用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園爆退學潮
go

幼稚園爆退學潮 [複製鏈接]

其實分期付款既野, 你唔交只係攞幼稚園著數, 如果你買左野唔按期供款, 出面商業機構肯定唔會放過你啦!

>我今日剛剛停了幼稚園的自動轉帳了

點解咁多家長咁鍾意樹立壞榜樣呢? 雖然細路未必理解有呢一回事, 但你做既野係反映個人既價值觀, 肯定會影響番將來小孩的價值觀, 有d野去得咁盡, 係咪真係好事呢?

你要人地賣人情, 如果係大機構大善堂開既仲可能(但唔一定)易話為d, 但得幾廿個學生既屋邨幼稚園係咪真係咁容易賣人情呢?

原帖由 avbee 於 09-6-23 22:41 發表
我都覺得如果一間幼稚園(牟利嗰種)會因為一兩個月收唔足
學費而導致出唔到糧俾員工, 甚至經營困難, 實在好難令人信服! support x2

掉轉個小朋友家庭有困難.  幼稚園會否有情講?
support x 2 ....i had problem befo ...

政府公布都有講要係原定暑假前照常開放校舍, 總不成每間幼稚園發公告俾傳媒, 傳媒都好難逐一刊登啦

回覆 72# boilermaker 的文章

講真, 學校如果要玩法律, 我估其實唔係唔可以, 唔好成日諗住人地好蝦, 諗住分道揚鑣就cut auto pay, 一旦出事就算勝訴都變成雙輸啦

學校假若已經按照教育局指示提供服務, 就算唔係家長心目中既全面上課, 都已經仁至義盡啦! 同家長玩民事, 理論上絕對可以......

原帖由 winsonma 於 09-6-24 01:26 發表
我諗學校唔會玩法律, 因為法律係有錢人嘅玩意, 學校都話財困, 連糧都出唔到, 點玩?

至於玩民事就更加

去小額錢債個度追討呀, 呢d地方係花時間, 但費用不太高

原帖由 boilermaker 於 09-6-24 07:16 發表
if schools have the same atitude as yours, no parents will be willing to pay any fees.  in fact, you do sound like a kindergarten official.   

唔係願意唔願意既問題, 而係家長要明白唔交學費, 幾低都好, 都係有風險既

原帖由 winsonma 於 09-6-24 11:27 發表
small claim 是可以的, 不過真的很花時間, 我以前工作(提供服務的公司)經常small claim 人, 但就算勝訴, 都唔可以強制還款, 即是話又係得個桔, 學校又點會唔曉得計呢條數? 更何況大家都各有理據, 邊個可以索償都未知 ...

除非家長走佬或者無力償還, 否則可搵執達主任以扣押債務人財產來還款

http://www.judiciary.gov.hk/tc/crt_services/pphlt/html/sc.htm#12

原帖由 boilermaker 於 09-6-24 12:33 發表
sounds like you are getting desperate, principal dolala.  

我作為旁觀者, 都係希望你地注意下法律風險, 學校假如已依足政府指示開放, 佢打官司勝算係有架

原帖由 kaifu 於 09-6-24 16:47 發表
Any school principals who are "smart" enough to do that will definitely get a lot of free publicity in the press.  How would that sound to parents of potential kindergarten applicants?  Lighten up, do ...

如果告低收入人士, 可能不近人情。但如果係有一定收入的呢? 無能力付和撒賴不付, 可是兩回事啊!

原帖由 winsonma 於 09-6-24 15:55 發表
Oh, my god! 我真係無諗過你會提議行呢步, 你知道嗎? 我以前公司從來都不會做這個行動, 因為cost大, 但係return 可能係零, 不過還好, 你不是話揾收數公司, 唉...真係得啖笑~

...

殺一儆百, 有何不可? 至少要讓家長明白, 幼稚園有權根據教育條例收取符合規定的收費, 那些欠費家長, 又有沒有辦法證明幼稚園濫收費, 又或者沒根據教育局指示辦學?

原帖由 熱血媽媽 於 09-6-24 15:03 發表
Yes agreed, you can see LH charge 12 months but done a very good contingency plan on this.  a lot better than those kinders just sending a few worksheets, then declaring they have done a lot of work a ...

問題係, 做多d野, 維持良好校譽, 當然對人對己有好處, 但不等於其他幼稚園不能按規定收費!

請問有那一條例規定幼稚園停課便要減收某月份學費?

‹ 上一主題|下一主題