用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

cfs 發表於 21-5-21 22:21
學生票基本上都公價,除非你agent收平少少,單一張來回可以網買,如果bundle三套要電他們。我習慣agent。 ...
買CX學生票,我呢兩年都係call CX買。原因係,如果有咩改動,CX機票部係24/7..如果經 agent買,一定要經 agent改,遇正晚上或weekend, 係無辦法改到。加上,我用左咁多年的旅行社已經執左

etoile 發表於 21-5-29 13:51
學校已經有學生同staff中咗招,有4個house locked down 。NHS派 mobile unit 嚟做 test。
...
學校係咪近Manchester or Birmingham ?我見個兩區已藍..Bolton係南亞人聚居地..已經變紅...宜家日日都仲有機由印度飛入英國...Boris都開始佛系抗疫,話唔會有特別措施,國民應該知點防疫
我女大學全面恢復正常,老師見到學生戴口罩會罵。我叫我女自己執生。

十月開學因為疫情關係無行matriculation...學校突然話考試前一日行,個個學生都媽媽聲。我女話多數唔去足全日,因為唔准戴口罩,只去食lunch同book影官方相。

希望14號順利走到...

酒店我book左間貴酒店最平的房,近家,房大wifi好同食物質素高,我不用煩。

kinder17 發表於 21-5-29 16:37
請問BOOK了那一間酒店?

Kerry Hotel...$17xx 1晚
FB住過的人話可以同酒店講你有咩唔食得,佢地會就住你來煮餐。我女唔食得fermented dairy product..e.g. cheese , buttermilk, 咁會同佢地講,等佢避開...亦可以揀vegan, vegetarian..等等

etoile 發表於 21-5-31 15:49
華美達接二連三出事!

Best Western 西營盤都唔好得幾多。FB見到有人食完第一餐就懷疑食物中毒入院。有位網友(佢自己不是住客),寫信去投訴食物,酒店答佢地係用外面的承辦商提供食物。如果唔合胃口,可以自己叫外賣。
都係個句,一分錢一分貨,政府要佢地提供3餐,但呢類酒店,個廚房應該煮唔到咁大量食物,咪迫住出去訂。

TTEE1819 發表於 21-6-2 11:45
大家知唔知NHS有提供free的test?

可以在NHS order free packs of rapid lateral flow tests, 一盒好似有7 ...
我女幫大學做臨床測試,佢都有一堆試劑 (唔知係咪呢隻)。佢每幾日做一次,不過要upload data..

longlokma 發表於 21-6-4 14:56
因為資料唔係我哋自己入,都係學校處理  我哋只係答佢做唔做
如果只係 Chan Tai man 而唔係 Chan Tai man Peter就不用擔心...最常見會係 tai man Peter或 Peter Tai man呢種問題

joymama 發表於 21-6-10 15:02
新聞剛發佈,有英國返嚟,到埗驗出有變種病毒。英國的小朋友們,出入小心
...
唔好又搬返英國去A組。印尼日日都有磪診都仲有得飛..不過擒日英國磪診單日已破7,000

剛剛在CX 綱頁見到

Required documents
  • Effective 8 Mar 2021, you must complete a declaration form for international travel to declare the reason that you need to travel abroad. Please refer to the UK government guidanceOpen a new window for more details.
  • If you are travelling from the UK to Hong Kong, you must have a negative COVID-19 nucleic acid test report within 72 hours of your flight and received a negative result prior to departure. If you don't have the correct test you will not be permitted to travel.
  • You will also need to provide accreditation documentsOpen a new window to the border authorities, including Certification of Accreditation or Certificate of Compliance that the laboratory is approved in the UK.
  • A confirmation of a hotel room reservation in Hong Kong for no less than 21 nights starting on the day of your arrival to Hong Kong. Read more for our hand-picked Hong Kong hotels.
    Open a new window

知唔知 declaration form 係 online定印出來填?
我click入去都見唔到張 form

canterlau 發表於 21-6-11 21:17
唔係5月中取消咗咩?
呢個係CX 8Jun update...唔知點解又有返

https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/travel-requirements-for-hong-kong.html

有無家長仔女呢兩日搭CX回港?到底要咩文件 ?
我女星期1走,開始幫佢睇緊要咩文件...

cfs 發表於 21-6-11 21:34
印出來
其實一般應該只填header同簽名,其他section leave blank ? counter會唔會有呢張 form派?

llmom 發表於 21-6-11 21:50
嘩!6:20am 要到機場,可能班班機都好full !

我女14號飛,我book左7:15am車,我預 9.30am到機場。我睇過google map同兩間 airport transfer公司,由我家去機場,可以快到67 min,慢到 122 min...所以我當要2小時.........聽講11am停 check in。我估應該ok卦,因為不用在機場做 test.

我女話佢唔會洗衫,我會預21套內衣褲..
佢21日的節目,幫人補習(學生在英國),有幾日做 intern (網上做喎), 打機 (會送家部 laptop過去)

開始左返香港第一步,3隻suitcases, 5隻紅白藍大袋,上左車,去緊倫敦。全家都問佢,點解開學3隻suitcases,9個月之後,多左一倍有多的行李

放低行李...跟住坐1個鐘車去Victoria 做 test,明日有results

Taimum 發表於 21-6-12 22:30
印尼已停飛至6/25号
只係停CX咋...不過佢一驗到有3個case就停下一日班機,都好打亂陣腳,完全無緩衝期。

etoile 發表於 21-6-17 12:13
我已經淘定個摺叠洗衣機,去英國隔離同返嚟隔離都可以用。如果淨係香港酒店用,唔洗摺疊款洗衫容量亦大D, ...
今日重上11,000磪診,你打左針都要小心..印度變種都好毒

我女大學都在FB話因疫情變壞,原本的活動都會 cancel...其實今個星期大學先係 week 8, 不過好多人一考完大考就走,無留低參加大學的活動。

Kmee@@ 發表於 21-6-18 23:06
我仔考完試即走,現在飛機上了。

今日航班都好full。
聽講今日到港開始不用戴手帶,個舊野其實好唔舒服

sunny.moon 發表於 21-6-18 23:47
咁好!!英國 e + 爆緊都唔使帶!?
其實在酒店隔離,又有閉路電視,香港又咁細,點走得甩。

joymama 發表於 21-6-19 15:10
今日新增輸入,又係由英國抵港,又係搭BA。小朋友小心呀!
做 test 前兩小時唔可以飲食,我覺得有d人唔遵守,所以驗唔到有病上到機。我女我就真係叫佢驗前兩小時唔好飲食...

canterlau    發表於 21-6-19 22:45

yoyo123 發表於 21-6-19 21:36
真難得!
我好衰,好自私,有contingency plan 萬一,浪口再做過,怕攪錯左,或搭的士時或到機場內染到, ...
明白你的出發點,不過如果位位病人都咁做,搞到停飛或感染同機乘客,咁就唔係太好,好多學生都唔會返到香港....
我大女就係在英國中招..當地人會買oxymeter..血中含oxygen一跌,可以 call白車入院....我女都係咁樣在家挺過...
如果係讀中學的,更加不用太擔心,有guardian作主...再退一萬步,可以自己飛過英國陪伴

canterlau    發表於 21-6-19 22:46
‹ 上一主題|下一主題