用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 東區中學
樓主: sunbb
go

東區中學 [複製鏈接]

Re: 東區中學

點解全部都是band 2/band 3 學校?
我會:-
第一 : 中華基金 (英中, 直資中學)
第二 : 衛理 (柴灣)
第三 : 培僑 (直資中學)
第四 : 筲東
第五 : 李潤田
第六 : 劉永生
第七、八 : 嶺南衝怡/顯理 (不太認識, 屬 Band 3 學校)

你可以考慮西灣河 - 港島民生 Band 1 尾/ Band 2 頭, 聽講師資和校風幾好, 可惜我個女考唔到。   

因我女跨區失利, 我點可以敎你呢!!!   
到時聽佢老師敎好過啦!!!  

TTJTMaMa 寫道:
mable1124,

跨區失利咁大獲?  Which secondary school you prefer your daughter go to and now where is she study?

TTJTmama

老師話佢是Band 1學生, 全級考三十名。
第一志願嘉諾撒書院, 宜家派二十志願培僑。

family_kaka 寫道:
我個女第一志願—庇利羅士,小學只是一間普通程度,唔出名的小學。不過最後派第二志願嘉諾撒書院。

我個女原本在南區讀小學, 十月時申請跨區, 掉回東區學校網絡。我到曾看到family_kaka 的女兒在第二志願派到嘉諾撒書院。唔知係咪跨區降Band呢!! 派位

hialice 寫道:
我都識人由東區誇區去南區, 原本係band2的學生, 都入到陳白沙... 唔知呢間中學(陳白沙)係咪算係好呢?

我個女有好多同學入讀, 近幾年校風和學生都好了很多, Band 1尾/Band 2頭學校, 佢學校d老師都推薦的, 南區好的中學不多選擇少。   

loveyanpig 寫道:
陳白沙? 出名差架!

以前是出名曳學校, 而且有人在校門等放學, 又近黃竹坑屋村。但聽講近幾年搞得很好, 其實可以親自看看間學校放學情形, 會清楚d。   
‹ 上一主題|下一主題