用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

政昊媽咪:

好詳盡呀, 謝謝你!

倚祈媽咪
原帖由 Calvin0413 於 09-10-5 17:04 發表
各位媽咪:

下午跟周老師通完電話(告知這個月來阿仔在校情況,呵呵…說他比較安靜,最喜歡唱歌 …)。提到有關”親子美勞、閱讀計畫”等情況如下:

”親子美勞”是跟學校派發的那本圖書相關聯的。也就是說根據圖 ...

敬朗媽咪:

你們好, 我聽倚祈都說敬朗在星期一至三沒有返學, 到星期四才返學, 他病得密實在令人擔心, 加油呀, 倚祈在頭一年都病得好密, 不知是否她有表兄及姐, 經常(差不多每更都見)將病菌過給她, 令她病得好密, 我就不斷告訴自己, 抵抗力要賺返來, 希望小心照顧後, 身體會慢慢強壯! 我個細仔都成日病, 在頭一年是每個月看兩次醫生, 煩死我...
看中醫都是辦法, 不知區內有沒有好的中醫?
校車方面, 我都成日唸有無可能只走青衣, 不用走九龍, 當然成本會加, 對校車...:( ...不知怎說, 不知學校會否有問卷調查之類的東西,等家長反映下!
原帖由 hellomother 於 09-10-9 16:30 發表
祝依靈身體健康!依靈是那一班?周老師說上幼愛班有四個同學今天請假。敬朗現在已睡醒,精神好點了,不過我會帶他看看醫生。謝謝你鼓勵,希望下週一大家開心上學去。

...

你的分享實在很鼓勵, 相信辛勞的付出是值得的, 加油!
其實小朋友幼稚園空間已較大, 如果日後在小學, 眼見真係好忙, 父母及小朋友都忙, 依家有時間真係要多D一齊親子, 去下公園, 我屋苑D細路升左小一後就無時間落公園, 7a-5p(+校車) 仲邊有時間呀!?
原帖由 lokyiumum 於 09-10-10 17:59 發表
你好,巧晴媽媽:
我的囡囡係上午班的,雖然時間上好似比較好用,但由於我要上班,囡囡讀上午班還是下午班,對我來說都是一樣的,因為我只可以用晚上放工的時間來伴囡囡的。

或許我分享一下自己的經驗吧!
我下班與囡囡吃晚飯後,會 ...

敬朗媽咪:

是的, 我都收到老師的電郵,我知道要戴口罩, 只是一時忘了, 哈哈, 書包內尚有幾個, 希望倚祈醒目返班房懂得取出來戴啦!

昨日倚祈都在青衣城落車, 我可以同敬朗揮手, 倚祈成日話要搬去青衣碼頭, 哈哈, 原因很簡單...

早上的校車姨姨換了人, 我昨日問她取了電話, 你取了沒有?

倚祈媽咪
原帖由 hellomother 於 09-10-14 10:19 發表
倚祈媽咪:

今天在校車上見倚祈沒有戴口罩,不是班裡的小孩子都要戴口罩麼?不知你有沒有留意?敬朗也說不是每個小朋友也戴口罩。我只收到老師的email通知要小朋友戴口罩,你收到麼?學校沒有通告,手冊也沒有註明,不知是暫時性,還 ...

政昊媽咪:

不來吊橋是這個樣子, 我估倚祈玩時一家小心翼翼, 因為她是很膽小的, 謝謝你的努力, 拭目以待其它相片!

倚祈媽咪

原帖由 Calvin0413 於 09-10-13 22:08 發表
各位媽咪:

抱歉讓你們久等了….! 等得都差不多忘了這回事了吧…

請上下列網址查看四幅“培正幼稚園四樓活動室”相片

http://photos.baby-kingdom.com/hk/xbook/1000/764x3qW6PjoM/2xNbf3GRIM/003x4cO4_cover.jp ...

哈哈,他們兩個真係咩都傾! 我地打算搬, 但要待小B出生後決定,有想過何文田, 阿女在9月份成日投訴坐校車很累, 佢話要搬去培正就唔駛搭校車, 我地好意外她這樣說, 向她表示會考慮, 但我幾鍾意青衣區, 環境很適合小朋友, 亦近家人, 故此應只是在附近住!
倚祈都說敬朗話搬去宏福, 不知是否有其事...真係唔可以低估佢地, 真係有傾有講!
校車姨姨電話會PM你!

原帖由 hellomother 於 09-10-14 12:29 發表
倚祈媽咪:

原來只是忘記了,我想倚祈這麼醒目一定懂得自己取來用的。敬朗兩天都跟倚祈一起坐校車,說倚祈兩天都在青衣城下車吃pizza,果然我接放學見不到她。今早她身邊坐了另一個女孩,所以敬朗未能跟她一起坐。敬朗說倚祈 ...

