用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

我個女女都是幼愛班, 我問她同學的名字, 她的回覆一樣, 唔話比我知, 是秘密, 一模一樣。
只知道今日運動堂,玩滑梯, 車及擲波波。
大家多多交流!

各位上幼愛媽咪:

在這裡簡單統計有5位上幼愛同學仔:
政昊
希朗
雅妍
善樂及
倚祈(我的女兒)
大家保持聯絡, 如另有同學仔, 歡迎加入。
問了女女多日都說不出同學仔的名, 估唔到在這裡知道, 大家會否出席9月26日的座談會?

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂喜(輪船組)
家豪
按我所知, 近門口是私家車/車組, 中間是輪船, 近窗是起飛機組。如有錯, 請更正。
9月26日我都會出席家長會,到時見你地...唔知當日小朋友是否需要出席呢? ... [/quote]

我都好關心阿女班內情形, 但阿女只回應好少:
阿女話茶點是不可以分享, 否則同學個頭會變大, 老師話不可以分享, 茶點要每日準備確有點煩!

你們的孩子有沒有適應問題? 阿女近日較容易發脾氣, 不知是否與適應新生活有關?

政昊媽媽:
多謝你的分享及鼓勵!

另想知道(有無過來人幫手?):
1) 是否真的三年同一班同學, 同一批老師, 直升?
2) 每星期幾多音樂堂, 美術堂, 英文堂等等...
3) 有什麼親子活動?
阿女每日校車來回, 有時覺得同學校好遠, 咩都唔知咁!
先謝謝大家的回覆!

敬朗媽咪:

好耐無見, 上次提及多了少少發脾氣的是我個女倚祈, 返了個多星期後好了很多, 可能是我太緊張, 現在她每日返學都好開心, 成日話4樓好多嘢玩, 佢都講過校車有小朋友嘔, 亦有小朋友喊, 但最近喊的小朋友沒有喊了,叻左好多!
倚祈說班上的好朋友有敬朗及郭紫柔(同組), 佢話敬朗坐車會同佢講嘢, 再問才可以記多幾個名...政昊...
睇見佢地慢慢熟絡, 真係好開心。

原帖由 hellomother 於 09-9-14 09:21 發表
[quote]原帖由 Calvin0413 於 09-9-11 21:52 發表
[quote]
你們的孩子有沒有適應問題? 阿女近日較容易發脾氣, 不知是否與適應新生活有關?

幸好我的兒子暫時 ...

各位mamis:

依靈媽咪:
初時唔見你, 以為你少上BK,可以在這裡交流交流, 真好! 我成日想約埋你個女同倚祈一齊去Pizza Hut食嘢, 不如搵日星期五放學後。  
都建議你參加該計劃, 聽說'氟'可醫治早期註牙, 我成日驚小朋友爛牙, 牙醫如要睇兒童牙醫都幾貴, ""無得Claim""  , 頭幾次都係比小朋友熟習下環境, 咩都唔做就收$500, (我聽朋友講的)!

我個女今日發燒, 好驚, 希望快D好返!

敬朗媽咪:

真欣賞敬朗可以報告咁多學校的情況, 我都努力借用你的資料, 來提點倚祈, 佢點一點後多講少少, 在此鳴謝你 !

依霊媽咪:

倚祈好了些, 如果沒有發燒, 可能明日返學, 不過我都想她戴口罩, 避免再病, 病一病好傷!

你說得對, 希望校車及老師幫忙, 因應天氣加衣減衣, 等我都在手冊上向老師表達一下, 就快轉天氣, 希望小朋友唔好冷到!

倚祈一直有袋紙巾返學, 如廁後捈下體的, 她每日都有用2-3張, 好像是老師叫自己準備的。

原帖由 YanHoMum 於 09-9-21 11:33 發表
各位媽咪,

近排好似好多小朋友都有流鼻水. 大家記得放件白色外套係書包. 尤其係要搭"長途"校車的小朋友.  佢地一上車姨姨會叫佢地訓下覺. 如果咁岩對正風口, 佢地好容易凍親.

上星期一, 我見早上天氣涼涼地. 就放 ...

