用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

hi Tracy,

子俊係姓杜, 唔係姓保

而ming ming應該係男仔, 因為我之前問個子俊好多次, 佢大多數都係答我boy. 薳然答啱左, 除非佢兩個都呃我地啦.

hi Vanessa,

我無同佢去旅行呀, 尋日同子俊去disney玩補返數 . 聽你講方方無編排同一班家長一齊, 學生同家長咪好難認識, 即係各有各玩, 失去左個意義喎 . 你覺得學校安排得如何? 好唔好玩??

今日接子俊放學時, 見到家睎個眼袋同隻手傷左, 姐姐話去旅行跌傷, 隻眼有無事呀?? 今日家睎有應我, 但係好似好唔開心咁:cry: , 係唔係唔舒服呀? 我見佢有鼻水呀, 小心身體呀

即係參加香港一天遊囉.

原文章由 cacamummy 於 07-11-16 21:16 硐表
HELLO,

無錯! 當日真係各有各玩. 本來以為係小朋友一齊去郊外玩,  大人就認識下, 交流下.

一去到, 大家都各有各玩, 感覺似跟旅行團.....

最覺得唔舒服就係, 食飯個陣, 大家都發揮港人本色.
對住碟炸子雞係咁搶 ...

我個仔係讀nursery, 當初無需交留位費, 不過k1就唔知道喇.

原文章由 heratang 於 07-11-18 07:57 硐表
各位方方的mami, 請問記唔記得當初要比多少留位費, 有冇得refund?

我都係呀, 所以而家打長篇的, 都會係word打左, 然後copy & paste, 免得又打一次. 希望家睎快d好返.

係呢? 家睎手冊內, 梁老師係咪全部都比"剔"架?? 因為子俊開學到而家, 次次都係"剔". 想睇下梁老師係咪人人都比剔.

和希可能星期五及星期一都無返學, 子俊話佢病左無返學, 佢話好掛住和希.

原文章由 lsw0316 於 07-11-19 14:34 硐表
Hi Carmen,

唔好意思, 幾日無上嚟, 今日先覆妳.  頭先打咗一大篇, 按完發表回覆之後無晒, 俾佢激死, 而且唔只一次, 次次都係打得長嗰啲就死嗰啲   http ...

hi Vanessa,

好耐無見Tracy上黎喇, 可能佢已經生左, 希望Tracy 同bb都身體健康. 我上次接子俊放學都見到佢呀.

我都好鍾意miss kissie, 我無同佢傾過計, 只係開學時見佢領唱, 但比我感覺同你一樣好sweet & nice. 我諗小朋友都會同我地一樣有同一感覺(佢有d似卡通片裹面d cutie人物). 真係可惜, 希望佢有一份更加好既工啦.

原文章由 lsw0316 於 07-11-20 12:31 硐表
Hi Carmen,

我以前都有試過用 word 打完先 cut & paste, 好多時都貪方便就咁打, 有時越打越多, 想 copy 出來 save 落 word 又唔得, 惟有博一博, 前一排都 ok, 近來個網頁唔穩定啲內容就好容易無晒.  

係呀, 梁老師 ...

Hello Sai-Lo,

其實小朋友大幾個月都會相差幾大架, 子俊係1月出世, 大你仔仔5個月, 當然識表達自己多d喇, 5個月後你仔仔可能更識表達自己呀. 你平時多d同佢傾計, 佢會講野叻d架. 我同子俊天南地北都傾一大餐, 有時無聊就會出一個主題同佢傾, 例如:講動物名, 食物, 顏色...., 然後輪住一人講一種動物, 直至一方諗唔到. 呢個game幾好架, 可以訓練佢講野&思考. 你try try la.

原本ki都有機會讀同一學校, 我地可以多d交流下. 你點解會選荃浸呀? :loveliness:

hi Vanessa, 原來讀Truth II 就該係細仔, Truth I 就大仔咁分架?

原文章由 Sai-Lo 於 07-11-21 10:33 硐表
Hello 各位BB讀愉景AM Nursery 嘅媽咪,

我阿仔都係讀緊愉景AM Truth II 嘅, 好"善"慕妳吔呀! 因BB每天放学都告訴妳吔好多学校慨情況,而且又唱歌又玩角色扮演

我阿仔唔係太識講嘢, 所以都唔係好知佢係学校嘅情 ...

hi LittleMiyo,

其實唔係方方唔好, 只係荃灣區有k1既學校都有好多選擇, 但係n1好既學校就唔係咁多.

方方
-交通唔方便 (接佢放學來回要用1.5hrs, 須然大家都係荃灣區, 但係得一架巴士還要經好多地方才到, 到學校&屋企附近又要行幾遠).
-學費貴, 無學卷. 其他我心儀既好學校都有學卷.

當初, 因為搵唔到環境&設施都比方方好既n1, 我去tsuen wan, kwai chung, lai king區參觀都有7-8間幼稚園既n1, 只有方方最好, 才咁辛苦都每天同佢返學. 但k1選擇多自然會考慮其他. 如果你無以上問題, 其實都可以考慮方方.

希望幫到你.

