用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱   [複製鏈接]

ben3617 發表於 19-4-18 14:55
不過10幾蚊又好難話食到d咩好材料嘅
如果比貴少少, 食到d好嘢, 你地又制唔制?  ...

制!

Elenalan 發表於 19-4-18 16:02
如果價錢double但味道提升菜式選擇多左我絕對願意俾多d錢,不過都仍然唔會食魚柳  。
...

咪係囉,貴一個double有乜問題,起碼唔駛我日日天未光起身煮飯

Elenalan 發表於 19-4-18 16:09
真心佩服你

今年升中後我唔想再煮啦我係咪好懶呢

Elenalan 發表於 19-4-18 16:13
中學生可以出街食喎,你唔好阻佢lunch出去啦

係佢自己話要我煮咋

Cheeselover 發表於 19-4-18 23:50
咁早起身煮真係好辛苦,不如你久不久失吓手,佢或者對你失信心,佢自然在外面食。

點失手都好難差過學校D訂飯吧!

ar_mak 發表於 19-4-18 23:13
咁你個細女食嘜?你講野真係鬼鬼馬馬.

細女除咗讀書唔叻,其他好乖架,佢話訂飯無問題喔!

ar_mak 發表於 19-4-18 23:00
學校唔係酒店,個午餐只係需要解決到溫飽就足夠. 可以注重營養和衛生,但款式選擇和食材是否貴價,不會是考慮 ...

咁都唔好咁難食係咪先!

ar_mak 發表於 19-4-19 00:49
根本就係你地既自我預言實現!

今年個飯商好惡頂,舊年個好D,家姐P1時過個好好食,不過試過兩次同學仔投訴食物有問題,第二年DQ咗。

ar_mak 發表於 19-4-19 00:48
你細女讀書唔叻,同埋好乖,我已經寫低左架喇,你唔使次次都講. 你淨係講:佢話訂飯冇問題就已經攞滿分. ...

我係用嚟提醒自己。如果唔係,次次見佢溫習真係幾把火。我怕我有一日會唔記得咗其實佢係乖既。因為我個性格係只記得人既缺點。

ar_mak 發表於 19-4-20 22:48
咁好食果陣你有冇去信表揚下飯商先? 你唔守護住佢,攪到佢比人DQ.

唓!我點知咁易就俾人DQ啫!

貝珠 發表於 19-4-20 23:30
我制呀。我女學校用高質素供應商,$47 一餐,有營養,靚料。

你就好啦!

ar_mak 發表於 19-4-23 01:12
超值,就即係要對方貼比你. 例如搵謝霆鋒黎現場煮,真係食麥記魚柳都超值啦,申請黎做家長義工既人數可能重多 ...

都真係唔單止得個名架。記得P1時個飯商,一睇個菜名就知有heart,我當時仲將個飯單貼響廚房門,諗唔到咩餸就照抄。而且ABCD餐入面,一定係A餐份量多D,D餐係輕盈餐。唔係飯少D就係輕盈餐,真係個個禮拜唔同款。依家果個就只係將豬牛雞魚換唔同既醬汁。唉!

ar_mak 發表於 19-4-24 01:13
印象中(不過我自問算好好記性,應該係你) , 你好喜歡係屋企貼野,飯餐紙照當係揮春咁貼係廚房門,都幾別具一格 ...

乜你哋屋企唔會咁貼嘢架?
大女其實份人無乜所謂,已經俾工人姐姐訓練到好既一餐,唔好又係一餐。

題外話,有次P5定P6,隔離位嘔,佢陪佢去廁所+醫療室。之後係放飯,點知果日係咖喱烏冬,好似廁所D⋯⋯阿女聞到同學嘔嘢,都唔多老禮,所以無胃口,就無乜食。點知好衰唔衰個日班主任突擊檢查,佢俾人抽咗出去狂鬧咗十分鐘。佢性格咁平易近人,俾人狂鬧無得解釋,喊咗兩個鐘。

Cheeselover 發表於 19-4-24 13:52
真係陰公,如果是我,我也忐忑是不是討回公道,對"核突"東西是生物身體保護機制,防止食入不潔食物,我 ...

咁我緊係有寫咗封A4咁長既信鬧佢啦

MrBeast 發表於 19-4-24 17:55
我會係小朋友面前(盡量)打給老師解釋一下。

我無咁客氣。唔將封信直接俾校長,已經係顧念佢熱心教學,第一次帶高年班壓力大,所以私了。

ar_mak 發表於 19-4-25 00:12
咁你個女第日點做醫生?

我唔記得係邊度聽邊個講過,話說有個好落後既地方,D細路冇野食經常要捱餓. 有次有班 ...

咁好彩佢無話做E生啫。不過好不幸佢話想讀歷史我依家等緊小朋友既興趣好快會改變⋯

ar_mak 發表於 19-4-25 23:34
你個女將來可能係大人物都未定. 有時過份專業,又好難做得大事,你個女讀呢D就岩做CEO喇~或者係特首政協果類, ...

我緊係無潑佢冷水,只係靜待小朋友興趣改變。

小朋友興趣好快變既,之前佢話想做白雪仙,真係差D俾佢嚇死阿妹就踏實D,想做廚師
‹ 上一主題|下一主題