政昊媽咪:

你是今日收到周老師的電郵? 奇怪今次我收唔到?
希望感染的小朋友快點好返, 倚祈話她是飛機組的.

我都開唔到相片,  哈哈, 辛苦你啦,不過 學識都好, 我都唔識 !

各位媽咪:

你地會唔會打季節性流感針及豬流感針(如有), 我都1516, 大家有咩意見?

倚祈媽咪
原帖由 Calvin0413 於 09-10-17 09:44 發表
今早收到周老師昨晚發出的電郵,上幼愛班有位小朋友證實確診H1N1(上周已沒上學):cry: ......
祝願這位小朋友早日康復!

仔仔今早起身打了幾個啊嚏,不期然令我神經緊張 !!各位媽咪真要小心留意並照顧仔仔女女的身體啊 ...

敬朗媽咪:

佢地兩個真係好好傾, 我地有我地傾, 佢地都同樣精彩, 等小弟弟出生, 相信不用通知, 倚祈都會告訴敬朗...哈哈, 真是無所不談! 阿女自細就鍾意同男仔玩多D, 以前在屋企樓下的啟思讀, 成日放學唔拖我或爸爸, 拖住同班住樓上的男同學, 激死佢老豆, 佢老豆呻醋 , 想不到現在佢都是這樣!

住邊真是頭痛, 慢慢計劃啦, 幼稚園離學校遠問題不是太大, 但小學就真是近些好, 時間會好用好多, 現在在校車有同班同學玩, 相信時間好快過!

原帖由 hellomother 於 09-10-17 16:19 發表
倚祈媽咪:

他們兩個似乎無所不談呢!上星期上學有兩天敬朗見倚祈身邊坐了小朋友,他未能與倚祈同坐,怎料他"呷醋",真的向倚祈"投訴",說她不跟他坐呢!要她記得跟他坐,他說倚祈答允了,星期五送他上學時,我見倚祈身邊的座位真的留空 ...

政昊媽咪:

等我問下周老師先, 因第一封電郵是收到的, 不知是什麼原因?
以往倚祈沒有注射季節性流感疫苗, 今年尚未決定, 但我同先生商量下先!

大家保重!
原帖由 Calvin0413 於 09-10-17 20:36 發表

倚祈媽咪,敬朗媽咪:

奇怪了,那些相片我自己試過一click進去那個網址就可以看到哦… 就算我置於word文件(不開網頁),也可以開到、看到哦….  唔….還以為成功了呢…. ops:" />

周老師的電郵顯示是昨晚9點多發出的 ...

政昊媽咪:

你終於成功啦, 全部睇到啦, 謝謝你付出的時間及心機, 四樓的設備實在好, 怪不得小朋友鍾意!

倚祈媽咪

原帖由 Calvin0413 於 09-10-19 21:29 發表

凱文媽咪:

我用你所說的方式再試一下:
http://www.flickr.com/photos/43732507@N03/

希望OK啦…謝謝你~

政昊媽咪

政昊媽咪:
昨日我問了倚祈小組小朋友的名稱, 她數了9個, 不知是否湊巧, 只有3個男孩子, 倚祈應是與政昊隔2-3 個位, 哈哈, 真是女多男少, 不知其它組怎樣?不知班中男女比例如何 !

倚祈媽咪:

哎…都是因為自己電腦知識實在太“渣”,要凱文媽咪反復教導才終於成功...真要多謝凱文媽咪不厭其煩堅持教導才是呢!

對了,前晚我跟政昊談起他們飛機組,現在他能全部說得出全組小朋友的名字了...  ... [/quote]

敬朗媽咪:
倚祈沒有說同敬朗""鬧交"喎, 昨日她放學心情唔好, 佢話點解細佬唔接佢, 細佬一向都好少接佢, 因為未食完午飯, 根本不是理由, 再問佢話敬朗無返, 同子淇坐車, 不知是否沒有敬朗陪她坐心情唔好, 等我下次有機會留意下先!

真的女生外向, 3歲定80, 阿女是鍾意男性, 阿仔是鍾意女性多D, 我地成日講笑已有清晰性傾向, 不用擔 心, 不知有沒有這方面的研究結果?

真的要好好享受佢地仲細, 好親密的感覺!

倚祈媽咪

政昊媽咪:

倚祈都成日啍重陽節歌, 好迎節呀!

各位媽咪知唔知除左中褸, 有無其他校褸, 如天氣太凍, 是否穿中褸好些, 或是另有校褸?

政昊媽咪:

重陽節去了薄扶林掃墓, 阿女成日話要去登高, 我地惟有告知登佐高啦 ...
最近開始唱另一首歌, "爸和媽", 不過只有這句, 希望遲些唱到全首歌啦!

原帖由 Calvin0413 於 09-10-28 18:30 發表

倚祈媽咪:

重陽節兩家人帶小孩上了”飛蛾山”、在山頭空地鋪張草席野餐看風景,風稍微大一點,但感覺不錯!你們有出外遊玩嗎?