政昊媽咪:

阿仔的分享好精彩 有點我都未聽過, 等我問下個女先, 哈哈, 學校都好重禮貌, 我覺得係件好事, 等小朋友自細學昶識待人接物, 唔好"老鳳"!

倚祈今日病左沒有返學, 見到我在BK, 見到政昊張相, 好好奇問左N個問題...哈哈, 依家仲攞左個電話同你個仔講電話, 超攪笑!:

大家保重!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-21 11:40 發表
各位媽咪:

上週六日跟政昊聊天,零零碎碎又探聽到多一點學校生活 “情報”,節錄如下:

早上下了校巴,他們會去樓下的”等候室”玩玩具(好像是是混班一起玩,不肯定!), 然後上課室,到了課室內,一定要說聲”早晨,周老師”, 然 ...

心心媽咪:

其實小朋友真係好叻, 要適應全新的環境, 人事物, 有點情緒是可以理解的, 扶一扶她, 她很快會適應的, 加油呀!

早前
原帖由 skchiu 於 09-9-21 12:10 發表
Hello, 巧晴媽咪, 係呀, 我係心心媽咪呀! 心心細個時真係肥嘟嘟0架! 好高興係到見到你呀!
心心都好開心可以坐校巴!  巧晴返學開唔開心呀?  
心心返學一排, 可能返下午, 佢比較攰, 瞓唔夠有少少情緒唔穩定+行為倒退, ...

政昊媽咪:

今次阿仔真係發緊夢啦!
昨日阿女已沒有發燒, 原先都想返學, 昨日周老師來電問候倚祈的情況, 她都話班中有點小朋友都病沒有返學, 建議好返都休息多一兩天會比較好, 所以就請多一日假。
不過最近真係好多小朋友, 我唸緊好唔好無事都戴口罩?但擔心佢會不懂處理...都唔知點好!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-22 13:55 發表
倚祈媽咪:

倚祈好番返學了吧?我剛剛問政昊今天有沒有見到倚祈,他不斷迷茫地重複: “倚祈…?倚祈…?”發緊夢咁…後來又反問我“你頭先問我咩”?我重複問題,他才說有啊.. 有見到倚祈…都唔知真定假。工人開了電視(我聽到背景 ...

敬朗媽咪:

阿仔出院未呀, 這幾天一定好辛苦,你地一家好好休息呀!
倚祈最高燒都有39.6度, 都算高燒, 幸好沒有其他問題, 否則都唔知顧得邊個!
希望下星期敬朗可以返學啦!

原帖由 hellomother 於 09-9-21 17:32 發表
各位媽咪:
對啊,真要小心孩子的身體,我囝囝敬朗星期日發燒抽筋入了醫院,今天沒有上學。他仍在醫院休養,幸好不是感染豬流感。周老師下午致電給我,說敬朗同班同學(上幼愛班)有三個小朋友都發燒沒有上學,大家都坐同一輛校車,我 ...

政昊媽咪:

我的想法和你一樣, 想報一些英文課程,而坊間的課程確是很多,但沒有太多適合, 不是地點便是時間問題, 後來與先生討論後, 倒了盆冷水後, 就放棄了! 因為倚祈日間睡三個鐘, 瞓醒咩都完啦, 最終都未開始!
如不介意遠, 可以集中找YMCA的課程, 尖沙咀, 油麻地等都有, 其他可試劍橋英語, 但聽人講好悶,要坐定定重操練, 你研究下啦!
不過我都prefer區內的課程, 你不如在地區討論區內問下D地區媽咪!

今日倚祈返學啦, 問她戴口罩, 佢話戴了口罩唔可以除, 食茶點時拉落下巴, 想是老師教的, 但佢說了一句"搭校車要戴口罩", 唔知係咩自編!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-23 17:41 發表
關於:課外學英語

囝囝在家自小都是說廣東話,從來沒說過半句英語。上周,他無端端自說自話爆出幾句英文來,諸如”play again”? “yes”…
猜他可能是在模仿週四英文堂老師的對答吧。然後我們乘機用英文一連串問了他幾個 ...

