用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果入唔到ESF小學,可以入咩。
樓主: hrvman
go

如果入唔到ESF小學,可以入咩。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

兩手準備好一些,始終ESF的小學的學額較幼稚園的少,而且也有機會收其他學校的學生.

建議考慮埋其他的international school小學部,如果經濟能力許可的話

因有很多的international school的幼稚園也與ESF一樣是K1 & K2,然後升小學部.

學中文可以當bonus

原帖由 monkey05 於 10-5-10 10:49 發表

是的, 如要接去LOCAL, 最煩係無中文, 因K3的中文已教同寫左好多, 有D 幼稚園要寫短句子了, 到時先追都幾係野.  你不如咁啦, 想有兩手準備, 襯佢而家仲細3歲多, 自己開始教佢認中文字同比D 功課佢寫下, 同佢打下底 ...

醒目開學勳章

放心啦,小朋友很快適應的.只要你唔好任由小朋友,陪小朋友讀寫多一些就一定可以追得到
但其實我囡囡上午返的學校是中文幼稚園,也有一些mix的跟pure的都去讀,就是為了小朋友能從小接觸中文
我就相反,下午再俾囡囡返英文幼稚園

原帖由 hrvman 於 10-5-10 15:05 發表
今個星期六就去試吓KID CASTLE 個認字班.

醒目開學勳章

OK啦,她自己也喜歡返,當返全日制,不過唔同學校

而且也有如珠心算等學.可以補不足

原帖由 hrvman 於 10-5-10 16:34 發表
ziyi,
嘩..上下晝都要讀咪好辛苦?

有冇再學其他嘢?

醒目開學勳章

我重以為我比較特別 ,原來跟人口水尾

講笑而已,我這打算唔係因為打算多D選擇,是按照實際需要

我囡囡跟我非常喜歡她上午的local那間,老師有愛心

但下午那間....比較勢利

只不過,兩公婆要返工,如果俾佢返play group,那倒不如俾佢返一間下午英文的

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-11 15:41 發表
其實都唔少小朋友 K1 & K2 返2間 kinders (1間 local, 1間 IS), especially 未決定將來係 IS path or local path。

醒目開學勳章

catchment area,我無記錯我有一個Church的牧師從外國transfer過來Hong Kong,帶了其中一位千金,教會俾他住青山公路的apartment.

而他替千金報的就因為catchment area關係要報HK Island那邊.所以好睇那一間

原帖由 hrvman 於 10-5-12 11:16 發表
Thanks very much.

個catchment area 都好大下
‹ 上一主題|下一主題