用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關聖公會林護中學
go

有關聖公會林護中學 [複製鏈接]

Re: 有關聖公會林護中學

有d學校拉全班曲綫落grade架,70幾分都有A播,死未?
judy 寫道:
[quote]如果無記錯, 填表資格都要 中,英,數,操行要有A 級或以上喎, 如果冇, 就要全級考頭5名先可有資格填表喎.   係咪有 d 茅盾呢 ? 中,英,數冇 A 又點會全級考頭5名 ??

一句講哂,睇學校。[/quote]

eva女女:
你講得好o岩:最冇人理係果D考中間就真...
                    拔尖同保底都冇佢地份...
                    考試就係老師教乜出乜...
我阿仔間小學有乜`拔尖保底`.......原來所謂`拔尖保底`就係精英班係揾最top既老師跟,最差既唔緊要......考試默書比定哂佢地讀,考乜就讀乜......例如考試默書人地就P.1-P.5成個unit背哂温哂.....最差班既老師就print定一張範圍(當然係默同考果d啦)比佢地讀,咁米人人高分o羅......最慘我仔仔好黑,插班編入中間果班,正如你以上咁話,乜野都冇佢地果班份..........咁既`拔尖保底`公平麻?
evavong 寫道:
re:彤媽媽
想講番我係讀左兩年唔係三年...
其實林護就唔係好谷學生...
只不過林護既學生實在太勁...
其他人就要好主動同好自覺咁讀書...
你係咁我又係咁...
咁咪養成左個風氣囉...
至於中一要作既英詩...
其實就唔係好難...
老師都明白中一學生作英詩既機會唔多...
所以比心機作就OK...
老實講...
學生叻D老師就錫多D...
我估間間學校都係咁...
但係差少少既學生...
又不至於冇人理...
差既學生係有保底班...
最冇人理係果D考中間就真...
拔尖同保底都冇佢地份...
考試就係老師教乜出乜...
extra既就好少...
林護真係唔多注重PE...
因為林謢校外既體育比賽成績唔算標青...

eva女女:
我都知個制度係死既人係生既...但入左果班佢就变死人啦.... 所以升編班試前三曰,我猛谷阿仔補充...我同佢講:拿!試過拔尖補底既滋味啦.....一係你入精英班,一係入最差果班....唔好再入中間果班呀......
evavong 寫道:
re:大媽
其實拔尖保底係唔公平嫁...
個制度係死既人係生既...
所以如果你想入到D好D既班...
咪自己努力D囉...
都冇辦法嫁嘛...

evavong 囡囡

eva女女:
唉....鬼唔知麽....試過果間小學既所謂`拔尖補底`.....真係唔想再入中間果班....領教左之後.....好鬼驚呀.....
evavong 寫道:
re:大媽
升編班試前三日....
你仲猛谷你仔仔做補充....?
嘩,咁會好唔掂嫁喎...
因為一係你一直Keep住同佢做...
臨考試果陣你仔仔都會好驚...
咁搞法就驚上加驚...
冇着數嫁...
‹ 上一主題|下一主題