HermanWai:

聽到你的分享, 我都放心D, 我一心想比個女入培小, 故在去年很小心的選幼稚園, 最後當然選了培正, 今年要幫細仔0707報幼稚園, 實在頭痕, 因擔心培正唔一定收, 阿仔不算大仔, 07出生率十分高, 故要報多幾間做後備, 希望他面試生生性性啦!
我欣賞培正校風好, 一條龍,小學的根基十分好, 當然家長及小朋友要付出不少努力, 但培中情況就不太清楚,
我都想問關於培中的情況, 我聽過教理科是用英文教科書, 文科是用中文教科書, 實況是否如此?如果教Geog, History, Maths, 用中文書好像好怪, 不知情況如何?
2010入學的幼稚園學生是否已結龍, 不知學校有否最新消息? 如果結龍當然有保障, 但6年學費, 加上是中中亦是家長的考慮了!

謝謝你你幫忙!
原帖由 HermanWai 於 09-9-28 14:45 發表
hellomother

妳可以放心....
培正一向都係愉快學習
如果妳小朋友不會就讀培正小學
咁就係頭痕 d

因為, 真正開始學生字係在小學
培正英文係慢慢建立...
打好根基

以前, 我同其他學校交換 test papers
我所見其他學 ...

敬朗媽咪:

不知阿仔今日好返點未?個燈籠留了在班房, 老師會掛起, 過幾日擕回家, 昨日派了新書"我做得到", 不用擕"上學去", 阿女話有去音樂室, 不知玩什麼!

倚祈都好掛住敬朗, 由於太耐唔見, 由本來第一好朋友趺至第二好朋友...哈哈, 第一是以心, 隔離位的男仔, 阿女一向喜歡男仔同學多D!

早日康復!!!

原帖由 hellomother 於 09-9-28 10:53 發表
政昊媽咪:

我都想看看四樓的相片,我忘記去看一看,敬朗也很喜歡四樓,他說有吊橋、滑梯、過山洞、車車、積木等設施遊玩,他最愛玩吊橋,究竟吊橋是甚麼樣子呢?

各位關心敬朗的媽咪:
我沒有讓敬朗今天上學,因他仍有點鼻 ...

是,以心是男孩子!
原帖由 hellomother 於 09-9-29 19:02 發表
陳以心似乎是個男孩子啊,對麼倚祈媽咪?

是的, 倚祈的大弟弟在康傑讀幼兒小組班, 之前培正未開學, 倚祈常同我一齊接送, 想是校車一到康傑, 倚祈介紹一番!今日我問倚祈, 敬朗有沒有弟妹, 她說有弟弟呀, 幾歲呀? 她說"零歲" ,哈哈...
現在正忙於幫弟弟報幼稚園, 都會報培正, 希望收啦!
你的提醒十分對, 我們都疏忽了, 今日向校車反映了, 現她不坐第一行了, 謝謝!
原帖由 hellomother 於 09-9-29 18:52 發表
倚祈媽咪:

敬朗已康復了,謝謝關心,他今天已上學,他很開心,因為他已沒有上學六天了,早上急不及待嚷著要回校。今天放學後,他告訴我不見了燈籠,不斷往書包裡找,我還以為他真的遺失了,後來致電周老師,才知燈籠要放在校 ...

是呵, 這兩天阿女都有唱這首歌, 好應景呀!
原帖由 Calvin0413 於 09-10-4 17:00 發表
昨晚跟仔仔、他爸一起賞月,螢光圈套滿身、又點燈籠又吃各種小食玩得不亦樂乎,12點才睡 。當仔仔看到月亮突然“想起什麼”大聲唱起兒歌來   。他說是周老師教的呢。歌詞如下:
Tum Tum轉
花燈轉
我愛月亮大 ...

是否可穿紅色或...?忘了, 好以仲有一種色可以穿?
冬天冷外套可穿咩色?大家知道嗎?順路時可以買下!
原帖由 YanHoMum 於 09-10-4 16:11 發表
hi momochan: 依靈手冊寫活動冊只要完成p.9,10. 亦沒見心形結紙.  試下問下小朋友有什麼用? 或者問下老師?

另外, 女仔冬季要紅色襪褲.
前2日經過寶靈街唔覺有噃? (可能還早, 冬季衫真不多...) ...

要幫細仔0707報培幼, 大家有無貼示比我, 問過學校, 表格所有程序與其他小朋友一樣, 不知收的機會怎樣?有沒有什麼must or must not do?
‹ 上一主題|下一主題