用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

Hi Brenda0505,

好提議呀, 我都想参加, 可否預埋我:)

原文章由 brenda0505 於 07-7-13 00:56 發表
我既仔仔1.5yr得悉佢有自閉症傾向後, 心情差之餘都好想同d差唔多背景既媽咪交流下, (佢依家2歲5個月)本身我又係一個乜都唔識既媽媽, 我希望可以大人做朋友之餘, 順便小朋友都可以多d出下黎溝通下.  因為我身邊既 ...

我也想快啲:) 可以識多啲朋友之餘, 仔仔又唔駛咁寂寞、孤癖。我自己又可以無咁孤單去行呢條漫長嘅路, 可以互勵互勉
需要幫忙時記住搵我

原文章由 amon28 於 07-7-13 15:37 發表
我BB下個月先2歲,可以參加嗎?最快可以幾時Gathering,有需要我可以幫手做聯絡工作

唔記講妳哋知, 我仔仔而家三歲兩個月

原文章由 veronchan 於 07-7-13 16:31 發表
我也想快啲:) 可以識多啲朋友之餘, 仔仔又唔駛咁寂寞、孤癖。我自己又可以無咁孤單去行呢條漫長嘅路, 可以互勵互勉
需要幫忙時記住搵我

我想問點pm架?

原文章由 blmom 於 07-7-13 16:48 發表
Hi Brenda0505

I am interested.  My son is 2 years 2 months.  Please check pm.  Thanks for organizing.

blmom

早晨, 大家好!

我住在香港仔那邊。去邊區都無所謂, 最希望能與大家聚一聚, 見吓面

21/7 (Sat)  blmom, yymm2007, veronchan
22/7 (Sun) blmom, brenda0505*, veronchan
28/7 (Sat) brenda0505*, yymm2007, veronchan
29/7 (Sun) blmom, brenda0505*, veronchan
4/8 (Sat) brenda0505*, yymm2007, veronchan
5/8 (Sun) brenda0505*

最好係四點零五點先開始, 因為星期六同日仔仔都要學嘢。

希望快啲可以見到大家啦

我都唔知, 可唔可以用最原始方法copy & paste呢?

原文章由 brenda0505 於 07-7-16 14:34 發表
我剛打了個excel file summary, listout曬我地全部mummy既資料及日期, 你大家放便d睇, 但點可以upload上黎呢?

http://wttfcweb02.netvigator.com/filecabc/index2.jsp

veronchan - [email protected]

原文章由 brenda0505 於 07-7-16 14:48 發表
大家俾個email我send俾你地睇啦

brenda0505- [email protected]
唔該再寫落去....

Good morning 咁多位,

brenda0505, 妳今次好成功呀, 一師號令, 幾多人參與

那最終決定咗人數同地點未

兩個都okay

原文章由 brenda0505 於 07-7-17 14:06 發表
AMON28,

我將你既email post係度, 睇下d媽咪有冇興趣room2, 其實我覺得room1時間會好d, 如果各位都唔怕夜, room2人數同時間就最prefect啦

請大家留言講鍾意邊個時間?日期就一定係29號啦, 謝謝

room 1  ...

yeah......好快可與大家見面了

原文章由 brenda0505 於 07-7-18 15:47 發表
致各位媽媽,

地點 : 坑口mtr上蓋會所
日期/時間: 7月29日(星期日)3:15-5:15p.m.

confirmed list 如下:

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
veronchan - confirmed x 2人
amon28 (場地及到會 ...

係呢, 妳仔仔評估點呀

原文章由 brenda0505 於 07-7-18 00:08 發表
我聽日要同個仔去做評估, 我唸要下午先call你, ok?

我都同意tonicJ嘅想法, 但至於飲品方面都係自備定係點?
我哋大人就無所謂, 水都得。小朋友就離不開"維他奶、益力多、果汁之類", 那一些過買定係點

原文章由 tonicJ 於 07-7-19 10:56 發表
我都覺a-kids會偏食,有多種食物都未必食,每位mama帶自己仔女食開小食比較好,另外每人帶d細玩具(最好唔多玩個d,咁就唔會爭啦--),咁d小朋友可以交換玩

快啲啦, 快啲啦

Brenda,

不好意思, 現在我可以加多一位嗎? 已留言給妳, 但實在太心急想知可以否。希望不影響原定計劃

原文章由 brenda0505 於 07-7-19 20:41 發表
29號聚會已正式爆滿:

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
veronchan - confirmed x 2人
amon28 (場地攪手, 唔該曬 )- confirmed x3人
blmon - confirmed x 3人
ccnam - confirmed x 3人
...

