用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

已決定升讀福附啦,你地考慮成點呀?
   0    0    0    0

agnesbb-你今個星期五去會學校睇表演嗎? 我打算帶埋阿仔去....比佢快d認識學校...其實之前已經同佢join過佢地個寫大字活動 ...

再下次活動..可能就係新生註冊日了.....唔知幾時呢? 仲未收到有關信件....

係呢,你打算替你小朋友報暑假活動嗎? 有咩好提議?

haha 我明天會請半日假....準備準時出席...期待期待

agnes - 我都會報小童ga 活動, 希望抽到啦~

Kakadaddy - thanks for your reminder. 我都想阿仔入choir, 是要選拔嗎?

Agnes - 當晚學校派了張通告給我們準小一生...是有關暑期期間有d活動給來年小一/家長.....你果日去唔到, call下學校問啦~

或者,你也可以pm我你的email,我send個copy比你.....

ps: 我地就當日報左名啦,期待~

都係得兩樣/兩個星期六上午...我報晒呀....當比佢玩下同早d見下老師同d新同學仔...

thanks kakadaddy

住油美苑 x 3

I am working mum

你們會自己帶飯嗎?

我都想自己帶飯..不過阿妹好可能會返下午班...工人未必就到時間攞飯去學校 @@

我阿仔話interview有考埋佢普通話tim ar ....我知福附唔係好濫咁收生,因為我識人被rejected...

我地都會參加,星期六就係第一個活動,好期待~

thanks, 我個細女都係果日新生日....撞期tim ...@@

Kelly,可能我寫得唔好,9/7也是我細女幼稚園的家長曰,撞期!希望去完福附快快攪掂再去阿女學校。

No problem kelly ma.

我已經幫阿仔買左書包同文具...係咪早左d呢@@

前排無意間在網上搵到呢個list,大家一齊參考 (我已經正在準備中 : p )

《上學必須品》

黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包嘅雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打
《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用) 我見過Sanrio有foldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從枱上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)
《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔易斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
美勞用的圍裙手袖
Carl Angel-5手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4透明folder (小學 測驗卷是用F4紙)
A4透明folder (通告多數用A4紙)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

文具方面
不要買鐵筆盒,因在堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布質,簡單那些.

不要讓他帶筆刨,
因他會玩刨筆,不專心,最好每天給他5支已刨好的鉛筆
刷膠不要大大舊,因他們會用間尺切細粒來玩
任何帶回學校的東西都要有寫上名字,以免遺失,為免肉赤,不要帶貴的文具\物品回校
小食
帶足夠小食(最好是麵包\小蛋糕),盡量避免他問其他小朋友取,避免互相傳染病菌,小食叮囑他們要在1st個小息吃(早上通常有2個小息),避免冇胃口食lunch.

上洗手間時,要自己識處理(包括大小便及弄好校服),

因小學 經常有很多用通告,建議用zip bag 來收好,
放入書包,so 用的zip bag\folder 最好是a4 size.

水樽 - 500ml - 700ml,安全質料的,細樽頸 (若不夠水, 分開2樽),繫著蓋(免遺失)
手挽袋,a4 size (分擔書包重量)

開學前2星期實習上學時間
早睡早起,戒午睡習慣
開始訂時間表
趁現在功課不多,開始灌輸整齊概念,train他們獨立,自己拾自己的物件\收拾. e.g.拾書包
如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書包
心理
預告有測驗默書,但只要努力是可以應付的

仲有兩個月,唔洗怕....我地大家仲可以商量買咩牌子用品....邊隻好用.....諗o岩先買...

如果帶飯,有咩飯盒好呢? 保溫果d ...定係膠盒呢.....太難打開又怕個仔攪唔掂..或者一開到就飛左落地......易開又怕leakage.....各位,有咩好提議

大家唔好客氣。我地既小朋友將會做12年同學仔,話唔定我地遲d會成為世交(甚至親家@@)•••

書包我買左Seven,d人話輕身d,不過都幾貴。

GEM-我都覺得好窩心,所以我save低,自用同跟朋友分享
‹ 上一主題|下一主題