用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 19-10-25 08:59
我明白喺小朋友角度睇,當然唔希望父母罰得重,希望比次機會佢。

在我立場,我希望堅持一貫做法,講嘅=做 ...

BTW,要叫另一半統一口徑,唔係好難教。

S-Kwok 發表於 19-10-25 10:41
一直以來,我要佢做/唔可以做嘅每一件事都會解釋原因,而佢做嘢嘅推動力就只係想。 你話佢可能唔明我嘅解 ...

但係依家明顯地佢係唔明。

同埋,我奇怪點解咁細個小朋友可以隨便動用1000蚊。阿妹買零食都係攞辛苦儲埋既coins,過年利市大數都係入銀行。小朋友未識理財,俾佢keep咁多錢係好易出問題。

S-Kwok 發表於 19-10-25 11:10
我依家每個星期比$320, 以佢每日最貴嘅飯餐+車錢+$20剪髮 (儲足一個月土,月頭剪髮)+ $30零用。
仔就每 ...

首先,你有俾零用,飯錢可以用中位數。即係阿大如果一個禮拜都出街食飯,就平均一日40蚊,如果剩係一日出去食,就50。車錢你直接入八達通。儲咁多,明顯地,佢錢太多。

另外,佢辛苦儲既錢,道理係可以買任何合法既嘢,所以你講佢唔通,點佢無偷無搶,解唔可以買貨金。阿細偷偷攞我八達通18蚊放學買三文治,就俾我打手板了。

S-Kwok 發表於 19-10-25 11:10
我依家每個星期比$320, 以佢每日最貴嘅飯餐+車錢+$20剪髮 (儲足一個月土,月頭剪髮)+ $30零用。
仔就每 ...

點解每個禮拜要有20蚊剪髮錢

S-Kwok 發表於 19-10-25 11:51
係 角度問題。
佢有問我佢儲到,點解唔買得。
而我嘅觀點就係虛擬世界嘅物品,唔值。

但係,你覺得唔值,佢覺得值呀。而且係佢既錢。佢今次係衰犯規,當定規則是無清楚表達自己既意見。

你要說服佢點解唔可以買虛擬世界既嘢,要早D等佢搞清。我睇佢對於金錢既概念重唔係掌握得咁好,剪頭髮、車錢等等非必要既都唔好咁早俾佢處理住,雖然果D唔係佢既零用,但有額外既錢過佢手,佢會習慣大額錢係正常,所以1000蚊買貨金都唔會肉痛。

S-Kwok 發表於 19-10-25 11:53
呢樣我又覺得有啲唔同,呢個係興趣。 但仔買嘅係虛擬世界嘅物品。

打機都係你阿仔既興趣喔!你仲話佢寫手機apps,唔買character,點識自己開發呢又!

S-Kwok 發表於 19-10-25 13:25
我唔明添,買character 同寫手機app有咩關係?

了解下D game點運作丫嘛

Yanamami 發表於 19-10-25 12:07
其实我唔打机所以唔知值唔值,果d虚擬物品用黎打机定係点?用黎打机咪都係佢地口中所謂兴趣……

老實講,我覺得幾萬蚊買個手袋都好唔值

S-Kwok 發表於 19-10-25 13:54
其實... 暫時我覺得無咩關係。

無關係咩我諗住都係apps啫,要認識如何呃玩家錢,咁緊係要先被呃丫嘛欲練神功,必先自宮

Yanamami 發表於 19-10-25 15:01
呢样野我女幼稚園已試过……行年宵要買公主汽球,我話睇多陣先死都唔肯,買左,再行入去幾圈有更靚既,後悔 ...

我阿大都試過,不過佢係想行多陣睇下有無好D,點知無,返轉頭賣晒

S-Kwok 發表於 19-10-25 15:07
係 所以我好緊張佢嘅自制能力。我話點解我明言後果你都唔控制下自己嘅慾望。
我舉咗陳同佳做例子,一時衝 ...

我阿細都係咁,我一定罰!不過罰佢都唔驚的,只會下次諗辦法隱瞞得好D

Diversifyedu 發表於 19-10-25 14:26
回覆 S-Kwok 的帖子

六年級仲係可控制範圍, 慶幸你及早預到.

//唔好一下打沉佢就同佢講話咗你啦, 唔再信你之類說話//

我仲會外加一句:抵死

Diversifyedu 發表於 19-10-25 17:11
回覆 little_yolky 的帖子

其實抵死真係好HURT, 將心比己, 你傷心失意時想得到C6安慰定同你講抵死 ...

因為我細個阿媽成日係咁講,習慣咗

BTW,我從來無響C6面前表現過傷心失意喔。

MrBeast 發表於 19-10-25 17:51
正所謂出得泥行預左要還,你老左要阿女照顧時有事時你就知

所以我唔諗住佢地會照顧我

Danielhk 發表於 19-10-25 17:06
我兒子小六發生過一次,偷取過更多現金。
我知道后近乎瘋狂,都想報警,把他拉走。

見到你阿仔,我又諗起阿細剛剛個禮拜一偷我18蚊放學去買三文治⋯⋯好嬲⋯⋯

stanleypyk 發表於 19-11-7 07:53
入U也要看能力及意向,決一不可,一些子女就是掛著讀書之名,長期不踏足社會,長期被供養!
...

係呀,你一方面注意自己同太太安全,另一方面真係要堅持。我同事阿哥3X歲人仲話要考DSE!由cert年年考,到依家DSE唔死心,其實咪就係唔想面對現實囉。

MrBeast 發表於 19-11-19 13:57
身邊有個例子,小小年紀一天幾百個whatsapp ,但只會去chk一兩次, 話全部都是無聊emoji, 浪費時間。有時真 ...

阿大都係咁講⋯⋯最慘係個谷入面都會有重要announcement,所以唔睇又唔得。我叫佢自己反映下,佢又唔敢

Jane1983 發表於 19-11-19 16:27
小朋友成長咁多年,總有逆風的時候。亦有時候家長期望太高,自己痛苦 。一家人感情好,陽光燦爛又咁過,風 ...

見你話陽光燦爛,就諗起阿細。近日唔駛返學,佢緊係peah到無人有啦。尋日同佢食tea,一邊行一邊提佢考試到,呈分都到。佢突然唔出聲,望下佢,見佢流眼淚,佢話已經好努力,唔知點解仲係唔識,喊得好淒涼

gigayan 發表於 19-11-20 12:56

我女都唔會逐個post追,得閒就搭訕下,最好笑佢係班會嘅主 ...

阿女係個lala隊house group麻煩。好多唔相關既嘢講,但姐姐們又有重要嘢響入面announce,所以都幾困擾

gigayan 發表於 19-11-20 17:23
啦啦隊仲有資訊?關於社的?

依家無啦,前排仲有D,係house D嘢,但又有D妹妹仔好多emoji
‹ 上一主題|下一主題