用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? ...
go

已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-7-27 23:39
不過今年st Mary DSE好似唔係咁理想。雖然成績有起伏唔出奇,不過睇多幾年穩陣D。入龍難,想出更加難。 ...

我都估今年DSE唔多好

b3410 發表於 18-7-28 08:50
不過感覺今年DSE超級麻麻。。。。而且係發生在接龍之後。。。。。
而且上一年都已經跌。。。。
而且入龍校 ...

請問從何得知今年認真麻麻?請指教

我估今年不太理想係因為咁耐都唔見有公佈咋

上年第一年一條龍上嘅成績好好呀,MCS都唔見好得過SMCC,我係睇升中版綠蘋果前輩個表

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 10:15
同學間收集資料。今年唔出係因為成績差左,班主任都唔清楚數據。今年若 190+ 人考,英文只有 8 個 5**,Ph ...

咁搞落去

睇住黎

遲早斷龍

b3410 發表於 18-7-28 13:03
對,所以家長會多考慮。升中時反而簡單,交俾小朋友自己揀
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。 ...

你咁諗係因為你已經成功咁過左呢關,回頭看自然有意義

現實中,唔係人人都有個好結果,尤其競爭只會愈來愈大,大概楼主都冇水晶球看得見將來命運,搏唔搏睇佢自己

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 14:14
回覆 siden 的帖子

咁學校可能唔介意成績下滑但保持 Band 1?

其實你講係啱

一條龍,連小學band 2甚至3都啃埋入書院,預咗成績一定會跌一跌

爭在只係跌幾多

而管理層又接受到跌幾多

如果仲有Band 1A/B咁上下,應該唔會影響一條龍

再多,我肯定佢會考慮斷龍

回覆樓主

天神都俾你叩到

如果入KTS, 肯落力都9成機會keep到band 1頭

睇楼主有冇拼搏同冒險精神

呢様野冇人答到楼主,只有佢自己先知

lulumelody 發表於 18-7-28 20:51
其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗 ...

Can’t be more true

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

正路選擇

回覆樓主

小二插dgjs

呢個係超級高難度動作,比叩門入天神更難,先不要抱希望比較好。

入得天神,要有心理準備情歸此處,一入此門冇回頭

又咁講

呢道門好多人爭崩頭都入唔到去

已經羡煞旁人

Josephine816 發表於 18-7-28 22:32
題外話:天神好似中數,中常..... DGJS 數及常也用英文學,課程上應該配合不到 ...

插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。

反而擔心吓社交嘅適應好過。我聽過有高年級插入dgjs,冇乜朋友又有被欺負搞到好唔開心。

初小插班會易少少埋堆。

Yanamami 發表於 18-7-28 23:30
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。

同意

另一原因:中一有一堆新人,交友同學習大兜亂,好似洗牌一樣。同小五六小量插班生,氣氛完全唔同。因為唔係洗牌,如果個小朋友性格不利埋堆,就會有啲麻煩。

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...

你描述正確

何止自求多福?簡直自生自滅

有啲連級幾多都唔話你知

回覆樓主

呢個post令我回憶起一件舊事:

我有個朋友,個仔讀沙田區四大龍頭津小之一,三次呈分試全部級十內,肯定band1a中之a,可是小朋友天生怕羞,自行不能突圍而出
大抽獎擺沙崇乙1,可惜乙1唔中,碌咗去(好似放乙4?)band1c嘅林漢光

朋友喊咗幾次

有時,俾你有60-70%band1,都冇人可以保證你最後可以入到乜野中學

Yanamami 發表於 18-7-29 13:43
當然~

不过我相信你朋友个仔既叩门能力-定相當唔错。最後都係林漢光?
佢好命,當年係最後一兩年未開始有君子協定
最後叩入band1b培英

執番身彩

Yanamami 發表於 18-7-29 13:35
係EK內都知我係KTS粉,感謝KTS既-切,但亦係实說实話既人,均均真真。好就好,唔好就唔好。唔会硬推亦唔会 ...

同道中人喎

我有時仲會踩多兩腳!

1998Ruby1998 發表於 18-7-29 20:27
回覆 lulumelody 的帖子

好多家長就係覺得自己仔女 Band 2/3 都可以無條件升 Band 1A 神校,當然要賴死唔 ...

有呈分

LittleButter 發表於 18-8-3 18:49
真心講句:St Mary’s 的初小,絕對不算是多功課的!不論與普通一線、二線津小比較,也不算是多功課。如果 ...

同意

我識多過一個st mary

都話功課量適中唔算多

長假期又冇乜功課

Weekend 功課就真係多得緊要

1998Ruby1998 發表於 18-8-6 13:38
回覆 hyao 的帖子

精英班定係最差果班先?

呢樣info都冇,好難draw conclusion 喎

Yanamami 發表於 18-8-6 15:39
唔及格唔紧要最紧要过Average(median)

某band1a名校精英班數學考試個mean係6x

1998Ruby1998 發表於 18-8-6 15:15
非普通話班的叻班

大概

一條龍嘅弊處終於浮現

‹ 上一主題|下一主題