用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
樓主: shirleylam111
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

想問邊個網可以CHECK到比賽時間?
我個囝都係第一次參加....佢未夠5歲..好驚佢出場怯場
cheapbombom 寫道:
我想問下, 有無限制可比幾多個成人陪同小朋友進場? 另, 可以去觀摩其他場數的比賽嗎? 以往小朋友是否要穿得很隆重? 其實真的會否影嚮得分? 是否要起碼80分以上才有獎?
我啊女今年是第一次參加, 無任何background, 煩請大家指教!

唔該晒..我check到啦..
我想問下我唔係經學校報..咁使唔使著校服架
我囝編號係32..start time係2:15pm..我應該幾點去到呀?

ming 2
唔該晒..咁我會準時到場報到先.....不過驚亞仔無耐性待咁耐..到佢自己彈時.發脾四就弊....
我想問下係咪即時知分數架   
一場61人,係咪即係係61人裹面比分
ming2 寫道:
ArgusMum

編號32即係第32個出場,佢地d歌仔(g.1/2)好短,所以如果係2:15開場,咁基本上3:00前都會輪到你囝囝架啦...為免輪到你時,你未到場,最好都係準時2:15就去到報到,(可能有d人會臨時absent架),坐定定咁就最穩陣啦..

另外,補充一句75分或以上已經會有証書架啦..

[quote]
ArgusMum 寫道:
唔該晒..我check到啦..
我想問下我唔係經學校報..咁使唔使著校服架
我囝編號係32..start time係2:15pm..我應該幾點去到呀?
[/quote]

ming 2
唔該晒..
我仲想問下...囝囝彈Bourree,絕左版,係咪普通copy版都可以拎去架?佢識背左譜,但有bk媽咪講過,好多小朋友就算識背譜,去到比賽可能會緊張到唔記得晒..所以有譜會好d.
我仲想問下,佢地一group人有無分左年紀架?會唔會同年紀既編埋一group?
ming2 寫道:
[quote]
ming 2
唔該晒..咁我會準時到場報到先.....不過驚亞仔無耐性待咁耐..到佢自己彈時.發脾四就弊....
我想問下係咪即時知分數架   
一場61人,係咪即係係61人裹面比分

ArgusMum

其實囝囝排32,基本上應該都係半小時多d都會輪到佢架啦...

每個人彈完個評判會即時俾分(寫係分紙度),d分紙要到完場時就會馬上派分紙,如果你等唔到完場就走,咁就要之後,到有証書lor時,一次過lor架啦...到時應該係七八月左右啦..[/quote]

ming 2
完全明白.唔該晒.
咁我都係帶定自己個copy本去..不過唔知係咪校際個邊俾0既係同一version???
不分年齡,咁唔知亞仔會唔會較輸蝕呢....佢都未夠5歲...     
ming2 寫道:
[quote]
ming 2
唔該晒..
我仲想問下...囝囝彈Bourree,絕左版,係咪普通copy版都可以拎去架?佢識背左譜,但有bk媽咪講過,好多小朋友就算識背譜,去到比賽可能會緊張到唔記得晒..所以有譜會好d.
我仲想問下,佢地一group人有無分左年紀架?會唔會同年紀既編埋一group?

ArgusMum

我之前有問過校際個邊,佢地話,如果你背譜唔帶譜都可以0既,不過如果有譜就最好帶埋,萬一個評判想問你取個譜黎睇,你又俾唔出,就好似唔係咁好lor...另外,有關絕版0既問題,如果真係絕左版,咁你帶份copy(最好係同校際個邊俾0既係同一version啦)去會場係冇問題0既..

比賽係冇分年齡架...即係你個場0既參加者,會有唔同年齡0既學生一齊比賽同一首歌...明唔明?!
[/quote]

HEIDI
你都講得o岩...我其實最想佢出下呢d大場面...到出年考小學時唔使怯場
Heidi媽 寫道:
又可以咁講, 佢地太細未知驚, 亦未知咩叫比賽, 你可同佢在家裏 rehearsal 吓會好些.  以前我女第一次彈校際歌也未夠5歲, 佢上到台都唔知發生咩事, 結果我要求的野佢完全做到, 雖然沒有獎項, 但都要 86 分, 還記得我地當時都非常開心.

[quote]
不分年齡,咁唔知亞仔會唔會較輸蝕呢....佢都未夠5歲...      [quote]

ming 2
好呀..你可唔可以 e mail你個版本比我呀
我pm個mail 比你呀
ming2 寫道:
[quote]
ming 2
完全明白.唔該晒.
咁我都係帶定自己個copy本去..不過唔知係咪校際個邊俾0既係同一version???
不分年齡,咁唔知亞仔會唔會較輸蝕呢....佢都未夠5歲...     

ArgusMum

你個copy係邊度搵架...?!or I can give you the copy of 校際 version if you need it...