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-22 14:58 硐表
hello, 各位,我今個星期六會去方interview, so I will play attenetin on this topic. I want to know 你地 only study N1 in 方方,but will consider other school in K1, Why ? Is 方方 ont good ? 我想知1 ...

hi LittleMiyo,

如果你係報2009-2010年k1, 你要09/2008打電話去問幾時開始派表, 跟住會安排11月interview. 當然最好你打電話去荃浸直接問清楚喇(tel:24133819). :loveliness:

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-23 18:18 硐表
子俊寶寶,多謝你回答呀,你既分析好有道理,我會再諗諗 ,荃浸要幾時報名呢 ? 我諗K1都會選有學卷,好彩仲有1年時間考慮

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 07-11-26 08:52 編輯 ]

hi Vanessa,

我又係, 呢頭講完, 轉頭就唔記得. 我生子俊時, 都問過醫生全身麻醉會唔會影響記性, 個醫生仲笑我話係無根據, 只係令人訓左覺, 佢仲話你訓醒覺會唔會無記性吖, 唔好聽人亂講喎 . 但係我真係覺得會無記性左. 但係如果我生下一個, 都係會選開刀, 快靚正. 訓幾個字覺, 一醒就做左人媽媽, 又唔痛. 人地話要試下生仔既感覺, 我就打死都唔會試, 萬一陣痛10幾個鐘咪死, 我最怕痛, 最後頂唔順咪又要開刀. 我個醫生技術高明, 搵佢生一定唔會痛(唔係賣廣告呀 ), 我好多朋友試過都話唔痛, 我先選佢.  

而家d蚊真係勁, 子俊星期四晚都比蚊針, 起身眼皮有少少腫, 到星期五朝早隻眼腫到得返一條線, 嚇到即刻去睇醫生, 無返學. 家睎隻眼好返未呀?

原文章由 lsw0316 於 07-11-23 17:28 硐表
Hi Sai-Lo,

您囝囝八月出世, 算係細仔啦, 我諗係以頭六個月同尾六個月咁計啩, 不過, 我諗都要視符人數, 平均分兩班嘅.
我囡囡家晞開學初期都係講唔到 snack 食咗啲乜, 初時日日都話食蛋糕, 後來, 慢慢佢先講得啱.
...

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 07-11-24 13:11 編輯 ]

hi Sai-Lo,

8月同1月咪相差5個月囉.

原文章由 Sai-Lo 於 07-11-23 09:36 硐表
Hello 子俊寶寶,

Nice to meet u ar. My son was born in Aug., so yr BB is actually 7 months older than him. I know he might be as good as yr son after 7 months, but the problem is when i compare other ...

Hi Vanessa

家晞無講錯, 子俊真係病咗, 係腸胃炎, 又嘔又痾, 仲唔肯食野同飲水, 星期四,五都無返學. 今日終於好番d, 肯食野又肯玩, 不過精神差d, 同埋瘦左好多 .  

呢幾日佢好辛苦呀, 成日好"o爹", 由朝到晚要抱住, 我工人又放左大假返印尼, 我又要做家務, 又要貼身照顧大少爺, 條腰就黎斷喇 :(  .

Carman

原文章由 lsw0316 於 07-11-29 18:52 發表
Hi Carmen,

我今日問家晞, 佢話子俊無返學, 所以, 我諗家晞真係無講錯, 子俊真係病咗啦, 希望子俊快啲好番啦.  

Vanessa

hi Vanessa,

剛剛同子俊去了台灣玩左4日, 好開心呀, 子俊由星期一到四都請左假, 跟住就放x"mas假, 所以家睎應該由上星期六開始見唔到子俊返學喇. 我工人今個星期二返左啦. 唔知薳然媽咪幾時得閒可以一齊飲餐茶呢???

原文章由 lsw0316 於 07-12-6 00:10 發表
Hi Carmen,

就嚟聖誕節, 妳個 maid 幾時返?  就算未返, 希望到時子俊 daddy 放聖誕假可以替妳分擔吓啦!

家晞呢幾日右眼肚又有少少紅腫啦!  啱啱 weekend 去完 playgroup 通地玩, 然後又啐眼, 搽咗兩、三日藥膏都仲 ...

hi Vannessa,

你細仔幾大呀? 帶埋去辛唔辛苦呀? 子俊兩歲時同佢去過日本玩, 我驚佢水土不服, 連水都帶埋過日本比佢開奶呀...我記得佢連續4日都痾唔到大大, 係outlet場谷左成20幾分鐘, 成個人都唔郁, 谷到塊面都紅哂. 諗起都驚.   係呢, 日本好唔好玩呀?

小朋友係咁架, 我開頭都驚子俊搵工人, 點知工人放咁耐假, 一句都無搵過.  

原文章由 lsw0316 於 07-12-24 16:22 發表
Hi Carmen,

我都係啱啱先去完日本旅行返嚟 (12/22 晚返), 玩咗八日, 不過無帶家晞去, 只係同埋細仔去, 大仔讀中學1月2 號返學即考試, 唔方便請假, 所以無去.  喺旅行期間, 叫咗婆婆嚟住, 幫手昅住個工人, 如果唔係 ...
‹ 上一主題|下一主題