呵呵...倚祈看來也很喜歡唱歌呢! 我家政昊就肯定喜歡...前些日子我問了他手冊上寫的那些兒 ...

是的, 阿女亦說三個同學生日, 生日歌是這樣:

祝你生日快樂X2
願主赐你平安
祝你生日快樂!

原帖由 andie_chow 於 09-10-30 15:34 發表
雅妍回家之後都好開心同我講今日生日會好開心..有3個同學生日

今日出開去, 順道去了培正書局, 買到阿女的運動衫及裙, 但職員說新貨是11月中才返, 學校一般是11月尾換季, 由校方決定, 職員笑說是家長心急!
另外, 我想買冷外套, 價錢好相宜, 但因沒有碼而沒有買。
紅色襪因沒有碼, 未能買到, 要出面搵啦!
不過現在去買真係無人同我迫, 好方便, 買左安落D...大家可以考慮!

原帖由 bochai 於 09-10-29 23:08 發表
除了那件藍色外套學校會幫家長訂購外, 冬季校服估計應該是要家長自己到書局購買, 各位媽咪可以check下係咪咁樣,我都唔係太肯定! 我上週替巧晴買校服時聽到職員說現在去買會無咁迫人,但當學校出通告後就會好多人湧住 ...

Chan 328:

For you info:
My idea is same as you, I bought same size as summer one for my daughter, my girl is tall, normally she wear kids clothes size at 100-110, for summber uniform, the size is 24 for dress and 6 for sportswear respectively.
The winter dress is 24, the size is fit, for the sportswear, the sweater is ok for size 6, however, for the pants, the waist is too loose for her, thus, I changed it to size 5, which is fit her more.

Thus, I think you better bring one set of clothes for comparison.

HaHa...really don't understand why school noticed use to buy the winter uniforms but is then out of stock .

Hope the info is useful to you!

原帖由 chan328 於 09-11-4 10:41 發表
thanks for your post, it;'s so detailed.  So I want to buy the winter uniform in the same size as their summer uniform, do you think it is ok?

YEs, I think most of the students take the school bus,  ...

政昊媽咪:

你真好記性呀, 記得我11月生, 我見自己就生得, 轉季在即, 上星期五去開九龍順道去PC買校服, 好彩去早一步, 如果唔係, 去到先知無碼, 就真係攪野! 我明明聽職員講11月中新貨才返,現在是舊貨, 一大班家長去買, 好快便斷碼,  其實件事好簡單, 稍為協調一下就不用家長左撲右撲...唉 ...:cry:
好彩倚祈N班舊同學媽咪肯在11月中去開買冷外套時, 順便幫我買多件...如果唔係, 都唔知點算...
女仔仲慘, 都唔知邊到有紅色襪衭...盡力啦, 搵唔到再唸辦法!
我都收到親子美勞功課, 今次校慶活動老師一定好忙, 發揮我地創意幫下手囉, 只是未有頭緒...
原帖由 Calvin0413 於 09-11-5 13:12 發表

倚祈媽咪:

就是嘛...既然出了通告但又沒貨/不齊碼。真搞不懂!我老公性急前晚看到通告後昨天就讓他爸爸特意去購買,結果運動褲沒有6碼,買回的5碼短了一點,想同時買冷衫卻又沒得買(被告知要到11月中旬才有)...山長水遠又要 ...

Andie Chow:

Thx for your info.

原帖由 andie_chow 於 09-11-6 08:09 發表
倚祈媽咪:

早兩日我去佐敦寶靈街買左2對紅色襪衭, 每對$25, 您可以去睇下~

敬朗及善樂媽咪:
我都是全職媽咪, 不過是從今年7月才開始, 感覺親子關係比以往親密很多, 是很值得的, 孩子生活的很多點滴都可以參與其中, 當然由全職工作至全職媽咪, 感覺都有點欠安全感, 因我都有打算再工作, 不過未有時間表?!
很佩服你們的付出, 有機會再交流!

倚祈都嚷著要做水母, 我想是受敬朗影響, 原先他爸爸提議做八爪魚, 結果他們做了一個既似八爪魚亦似水母的親子美勞, 今日已交了!

幾天前, 倚祈問我她是"下面"出來或是"切"出來的, 我十分驚訝她問這個問題, 相信是課堂上深化了的內容, 令小朋友學多了東西!

倚祈媽咪

原帖由 hellomother 於 09-11-14 16:22 發表
善樂媽咪:

我的朋友有很多是女強人呢!有很多都不願意放棄工作回家照顧小朋友,有些則是丈夫不支持。對啊,有媽媽全職照顧的孩子當然開心,敬朗便是其中一個,我想他開朗樂觀的性格多少受到我的影響,他跟善樂都是多嘴雞,大概兩 ...
‹ 上一主題|下一主題