用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 自修igcse
go

自修igcse [複製鏈接]

Dream_catcher 發表於 15-11-18 21:41
佢今年Form3, 想過去英國讀Sixth Form,學校要求申請者出示igcse 成績, 但係讀本地學校無得考igcse,所以 ...

只識答第二條,起碼9科 ...唔係9科A*, 都耍大部份A*, 無A*個幾科都要A
一般學校, 6科都OK

我當你個係女...
Wycombe Abbey .唔係9科A*, 都耍大部份A*, 無A*個幾科都要A
St Paul's girl school 10科 A*

女校ischool 來講,呢兩間應該最top

kls12 發表於 15-11-19 08:36
其實,不是太明Sixth Form在英國收本地生的程序。是否約在11月左右進行面試及筆試,然後出conditional offe ...

間間唔同玩法,有d係讀Y10已經要搞。舉例Wycombe abbey.Y10開學無幾耐要報名。Y10先interview同第一次筆試。
過了呢關,Y11再去考sixth form entrance exam.都過關,就要等GCSE 成績。

其他學校都通常Y11開學要報。口試筆試再等成績。

所以要轉校,家長都免不了要飛過去陪去學校考試。當然可以叫Guardian陪,不過我覺得自己陪會好d,可以順便睇下間學校

kls12 發表於 15-11-19 09:46
有個最機本的問題想請教, 既然Wycombe  abbey已可盡收最精英的學校生,為什麽還要收没有考GCSE的香港學生 ...
如果我無搞錯,最top 的傳統學校,例如Wycombe abbey , st Paul's Girls School都唔接受agent 代理。要報名的話,家長直接同學校聯絡。
咁至於點解會再收海外生,我估學校唔想放過任何好學生。

不過呢d學校中六最多只會收幾個新生,因為讀開的好少會轉校。唔收新生都無問題,所以唔需要agent幫手卦。

Dream_catcher 發表於 15-11-19 12:13
其實佢target個間就係 Wycombe Abbey。根據大家既講法,佢係咪唔使考IGCSE?又或者有無人有經驗可以分享下? ...

我建議你直接向學校查詢,無謂四圍打聽。香港去的新生可能有另一套程序。不過我估佢都會要求學生親身去學校面試同考試。

佢只收適齡學生,所以你要問清楚你個女應該報邊一年的中六。
‹ 上一主題|下一主題