用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

雖然CX 未加返航班,我都先改去最近佢走得個班機。

我幫我女改左25/6飛,因為那個星期只得個日有機。酒店我未book,因為我女話...professor話大考要全group 都合格先會放暑假。有一個唔合格都要全group重考...考到合格為止。以前讀中學時 flexible好多,俾學校一個理由就可以早走。
我女話因為term 2無面授課同 lab (雖然成個 term break都繼續上網課)...term 3就係報復式面授同上 lab...基本上日日都9-5,好似讀中學咁。

TTEE1819 發表於 21-4-16 18:21
我仍有3套機票因疫情而取消,其中一套是BA, deadline 是Apr 2022, 剛收到BA email,deadline改為Apr 2023,  ...
我只得返一程英國返香港機票。以後都係要一套買一套,因為讀大學,分分鐘term break唔返香港

我希望CX班機可以改返徬晚甚至夜機,中午機去機場做test會好趕...CX同我講6月唔係日日有機,所以我暫時book最近佢走得個日。又要預佢放得行李在倫敦,所以9成都會在倫敦做 test.  
酒店我未訂,因為可能會改機票

3b 發表於 21-5-5 11:30
今早問左CX, 暫時只有中午機返香港, 我亦跟他們反映了時間太差, 學生由學校去機場至少要2至3小時, 要 ...
我倫敦家在zone 2,去機場都要2個幾鐘,加上check in .....早上7點幾已經要出發。所以我女放假會先去倫敦家,去clinic做test...然後過兩日再搭飛機。
唔會直接由大學所在城市去機場,太趕啦,情願遲兩日走。

我打算幫我女訂家附近個間酒店,價錢貴不過樣樣好評,我行過去就得。不過佢stay完21日的價錢,就係以前一家4口去旅行的費用。

唔少印度人去左美國避難,點會無變種,只係美國唔特別去驗
宜家英國係A2..唔知有無機會6月落去B組...我等緊CX開傍晚機改機票,所以我未book酒店。

bigi037 發表於 21-5-7 17:51
Covid: Concern increases over India variant in UKhttps://www.bbc.com/news/health-57016110
唔少有錢印度人,搭包機衝左去英國...所以我都擔心英國會上返A1...我d女就照戴口罩,不過街上已少左人戴口罩..
宜家都未到30歲以下的一般人打針

yuyueng 發表於 21-5-14 10:14
早排甘多印度人飛左去英國,英國政府又系後知後覺。

住印度的印度人,唔少手拿其他國家護照...除非個國家好決絕唔俾國民入境...。好多印度人搭私人辦的包機離開印度
希望英國政府真係要班印度人住指定酒店,唔係靠自律隔離...我細女已經係一考完大考就走,都仲有4星期先走得,我都好擔心

etoile 發表於 21-5-14 17:04
我囡7月先返……。 [/s
無得早d ?我初初係睇住大學calendar book回程。不過我女話考完試走得,即刻改早d走

擒日Boris Johnson話,21/6未必可以全面解除防疫措施,要睇來緊幾星期的發展
在南亞人集中城市 Bolton (Manchester附近),政府有流動採樣車,希望多d人做 test

你都知英國的防疫措施靠自律,而南亞人的自律性就

亦話偏向唔增加Green list的國家,香港在 Amber list

印度日日都仲飛好多航班,以去美國最多...根本就無想過要lockdown...病毒全世界共享

canterlau 發表於 21-5-16 21:47
13/6到港,想揾D近屋企。方便D
我都係咁想。最近我家個間其實屬於貴價,但住滿咁濟。我打去問,未book得住,話要等政府公佈

dach 發表於 21-5-17 14:44
第四輪酒店lists 出咗喇?

應該好快出。我在FB見到有人已經book唔到 房,咁我即刻打去 目標酒店,今次 book到房,CS話佢地間酒店已經confirm會在新一輪的 hotel list內
聽電話個CS唔係香港人 (似大馬華僑)..初初confirmation個名 Peter Siu Ming格式,好彩未收線,叫佢改返 Siu Ming Peter...我同佢講個名要100% match passport先上到機,咁佢即幫我改返

3b 發表於 21-5-17 16:48
6月19日後入住的房價會跟返第4輪酒店價錢調整嗎?我訂的酒店就話如有更改, 要跟最新的價錢付款
...
我頭先book個間,價錢同我兩星期前睇的一樣...

3b 發表於 21-5-17 17:44
入住期是6月19日前?

由15/6開始...我去試訂 19/6之後,都係同價。

我book個間都係咁講,但今日cso話,只要我提供到原因係我不能控制的,就可以改或 refund..例如班機取消,中左招,,,我見FB都有人成功退款或改日子

宜家係怕英國疫情反彈,香港再禁飛。我見個英國Covid map, Manchester同 Birmingham附近的南亞人聚居地方,又變左 blue.

llmom 發表於 21-5-20 20:50
請問除了Addison Lee , 仲有冇去機場的士介紹。
https://www.twelvetransfers.co.uk/
我細女 來回 airport , 來回大學倫敦都係用呢間

llmom 發表於 21-5-20 23:09
謝謝你,剛剛輸入了資料,平Addison Lee £100 , 平好多!
我初初見到咁平,都有問我大女,掂唔掂ga。佢話佢自己用開無問題。咁我細女由上年3月開始,機場接送,大學倫敦接送,用左5,6次都無問題。來緊去倫敦同去機場都會用呢間。

我未買亦唔會咁快買下學年的機票,世事難料。就算買,都會只買1張1年期的來回機票
‹ 上一主題|下一主題