用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
樓主: juliet
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iburberry 於 10-7-26 01:06 發表
本人有些愚見,不喜勿插...
我認為識背a-z,1-100...的,呢d當然係要人教,教得多,我想基本上肯學的小朋友都應該識,唔係個個識就叫資優吧?
我認為真正的資優兒,應該係...無師自通吧!唔洗人教都識,自己學,自己觀察 ...

首先表明~ 我係個早教媽媽
我相信, 如果肯教, 小朋友兩歲前識1-100, a-z 真係一d都唔奇
我相信, 所以小朋友都好奇, 如果教識佢閱讀, 佢就自然可以"自學" (學到乜就只有佢知道知~)

小兒 兩歲左右自己背咗 8大行星嘅次序 (中+英文), 只不過係幾本畫書就得
兩歲~ 仲自己通埋phonics

只要俾機會佢接觸, 佢有興趣嘅就自然記得!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sulleybe 於 10-7-28 01:45 發表

係呀!望子成龍好多父母有同樣的想法! 所以當大家知道早教有用的時候, 或多或少都會去試。資優兒己變成一個standard. 我都係一個早教父母,我都好明白大家好開心研究你的資優兒識D嘜, 我的資優兒識D嘜, 但好自然會俾 ...

同意~
其實, 真係肯教就好快識!
反而EQ就好難搞!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cccbaby 於 10-11-13 16:10 發表
Honestly, I don't really agree with "任何一個正常小朋友都可以教到成為資優, 當然父母要付出很多時間,愛心去教啦"

As it named as "Gifted",  their gifted strengths cannot be trained such as 記憶力, 語言 ...

有時間~ 可以睇吓《卡爾.威特的教育》
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題