用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

wanp12 發表於 20-5-14 22:25
香島好似係b3學校

九龍塘香島係B1喔!

hkpapa852 發表於 20-5-19 08:21
B2以上B1未滿咁啦!

即係同培X差唔多

hkpapa852 發表於 20-5-19 08:42
培X既3322率高好多,但整體成績又無咁亮麗

即係一間學生水平平均,一間兩極。

Willcheng 發表於 20-5-19 14:15
若果,香島vs李國寶成績呢?thanks

李國寶英文肯定好好多喔!你諗住邊度讀大學先。

akevinla 發表於 20-5-20 12:24
所以我決定係對的,都知冇可能一次過轉全英

咁JM你對英文要求咁高就無可能揀呢間啦。

huadonggua 發表於 20-6-12 12:58
即是中三中四转走成绩差的学生去其它分校系确有此事?

其實可唔可以有用家出嚟澄清一下?因為我簡介會時有家長問過副校,已經講咗無咁既事,而且佢哋學校流失率唔高。我都問過一個S4男仔,佢都話唔覺好多人走,係幾個咁。我相信呢類型學校年年轉入既唔會多,所以佢哋如果轉走好多成績唔好既,S1-S6既學生人數唔會咁穩定。

bobbob 發表於 20-6-17 09:25
邊級?

會唔會係學校group埋內地生一班老師好照顧,然後記者就專訪問呢班⋯⋯

bobbob 發表於 20-6-17 15:24
如果係F1就唔多合理,始終大部份係抽入,唔乜理由可以專揀內地生

香島唔係大部分抽入,佢哋留好多叩門位,抽入唔多。

Ima2008 發表於 20-6-17 21:22
我上年去過聽簡介會,同啲學生傾過計, 佢地話只係間中有幾個大陸來的插班生。 佢哋話內地插班生成績好好 ...

咦?我哋可能問同一人,我問果位係培正男仔,當時S4。

Ima2008 發表於 20-6-18 18:52
咁啱得咁橋  
個學生好好人,帶我地周圍行,仲詳細介紹。我問咗好多問題,佢都唔嫌我煩,全部解答 ...

其實我好質疑點解年年咁多高質內地學生考佢哋,可以高中大換血,西走晒D港生佢又要交學費,又唔係最top,咁受歡迎?

我去簡介會果年,有家長好勇問副校係咪會西走差學生去將軍澳。記得副校答:我哋唔想要,人哋都唔想要㗎⋯⋯點有得自己唔想要俾人呢。

不過空穴來風,所以我都想謹慎D。呢間我好鍾意,但阿細唔鍾意。

bbforever 發表於 20-6-18 23:08
最終讀既係小朋友自己,我會考慮埋佢既意願!我曾經睇過你話阿細唔鍾意香島冇小食部! ...

就係呢個理由!我真係好難接受囉!

Dylanli2017 發表於 20-6-18 22:28
回覆 hagupit 的帖子

中五前,每班都有幾個本地生,中五後,係我識既人入面得一個本地生,佢成績麻麻,原 ...

其實你介唔介意透露下你係乜年代讀中學?時移勢易,以前香島都唔係B1中學,甚至收B3學生,收成績好既插班生唔出奇,大家反而好在意佢哋勸退呢點上面。

bbforever 發表於 20-6-19 11:34
勸退哩個問題,我都有疑惑過,但諗深一層,如入到同香島差不多水平嘅中學,讀唔上係咪又可以坐到畢業呢! ...

我間聯中一定可以喔。

bbforever 發表於 20-6-19 15:02
我之前心儀嗰間B1津校,朋友仔在內裏讀,話每年都有人讀唔上跳船走!
識人讀你嗰間聯中,如排尾嗰6定8名, ...

留班會,但無趕走喔

gs 發表於 20-7-5 17:00
即是特別咁安排描入20個,叩門60個的?教育局可以嗎?謝謝!

佢係直資,收生係自行安排的,只是佢屬於派位直資,所以同津校一樣有自行同大抽獎。

‹ 上一主題|下一主題