Argus咁叻,一定唔會怯場啦..年紀咁細,我覺得重著數呀... [/quote]

MING 2
收到啦..唔該晒
ARGUSMUM
ming2 寫道:
ArgusMum

check email la...已經send左俾你啦...

我個仔一早就背左譜....
但係因為佢彈熟左..我唔覺得佢有投入到..反而一路彈一路東張西望....     
老師同我而家都要不斷糾正佢..彈琴一定要望住個譜或琴鍵..激死我啦     
gogochurch 寫道:
個人意見 : 背譜本來不會高分d,但會彈得投入d, 流暢d.  所以結果就變得高分d !!  趁現在還有時候, 趕快開始背吧 !     

我都期待緊....
我囝囝係5/3下午比賽....
都怕佢臨場會好緊張.....   
AndyRain 寫道:
好興奮, 仲有20日就比賽了, 你地呢???

到時大家上黎分享下所見所聞呀!

Hi Ryancat
又見到你啦....
我記得你囝囝係未夠5歲考左2級.仲好高分數架...
而家你仔仔進度點呀..
我都同我仔仔練緊2級既歌仔..
陪佢練scales真係好悶..好辛苦.    [quote]
ryancat 寫道:
我囝囝今年第二次參加校際比賽,他今年參加了三項[violin (G1), piano solo (G3) and piano duet (junior)],除了violin 編了在三月初,其餘兩項要等到三月尾!幸好,三項賽事都在下午舉行,不用請假,但一放學都要趕去比賽

Hi Ryancat
你囝好叻喎..考到心儀直資男校..DBS??
我都開始要煩仔仔今年尾考小學既試....到時真係有排煩..
而家佢彈琴進度都幾好..亦好肯練,一日起碼會練一個鐘,不過我要坐係佢身邊陪住佢練...    [quote]
ryancat 寫道:
Hi ArgusMum

妳囝囝的進度好好啊,已開始預備二級考試!比心機呀!我囝囝好奇怪,很喜歡彈scale及練習sight-reading!但他aural part比較弱!他開始練

嘩...學琴4個月..年尾可以考4-5級..好犀利喎..
真係非一般小朋友可以做到.
     [quote]
fcbttkw 寫道:
Hi, AndyRain

絕對唔係奇事,學每樣

Ryancat
嘩....羨慕死lu...你囝囝真係好叻好叻...
DBS係好多家長既DREAM SCHOOL....真替你開心..
囝囝同班同學都有人考到?好叻呀..介唔介意講你囝囝讀邊間幼稚園?
我TARGET SCHOOL唔係DBS...高攀唔到..     
我囝囝可能真係好鐘意彈琴..你唔叫佢,佢都會自動自覺叫你比佢彈...見佢咁鐘意,我先放咁多時間比佢係呢方面咋[quote]
ryancat 寫道:
Hi! ArgusMum

比妳估中

RYANCAT
CHECK YOUR PM TOO

ryancat 寫道:
Hi ArgusMum

Please check pm!

ryancat

我想問下.如下午場2:15開始,共有61個參賽者,係1級比賽,大約會幾多點完場及幾多點有得取分紙     

Heidi媽/car-long
唔該晒..咁我可以預番時間...
有d緊張tim.....
Heidi媽 寫道:
ArgusMum,

我囝囝今早也已比賽一級, total 62人, 9:15 開始, around 11:45 評判宣佈名次, 然後取分紙, 大概 12:00 完結整個過程.

Heidi
嘩..你小朋友好叻喎..
佢幾大呀.
我無唸佢有獎.只係想佢彈得番好似屋企既水準...
之前同佢去過朗誦比賽,佢好緊張....
所以我都驚佢今次又失準.
Heidi媽 寫道:
ArgusMum,

放鬆d啦! 不過我都知講就容易, 因為昨天到我囝囝上台時, 我都d振架! 因為始終第一次參加, 幸好佢都好淡定, 還幸運地得到第二名. 不過, 佢第一次上張琴椅時滑了下來, 好彩沒有趺落地, 第二次就坐得定 d. 所以如果小朋友大 d, 最好調較吓椅子是否適合自己.

Heidi媽
係呀.我都同仔仔講,上次朗誦對住咁多人.佢怯場我都明白,今次我就同佢講,如佢覺得緊張,只要望住個琴同琴譜,唔好理人...
希望咁樣佢會好d....
Heidi媽 寫道:
ArgusMum,

原來你小朋友也有出賽經驗, 咁都好好多啦! 我個人覺得讀誦比起 piano solo 擔量還要多, 因為要對住好多觀眾, 反而 piano 只是對住個琴. 我原先也只是希望囝囝做到平時的水準我已收貨, 始終第一次想佢取得吓經驗, 希望你小朋友也有超水準表現.
‹ 上一主題|下一主題