我都好期待快啲見到大家......yeah

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-24 15:24 發表
Hi, everybody,
好快就可以見面啦!Yeah!!!:D
我而家揾緊一D細D既蛋糕盒,咁就可以整兩個cake,anyway,amon,多謝你嘅幫忙見議,有需要我先揾你幫手吖,唔該晒.:)
唔知有冇媽咪諗到遊戲 ...

尋日的聚會真係好開心同好成功   ,真係好開心呀 , 特別係我仔仔從來都未試過一次食咁多小食, 開心都不得了。

好開心認識到妳哋, 令我唔再感覺孤單、迷惘, 亦好多謝妳哋嘅支持和鼓勵, 希望妳哋唔好怪我眼淺(我先生已經話我好無用)。從妳哋身上我見到堅強、毅力、永不放棄的精神, 我也要多向妳們學習   

今次的聚會過得實在太開心, 時間好似唔係好夠。重有幾個媽媽還沒有跟大家深入認識, 嚟緊呢次聚會時間可否長一點呢

Brenda & Amon,
容我再一次謝謝妳兩位嘅安排, 真的辛苦妳們了

Bigheadgirl & Brenda,
謝謝妳的資料

除了這些家庭聚會, 我們可否也安排媽媽晚餐聚會交流一下
真的好高興認識妳哋

26/8, 報名人數:
brenda0505
blmon
ccnam
bigheadgirl
mcdull888
veronchan (我仔仔4:15先响何文田上完語言小組訓練, 會否太遲?)

amon,

聽完妳仔仔嘅經歷, 我真係好慚愧, 妳所經歷同承受的比起我自己, 我仔仔真的不算什麼, 妳真的好勇敢同堅強。妳講得好啱我哋真係要"學識放鬆自己,別人眼光唔重要,最緊要係自己點睇自己嘅小朋友,要對佢哋有信心"。

妳也不用太擔心, 因為上天係好公平嘅。先前一段路或者係比較難行, 但以後嘅路一定平坦、順利, 先苦後甜ma:) :) :)
我哋互勵互勉, 共勉之:loveliness:

brenda,
若加長時間, 會否引起不便呢 (我當然希望可以參與啦 )

原文章由 amon28 於 07-7-30 13:08 發表
各位好高興認識你們,今次我同Brenda都係第一次搞,有咩做得唔好真係要多多包函
今次令我知道更多有關自閉資料,咩叫I,S位,太約要排幾耐,可以做咩治療幫小朋友,雖然我囝未平定為有自閉傾向,但就係發展遲緩,或者你 ...

amon,

預祝妳仔仔生日快樂先 , 祝佢身體健康、快高長大
好可惜妳唔能夠參加

brenda & other mami,
可否改期, 等amon可一齊參加, 多d人開心d
另外, 我仔仔上小組處重未知成唔成到班, 若成唔到, 就可任何時間, 否則要成四點幾先响何文田過嚟, 令其他人等就唔係太好, 咁唯有再下次先 呢兩日先會有答覆

無上一日bk, 好似miss咗好多嘢咁

預我三個, 最好可以三個鐘啦, 時間充裕啲, 開心啲 希望可以原斑人馬啦, 感覺親切啲ma:loveliness:

Brenda,
我也有興趣做皮紋測試, 做完上嚟分享吓呀

Bigheadgirl,
千其唔好放棄i位呀, 政府啲嘢真係好難有架, 下下要排好耐。學Brenda話頭, "AFFORD得起私人既訓練都敵不過長久下去政府既廉價及全面既服務", 寧願將啲錢留俾阿B其他地方用, 或將來讀書用咪重好:) :) :)

嘩....好正.....唔該哂amon

原文章由 amon28 於 07-8-7 14:15 發表
Brenda & all mama
場地已訂,食物方面決定散訂6款食物,比package平,就唔包餐具,我可以負責買埋紙碟和叉,計好budget後我會e-mail大家入數去我戶口作實, 之後我才訂到會,因訂食物要一星期前,如有任何改變請盡快通 ...
‹ 上一主題|下一主題