用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔 ...
樓主: summerhotel1
go

[英國] 十月四日起, 香港去英國, 如沒有在英國接種疫苗, 便要隔離   [複製鏈接]

美國都承認香港的Biontech...復必泰
https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covid-19-vaccines-us.html

係英國咁xx...做齊Day2, 5, 8 test,最平都要GBP2xx..搶錢。香港社區中心 $240一次 test, 真係親民得多。
新聞話咁做,係想 boost 旅遊業喎

王家爸爸 發表於 21-9-18 10:59
你用邊間最平都要GBP2xx? 你願意好似香港咁,去診所測試,英國最平GBP20,比香港平。 ...
準備用 collinson....clinic 做...Day2&8, GBP138, Day 5 ,GBP 95...因為要 Day2 negative先可以做 Day 5, 橫掂 20min車程有間 clinic...所以準備 book呢間。機票就唔改啦

llmom 發表於 21-9-19 18:07
新冠肺炎.最新|港府將更新接種紀錄‎  讓已打針港人赴英續免隔離
https://www.hk01.com/article/678588? ...
我覺得以英國的速度同埋同中國關係...點都唔會趕到4/10
我女10月中先開學,所以都唔會早去。佢話幫佢book clinic test, 起碼唔駛怕收唔 kit或者 Day 2 results 到 Day 5都未有 (要Day 2 negative 先可以做 Day 5 test).

而且 in clinic test,佢可以出去放下風 (因為政府准人travel 去 clinic做 test).

YuYuMother 發表於 21-9-29 15:47
唔該你呀。 我女飛咗我都想幫佢整返張新嘅,等我試一試
我自己呢,等個女真係人返到香港先算,個時分分鐘佢已經在英國打左補針...我女應該要暑假先再返香港..除非香港Q day會減
反而要叫仔女睇下NHS display 出來的record個名同passport夾唔夾。我兩個女,一個去GP clinic煩到人幫佢改返...另一個,寫email to GP clinic到已攪掂。

YuYuMother 發表於 21-9-29 17:33
可以攞到攞定無壞,始終唔知出年咩情況。

好似今年咁要去另一個地方washout, 有張updated copy ...

不過好睇邊個國家,美國承認Biontech, 國藥同科興。朋友女兒去美國LA,入境問都無問有無打過針,亦無提要Q,做test等等...全城人都好自律戴口罩,好有安全感。

大家都係外國人,美國同英國的人...做法差好遠

Jack1020 發表於 21-9-30 21:52
我 10月18日上機,希望你上到機吧,如果成功,可否通知一聲,謝謝, 小心喎,不被承認也可上機, 不過會視 ...
我剛上UK官網睇,真係仲未 include 香港喎。我會信UK官網多過 BA
https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

Baoma 發表於 21-10-1 13:12
其實就算做day 5 test 都要等到有result 先可自由,上次我囝番英國香港仲係amber, 俾錢買咗day 5 test, 結 ...
Day 5當然要去 clinic做,通常24小時內有 results...如果唔係就失左Test to release的原意

幸福花海 發表於 21-10-3 08:43
其實英國回來是可以用舊針纸的,是嗎?點解要人在英,但要换咗針纸先呢?我打算兒子回來後先换,會唔會有問 ...
我同你睇法一樣,我女多數明年暑假先返香港。再者,我女裝左e health個 apps,又參加左醫健通,個 apps的針卡已有DoB

我覺得抗體去到明年都無乜剩,個女好大機會要在英國打第3針。所以我一早搞好我女NHS個名的格式,到時分分鐘係用英國而唔係香港針卡返香港。

whoo99 發表於 21-10-11 10:02
冇機票冇身份證明正本不能換新疫苗證明麼?在想,假使小朋友已經在英國讀書,如果要出英國遊學等等,點搞? ...
仔女打針時有無參加埋醫健通?有就裝e health ,就見到張新的 certificate

20020116 發表於 21-10-12 10:58
借個位問,如到英國落地需要隔離,係咪就咁求其租間apartment或酒店就得?係咪冇特定酒店限制?
...

係呀,我細女都係同大女住。因為大女係fully vaccinated, 佢可以自由出入,不用同呀妹一齊隔離
from Red list countries 先要指定酒店隔離

20020116 發表於 21-10-12 12:44
不是不再分顏色地區咩?好亂呀;我搞唔清。  

、另外,大細女同一地點住,仲要其中一個自由出入 ...
宜家得紅,同rest of the world...係呀英國就係咁樣做隔離。
我記得個時香港可以在家隔離,都只係我女唔可以出街,其他人可以四圍去
‹ 上一主題|下一主題