!

我睇過一遍校長嘅訪問。佢話keep 住一d科目仲係中文課本係因為覺得呢d 科用中文較易理解,吸收較易。但諗嚟諗去都唔明點解歷史同經濟用中文較好!諗起都西史時要記d 歷史人物嘅中文譯名已經想死啦!
‹ 上一主題|下一主題