用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒常被學校投訴 ?
go

資優兒常被學校投訴 ?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

先抱歉~
我兒係需要學校作出調適嘅資優兒
我自問家教上,唔會太縱容,都有要求
但對孩子情緒上問題 (情緒波動大,偏執) 呢樣嘢呢~就唔能硬碰硬

响學校,我收到嘅唔算係投訴,我估算"報告"
當偏執問題出現時,如果老師唔識處理,就會變得好難搞,咁呢d非一般對待學生嘅手法,算唔算包容?!
咁,如果老師都係情緒波動好大嘅人,激到出手,到低係我包容緊老師,定老師正常處理學生手法(唔包容)係正確?! (我只想講:處理手法的確要睇學生性情)

其實,老師上課要處理咁多學生,你叫老師一視同仁,定當睇唔到會對其他學生公平d?
我唔清楚其他人case,但以我仔case,老師唔處理佢 (當佢唔存在),會比處理佢對大家都好,亦較開心
老師都係人,佢d自自然然會選擇好過d嘅方式同資優兒相處,除非... 真係見到d等退休嘅,唔識處理,只懂排除法,唔駛我仔上課,堂堂企走廊!

我仔係咩問題?佢只係識哂老師要講嘅野,or 幾分鐘內明哂,會起身自由行(但好快會坐返低),或者突然爆一句說話出嚟
當學校行政上唔會作任何野嘅時候,孩子只係日日返學校坐監,一個個腦轉唔停嘅細路,又點可能叫佢悶到大半日?! (sorry,我知有人得嘅) ,佢做唔到,同家教無關,呢樣野... 幸運地阿仔咁多任班主任都明白,如果一位資優兒家長唔明白呢點,好大可能佢係一位幸運兒,孩子品學兼優,唔需要家長操心

每個孩子都唔同,各自需要都唔同,如果得到學校老師禮諒同關顧,就唔會有"投訴",如果社會能禮諒自閉、讀寫障礙學生,點解偏偏就唔能夠體諒資優兒?係咪佢得到咗d,就可以睇唔到佢缺乏嘅?!

現時教育大學課程對兒童心理學,SEN學生處理問題,教學時間好短 (聽講係十小時內),家長無授到相關教育,好希望老師訓練時,得到多d對SEN學童了解嘅課堂

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:21
講得啱,唔少SEN家長既心態係想自己既小朋友被「被優待」,結果當然係大家都唔開心。想「被優待」應該讀返 ...

請問,香港除咗十多年前有過一間主要收資優生嘅津校之外,仲有邊間津小?
如果無,咁政策上又玩共融,老師又唔夠資源去再培訓,呢班人仔又唔可以被體諒,咁可以點?!

最無奈係,呢版係討論資優教育,响HK嘅資優教育好落後,家長們唔係去爭取對老師/學校/孩子/家庭嘅支援,反而歧視呢班小朋友 (and / or 佢地嘅家長)?!

可能,最需要教育嘅係呢班家長,唔係大眾!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:23
如果問題嚴重,一定需要面對現實,著手處理,唔可以靠正常學校既老師,佢哋無接受過特殊訓練。
...

唔可以話係靠老師
而係佢地需要一技旁身!

信我,連社工都幫唔到手,但教育心理學家又唔係服務gifted,只係俾其他SEN (除非係双重中獎)
教師响呢種情況底下,變咗係第一身同孩子相處,唔訓練老師,大家都會痛苦!

我都對孩子嘅心理學/行為學上/教育上嘅教育,一定比教師少!
但我好好地令到個仔明白事理,但唔識溝通嘅老師就响學校激化情緒問題 (仔有努力過控制架!),然後自己郁手推個小朋友,咁~ 仲唔係老師要培訓?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 18-6-5 21:47

其實你說的並不是情緒易激动孩子上堂的情況,我估大部分中 ...

這些並不是常態
我講嘅唔係無原因下搞破壞發脾氣
你講嘅人,可能要見精神科!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我講嘅唔係唔理佢,隨得佢,我講嘅,係... 能力較弱

就好似自閉症,同外界溝通能力弱
好似讀寫咁,佢要多d時間,多d方法去應付問題

有情緒波動問題嘅人亦然
我兒唔係上堂搞破壞嘅人,曳唔輪到佢,佢只係有時自由行,你可以話係騷擾上堂,但同學老師都習慣咗,當睇唔到
但自由行嘅,其實又唔係佢獨有

如果要極端化問題,要寫個等號係家長唔理,就等於指住個自閉症話無家教,你見唔到人家付出N倍嘅努力,好多好多時間同錢,但成效可能係10到8,但8你都接受唔到,所以係無家教?!

我都等緊長大,因為到青春期會較收埋自己,見到好多前人都有好大改善
上到中學又係另一個世界...

有時會諗,我兩個仔,一個教極功課都係呆下呆下,但聽話有禮人見人愛!
一個唔駛理讀書,但就係少少事都發脾氣,話唔開心,又蝦細佬!我成日覺得自己對唔住個細嘅.... 花响哥哥身上嘅資源多過細佬係倍數,特別係處理佢情緒問題,play therapy 千幾蚊個鐘,年幾駛咗我十萬,如果係要安個名話我無家教,你睇下細佬先講!同一個阿媽生架!點解教到兩個極端?!
答案好簡單,佢地係獨立個體!有唔同特質! (唔係家教唔同)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 18-6-6 08:53
唔係冇原因的,佢一样會话係因為闷
因為佢個腦轉得比人快
所以先要調適!
社工同老師溝通咗,盡量安排俾佢做小幫手,小老師
所以,係可以响有特別安排嘅情況下,達到各方面都有得益局面!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題