用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

咁又唔會... 其實學校話係出面學都ok架.
我貪學校時間內搞定, 唔使我再出去搵咁麻煩姐....

原帖由 klkkchan88 於 11-9-21 16:47 發表
係呀,咁我冇野學,會唔會唔係咁好呢

1c 班中文帶第一冊or第二冊?
數學帶第二冊,咁第一冊又要帶嗎?

原帖由 carolnlk 於 11-9-21 22:13 發表
嘩.....好彩有你地喺度....

啱啱見到你地個post....先知阿囡佢冇寫到數學功課喺手冊度...差啲冇做課文第20頁果啲....

睇黎每日都要上黎睇睇先得~~~

...

回復 1# ANNAFRIEND 的帖子

唔該嗮各位!

唉!! 同一問題....
依家搞到我自己好似唔識寫字咁... 日日俾個女challenge .

原帖由 ceciho 於 11-9-22 14:29 發表
請問大家女女寫中文字是根據字典寫法定電腦字?學校有準則嗎?因為有時我認為對但老師話錯!!!

啱呀.
不過阿女話要我搵BB/幼稚園/現在的PHOTOS給她帶回學校.

唔知有咩用呢???

今晚又要搵餐死啦....

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-22 15:38 發表
C班同學仔, 想同你地對一下功課:-
中文: 1)改閱工 2)作(二)P.32-33
英文: WS(4)
         STICK READING WS ON GE + CORR
數學: 良P.7, P.10

阿女岩唔岩呀?

Hello Hei Man mama,
你好呀..
Hei man 無事呀嘛 !
果日聽見阿女話小息見到 hei man 跌親, 流左好多血, 小息後無上堂都有點擔心.. 但估唔到要連3針.
希望早日康復啦....

sik nga mama
原帖由 babybabymickey 於 11-9-23 09:30 發表
係咪知佢係學校跌親?仲連咗三針............

對呀..
你女叫咩名呀.

原帖由 wongkaka 於 11-9-25 19:21 發表
mbvv2009,
我個女話LUCINA是LAU SIK NGA 嗎?

請問你哋會唔會經學校買樂器呀?
OR 自己出去出面買呢?
如果出去買, 又可以去邊處買呢?

回復 8# ANNAFRIEND 的帖子

唔知你講咩喎!我得一張填色比賽咋??

回復 3# QOOGIRLZOE 的帖子

點解我女無收過你& ANNA 講的"天主教徵文&填色比賽"
係唔係"公教人"先會有呢?  OR 人人都有, 只係我女唔見左????????

回復 1# klkkchan88 的帖子

如果係有3個人果張紙 (耶穌+2個小朋友) 我有呀... 但無寫係天主教徵文物填色比賽WOR...
我以為係宗教功課咋...

我係咁而都有同阿女溫"開學日"課文.. 但就分開左幾日溫..佢都有好多字係唔識.. 不過我由佢啦...都唔理得咁多啦.. 話晒佢自己返學, 唔係我... 由得佢去面對結果.. 好等下次自動自覺溫書..唔使我哋做大人的去逼佢... 做左衰人...

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-28 11:19 發表
我都唔敢想像今日阿女會默成點?琴晚先溫開學日課文. 阿女真係幾多字唔識架. 其實有好多生字都未寫過, 下次媽咪們醒d啦, 有理冇理全課默. 老師就算點默佢地都一定識, 而且可以增加小朋友詞彙, 不過我地既小朋友有冇o ...

阿女C班都係默左"努力"呀... 同你D班一樣... 唔通大家同一個老師教中交

原帖由 klkkchan88 於 11-9-28 15:05 發表
唉阿囡話默咗一個冇圈既詞語,就係"努力",woo 阿囡唔識寫,但我有提過這個字是組合字,你應該識,但佢話唔記得喎,激死我

Kaka,
Nice to meet u too!
We will always support u & yr daughter.  Let's keep sharing here about their school life.

quote]原帖由 wongkaka 於 11-10-1 01:07 發表
klkk, Anna, mv and Qoo,
今晚好高興認識你們這群充滿仁愛的媽咪,我向你們坦白,是天主給我勇氣,因為我和女兒需要身邊真心好友在旁給予言語上的支持。
所以第一日放學我個女同我講,佢主動認識校巴的同學話唔願意同佢做朋 ... [/quote]

唔知塞唔塞.. 但我女4.00 已經返左HOME啦... 佢坐#15車.

原帖由 klkkchan88 於 11-10-3 16:56 發表
學校出邊係咪好塞車呀,囡囡架車仲未到
‹ 上一主題|下一主題