用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:48
自行個3成收唔夠B1+B2A咪做唔成全英中囉。
不過如果SSPA可以盡收B1,自行又好難收唔夠人開英文班。
不過呢 ...

自行自己揀都收唔夠就抵死啦!搞珠都同你搞晒D B1入,自己收埋D B2B返嚟

b3410 發表於 20-5-11 12:46
其實我都有一個疑問,band1 生填嗮 B1校,再填B2,最差情況入B2。不過,大家對banding 的認識其實沒有共識 ...

俾個例子好喔

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:50
所以做家長唔可以懶,要做好功課

我諗佢意思係自己做咗功課都無用,因為學校banding會受其他家長認識影響。

sunnymama2 發表於 20-5-11 18:05
最後有改呀~

你阿哥都好寸下喔!分明落老師面

LionHang 發表於 20-5-11 21:03
個人意見,莫怪。數據對還是今年特別既情況令到某啲家長驚喜就唔知,自己伙計佢細仔今年都係派中一,佢同佢 ...

B1小學唔代表學生係B1呢個係人都知,你伙計小朋友老師話佢Band幾先?

再者,B2中尾同B1學校唔一樣,條界模糊D。英中有個硬性規定,清楚D。

LionHang 發表於 20-5-12 08:56
回覆 lm251099 的帖子

點行量「真」band1生?明白每個家長都想清楚仔囡自己係學畀或全港既定位,咁定位係 ...

學校係知道同學大概既banding,尤其係雙數年份。不過全港banding係咪知道我就唔肯定。不過點解話要估?係因為年年學生人數唔一樣,所以有所謂邊緣人出現。大抽獎小學係咪band 1 並唔重要,重要既係知道小朋友係B1、B2、B3。你伙計既case一D唔出奇,B2中尾無直資、自行offer十分普遍。B1生都未必有,點會因為咁就話要保守估算。睇嚟,你實在唔清楚升中機制。

Poyau 發表於 20-5-12 11:15
X(B1)派第3志願先於Y(B2)第1志願

再清楚D,係B1 X派任何志願都係先於B2 Y第一志願。

不過,B1都需要填D B2校,防止志願派晒無著落時,電腦隨便loop一間俾你。

ren 發表於 20-5-12 11:03

咁咪即係果間B2學校全收B1囉。如此,呢間學校應該係全開英文班或3/4英文班。所以係唔可以用呢D學校作為止蝕,要揀有中文班多D既B2學校。之前HKpapa講過。

HKpapa,我係咪有背書好叻呀?

LionHang 發表於 20-5-12 12:37
回覆 little_yolky 的帖子

我都唔認同,即係B3小學6年後B3升中都係要等B1,2既學生派晒先到佢O甘既意思? ...

拿,首先你一定要抹去小學banding呢個概念先。小學既好壞,只係響自行階段可能有影響,大抽獎部電腦係唔理的。

根據過去兩次雙數年pre-s1成績,學校會有各banding學生比例。老師就是根據呢個比例向同學提供banding。所以B3學生係一定會待B1、B2學生全部派晒位至到佢哋。又所以,如果你伙計小朋友係B2,咁佢乙一基督,中既機會都大,因為沙田位多,大家都可能乙一搏一間B1或熱門B2,好似你伙計咁老實既,如果唔係超級黑仔王應該OK派到,只怕佢其實係B3就麻煩D。

medicine 發表於 20-5-12 13:01
係需要:
(1)净轉入B1人數大於某B2招生縂人數;
(2)净轉入該區縂人數大於3倍某B2招生總人數;

哇!你咁寫好難明喔!可唔可以深入淺出D?

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:17
170人(正常官津校收足學生唔會係呢個數字)即係一級5班
有130個B1生,如果沒有其它合資格既人,最多只能 ...

但係nillnill話130個B1生,但無提供全港頭34-40%學生數字喔。所以,我會話呢條題目資料不足,不能解答

nillnill 發表於 20-5-12 12:55
有條好奇問題︰
舉例一間中學全級有170人,其中收了B1生有130人,考PS-1亦考得好成績,是否指中學就要該 ...

你除咗無提供全港top 34-40%學生數字,因而不能推算學校可開英文班數量外,仲有係,呢屆英文班數量,同呢屆小朋友pre-S1成績無關,係同佢哋全港banding有關。

medicine 發表於 20-5-12 13:25
第1,2點係保證净轉入的B1生係區内的真B1生;及保證區内真B1生超過該B2校的招生總人數(嚴謹講係應該自行后 ...

但係睇咗第一點已經頭痛到無辦法再睇落去。

ren 發表於 20-5-12 13:27
但b2a假設佢自行冇b1 生揀佢,此校就坐底收了30%b2生。。。就算統一全收b1生,佢都只得7成b1...
...

拿,你無講B2生分佈。因為全港頭40%係包括B2學生,所以佢果3成自行係有機會全收B2A學生。

如果學校得B2B-C報佢自行,又可以大抽獎全收全港B1生,咁,就好似HKpapa所講,佢哋可以開4/5班英文班。但邊個入到呢四班英文班,就要睇分班試。小朋友分班試考唔好就無得入,考得好就可以入。

nillnill 發表於 20-5-12 13:39
哦.......言下之意。
即是如果有B1小朋友不幸入左B2中學,無論考PS-1成績如何,都係自動變左B2生。即使 ...

睇唔明喔。咪話多收可以多開囉。5班開4班仲唔滿意?如果要全開英文班,170人既學校,要有145個B1-B2A學生至夠。

hkpapa852 發表於 20-5-12 13:33
唔駛諗到咁複雜啦!
總之假設最後到乙部大抽獎,B1學生人數同學位相差咪算囉!

喂乜你睇得明佢講乜呀?我完全唔知佢講乜呀!

sunnymama2 發表於 20-5-12 13:13

會唔會老師話佢囡係band 1 生,但因為佢介定間小學係“b ...

咁大鑊?!

LionHang 發表於 20-5-12 13:24
回覆 lm251099 的帖子

呢個我明,可能我會錯了意思,即係B1小學派晒成%B1-B3生再睇佢地志願O甘行.

大抽獎係全區既B1生,人人俾個隨機編號,細既先抽乙一,抽晒乙一唔中落乙二,又全部B2抽乙二。同小學無關,寶校B1最尾果個,可以比名校B1第一名先抽if佢number靚。

ren 發表於 20-5-12 13:47
我其實係想講,如果以沙田計,
自行有好多外區b1生成功中了沙田b1校,而沙田b1外闖唔多,做成淨流入,
就 ...

B1A去叩門啦!

mcl203 發表於 20-5-12 14:06
仲有一個概念,夠資格開英文班唔一定要開英文班。另一概念係就算你係B1生,亦唔一定入到英文班~~~:joyo ...

係呀,幾年前有B1男仔入咗B2學校,考完分班試入唔到精英班,阿媽嬲到爆炸。
‹ 上一主題|下一主題