用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 英華
樓主: ajbabies2021
go

沙呂小 vs 英華   [複製鏈接]

kisani 發表於 21-6-24 11:22
想問問沙呂BYOD嘅程度係小二起大部份科目都轉晒用pad上堂? 定仍然會有實體書只係用pad作輔助/堂上互動? ...

我見我親戚小朋友係全部電子書,但都可以買多套實體書係屋企用。我問過小朋友就話輔助互動為主(錄音做present,Kahoot!,數學既app之類),一日太約用20%電左右。有訓練佢地抄筆記。功課都係紙本。

jennylady 發表於 21-6-24 18:43
謝謝詳細數據即係其實有四成人會考入無英華咁好的中學
而考中學成績咁好,必定要好用功
我唔信天會跌落黎

唔洗客氣,我都係copy 人
Band 2 能力勉強入到好似英華咁好既中學都未必好事
講真2邊讀過既親戚小朋友都已上年升中,2個小朋友都覺得係愉快學習,有玩有讀,不過認真,2個都係叻仔。

kisani 發表於 21-6-26 15:26
有冇問過小朋友讀得開心嗎? 朋輩同師生間嘅相處融洽嗎? 因為沙呂收左插班但小朋友喺舊校本身都讀得開心,所 ...

我見親友小朋友,2間都開心,好多獎勵同活動玩,同同學仔都相處開心

jennylady 發表於 21-6-26 15:14
我朋友讀荔天6成人升band 1
她就話讀津校一樣無人理
身邊有同學長期唔合格但年年有得升班

荔天舊同事女同幼稚園同學讀緊都差評
所以我唔知係未個別學校問題
沙呂就親友話有補底班叫親親老師,暑假都有,聽講過胖仲有keep fit 班,我都有問過谷唔谷多唔多功課就話之前番全日,都晚飯前做晒,一星期一次默書。
贊同如果哥話鍾意yw, of coz yw,如果哥話冇所謂2間都鍾意,唔明白睇家庭先有咩問題

jennylady 發表於 21-7-3 18:53
回覆 ajbabies2021 的帖子

英華係我K1 的時候最想入的學校發夢都想考到英華

我會先問小朋友,小朋友無所謂,我就會簡ls 因中學成績較好,Lsps 無論音樂體育都好多選擇,上到中學就硬件更加無得比。

jennylady 發表於 21-7-3 23:16
我個仔本身好鍾意英華睇英華問答比賽睇得好開心好有歸屬感

但去過喇沙發現喇沙又大又靚

咁我會叫佢去喇小,因我想佢學下無可能咩都第一喇小每年都好多奇能異仕插入

jennylady 發表於 21-7-4 23:06
謝謝意見,我無意考男拔的
我會專心備戰

Dbs 比LSC好在有IB
但如果想IB 不如spcc
但LSC 硬件同dse 成績比dbs 好

jennylady 發表於 21-7-5 08:01
spcc dbs 好難入😂入到其中一間都願
不過我比較prefer 免費的LS

是,年費
個人覺得,Dbs 特異功能會易過讀書少少
Spcc 如果地區一線津校,級1就好大機會
但如果諗住都會出國唔係住香港島,我都會簡lsc

回覆 jennylady 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... gfai-homepage-c.pdf
通常比一般學校提供特定用途,可向EDB申請
沙呂一呂都有收錢,不過有時用非標準項目的核准收費呢個名,有要來請NET,有要請教教游水,請老師...
堂費多數係GRANT SCHOOL
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

級一睇邊間同小朋友資質,講真我身邊識個幾個都唔係催谷型

DBS 我見我身邊識自行話插入的多數係特異功能,樂器或體育,就算成績好一般都收
相反識有幾個成績OK,SPCC收,但自行DBS IN都冇得IN (上年今年都係)(個人感覺ONLY)

回覆 Effe 的帖子

DELETE

回覆 jennylady 的帖子

唔洗擔心,其實父母有跟開,KV SC呢到唔會銜接唔到,普遍小一二學科獎都係呢2間

回覆 小曳人 的帖子

2019 年開始冷氣維修等,EDB包番晒啦不過問題係要等

回覆 lskstephen 的帖子

小學唔知,書院就剛大既同入左YW既小學同學傾開,LS就一定硬件好好多

lskstephen 發表於 21-7-8 09:08
留意下D牆身,用具,枱櫈
只去過DBS、Paul Boys,但以我所知英華接近

只係聽佢講pe堂有幾多個壁球場,羽毛球場,踢足球,已經開心
仔唔會介意細節外表,有花有殘唔緊要,用得就已經開心
仔話大到迷路

回覆 musiclover1609 的帖子

再加埋每年插班生
‹ 上一主題|下一主題