用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Danielhk 發表於 20-4-2 22:39
無數事實證明全無信用。你這段話留有多種可能陷阱。
可以先應承工作,然後反悔;

Daniel你要收藏此帖,引以為鑑!你小朋友有問題,而你睇落都有D似你小朋友,不過你小朋友仲細,你真係要的起心肝睇下點樣雙方都改善,唔係過幾年又見你出帖翻版。我哋對你有信心,唔止大果個,尤其細果個,天生我才,俾多D時間栽培佢。

Danielhk 發表於 20-4-3 19:57
多謝提醒,我大兒子這一年進步好大。分床睡,擦地,最近已經開始學習燒菜。代價是一週後,要給他買日式菜刀 ...

你大仔我反而唔擔心,我係擔心你細仔。祝你一家幸福安康。

stanleypyk 發表於 20-4-9 00:06
今天和阿仔談論勤力和懶的問題, 他說對有興趣的事就會勤力, 因為他對家務及其他的事物都沒有興趣, 所以也不 ...

呢個又真係好真喔。

Danielhk 發表於 20-4-9 00:20
興趣是可以培養的。
“一個人行走的範圍就是他的世界”

原來個個細路都有暗黑料理。我細個時係雞翼炒雞蛋,將雞翼起骨切絲炒蛋,俾家姐笑到面都黃埋

S-Kwok 發表於 20-4-10 15:27
原來啲細路想法真係咁得意,嗰日我仔整咗無骨雞翼煎蛋三文治比我食。
...

我最鍾意食雞翼同炒蛋丫嘛,咪諗住加埋一定無錯囉

MrBeast 發表於 20-4-10 15:43
近排試下煮不同的菜,比小朋友話我經常唔跟utube 片中的procedure

我跟足都失敗呀西餐的確難,就好似英文難過中文一樣

S-Kwok 發表於 20-4-10 16:17
近期一日幾餐,一星期七日都要煮足,真係煮到好鬼悶。今日跟YouTube整懶人電飯煲蛋糕,無跟要求將麵粉過西 ...

係呀,有次我懶到整雞煲,一煲過,又洗少幾隻碟

stanleypyk 發表於 20-4-10 11:26
其實我也好奇想問大家的子女, 在去年反送中至今年的疫情下, 子女大多數都不用上學, 有部份轉為網上學習, 阿 ...

咁緊係唔係啦!佢哋係瞓多咗,日日10個鐘。阿大一起身除咗刷牙洗臉食飯去廁所沖涼,坐響度好似佛像咁做功課做唔停。當然間中有偷懶睇下youtube,打下whatsapp,上下網,同睇下閒書咁。

至於阿細,上完on-line class都要做功課,佢就同你仔一樣,做完嘢如果唔理佢,就係咁上網睇笑片。所以我唔會俾佢有好日子過。

MrBeast 發表於 20-4-21 09:39
https://ask.popa.hk/m/question/20328188/answer/17891687?utm_source=FB&utm_medium=linkpost&utm_campai ...

野獸先生,你好型呀!

MrBeast 發表於 20-4-22 07:25
唔係我呀,係popa channel 見到share 下,呢d唔易做,當發火時…

Danielhk 發表於 20-4-21 21:19
請原諒我下面說些直接的評價,或許無全扭曲,請笑一笑忘記掉:

你缺少反思精神。缺少學習勇氣。你和你兒子 ...

常言道,兒女就是父母的鏡子。我哋都睇到你同你兒子相似之處,佢哋仲細,你努力呀!

Danielhk 發表於 20-4-22 14:53
大兒子還有些規律可循,但對任何主題都會深入鑽研,包括遊戲和八卦。
小兒子學習完全失控,不識字,反覆記 ...

你家有沒有溫柔既人?你細仔要多D時間,用以柔制剛既方法KO佢。

無記性有無可能係唔夠瞓?

Jane1983 發表於 20-5-20 21:07
回覆 MrBeast 的帖子

近來可能興鬧人「死全家」。果日睇fb,見到個醫護朋友,寫「乜乜死全家,死完男家死 ...

其實讀E,要讀道德課,唔知E護駛唔駛,定係依家收生多咗,水平平均下降咗?真係唔知。同之前有個消防擲汽油彈、警察藏毒一樣,完全唔能夠理解。

stanleypyk 發表於 20-5-22 23:16
不介意的, 反正以前也懷疑過, 但要幫也要受幫才有效, 前幾個月我太太要求阿仔讀報, 次次等佢打完機到晚上1 ...

口吃有時係自信問題。以前我有個同事,佢講廣東話有口吃,但佢留學台灣,所以國語講得好。當時係無乜人識講普通話既年代,所以佢普通話水平就好突出,佢講普通話時,我未聽過佢有口吃的。

stanleypyk 發表於 20-5-23 16:27
所以我兒子做present時喜歡用英文多過中文!

可能佢對英文比較有自信,因為香港學生英文口語好既相對較少,所以佢就比較流利。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 17:21
同我仔一樣,都係頃向喜歡英文,而家所有閱讀同書寫佢都用晒英文,英強中弱, DSE 考試英文可以見星,但中 ...

吓!激死呀!

October. 發表於 20-6-21 11:07
5月考完試,你7月就要佢揾到長工,會唔會太理想化左啲?

我囡當時畢業, 我唔知佢幾時開始揾工(佢唔中意 ...

我哋當年都係5月考完試,但無同學7月先搵工,大家都係最後一個sem開始搵。我5月1號就返工,因為人哋趕住用人,我5月底至交文。

bbc2018 發表於 20-6-22 08:06
我當年一早找到工,5月考完試就同幾位同學背包歐遊個半月,七月才返工。大部分同學都係一早找到工作。

不 ...

fresh grad要攞工作經驗,唔可以揀擇呀。5月考試7月畢業,咁就緊難既。

MrBeast 發表於 20-6-22 08:16
兩睇,轉工太頻唔係咁好,好似十月講的case 慢慢搵,搵到滿意先做都是啱的,stanley 公子就冇呢個luxury ...

佢阿仔無讀大學,工種一定唔會高,無話滿唔滿意,唔想做分分都話唔滿意,一過幾年工作經驗完全0,更無好工請你。

gigayan 發表於 20-6-22 11:16
有同事介紹朋友嚟見工,3X歲結咗婚有仔女,份工$12000...... 我問點夠用呀? 原來因為敷衍阿爸阿媽,叫做 ...

咁你哋仲敢請⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題