用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Any St.Paul Catholic Primary mummy here??
樓主: coffee
go

Any St.Paul Catholic Primary mummy here?? [複製鏈接]

Re: Any St.Paul Catholic Primary mummy here??

hi,
我個女都派到呢間, 但同時亦有一間女校後補都收左佢. 我住得比較近呢間學校, 我就想畀個女係度讀, 但未決定前, 我想問清楚以下問題, 希望有人解答 (因為我試過打去學校問, 校務處 and 校長都答得唔係好清楚, 成日話等新生日會講解, 叫我放心交個女畀佢地):

1) 聽講每年有4次測驗, 2次考試, 考試仲考全部課程, 係咪讀得好辛苦??? 因為好多學校依家都係考一半課程, 未測驗的才考.  
2) 如果好辛苦, 你地係點應付咁密集的測驗, 考試??

3) 平時測驗佔考試幾多百分比, 讀得咁辛苦, 會唔會唔計??

4) 另外, 我聽講係咪"中英數"其中一科不合格就一定要留班?? 會唔會考慮其他因素唔駛留......因為我個女中文好差, 英文數學就好好, 會唔會因為一科中文而會留佢班.....

5) 老師會唔會好嚴?? 校方會唔會時常主動接觸學校??

可能我想得太多, 因為真係好煩, 唔知揀邊間學校, 我想睇下個女可唔可以應付到呢間學校. thx!

Re: Any St.Paul Catholic Primary mummy here??

hi,
個間都有中學, 水準同呢間差不多, 我朋友都有個女係個間讀, 所以咪試下去考, 點知又考到後補, 依家個心十五十六, 個間就遠d, 但因為識得有人係個間讀, 情況清楚d;  
但呢間就唔清楚, 我選佢係因為貪近, 聽人講幾好, 但唔知實際情況係點, 希望有人盡快解答我的疑問, 我要盡快決定.Thx!

hi,
好煩媽媽 & JOYCEKO, 好多謝你們的資料&意見. 我要同我老公商量一下, 希望9月份大家讀埋同一間學校啦.
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題