用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 19-1-4 18:32
想問一下你們的子女打機時是否開心,我見阿仔打機都充滿怨氣,不是說隊友白痴,就話架機或鍵盤反應慢,輸咗 ...
我小朋友打機好開心喎。唔開心打嚟做乜? 做人已經咁苦悶, 自己攞苦嚟辛。

Yanamami 發表於 19-1-9 11:17
听闻有d遊戲係会增加暴力倾向同影響情緒的……
係, 同吸毒一樣。

stanleypyk 發表於 19-1-9 11:44
我都覺得開心才會打,所以見他講粗口罵god,雖然我不是教徒,但聽到也不安樂,所以有時想一家人相處,要容 ...
的確係, 你兩公婆也有自己既人生, 佢大個喇, 要負責返自己既人生。

MrBeast 發表於 19-1-21 16:59
事到如今,只好認錯太早退休,冇$再同佢upgrade,若用棺材本幫佢買之後又要比佢鬧,真唔會咁笨,所以都係 ...
我諗, 如果樓主性格轉咗好似你咁軟皮蛇, 佢阿仔反而無你符。

MrBeast 發表於 19-1-22 08:38
睇太多 cosby show
不過有時候係要四兩撥千金,開心又咁過唔開心又咁過,點解唔揀前者
...
真係要俾個 like 你。

mama_papa 發表於 19-1-28 23:13
回覆 stanleypyk 的帖子

試下加RAM,如果部機用HDD,換成SSD。不過玩Game部電腦勁幫唔到幾多,最緊要有錢 ...
應該係張graphic card影響最大。

MrBeast 發表於 19-1-29 12:16
正苦都成日講:吸煙危害健康。
咁大個人點會仲聽你講,e加d煙咁貴,佢afford 到?
仲有三手煙既問題。

mama_papa 發表於 19-1-29 15:04
回覆 little_yolky 的帖子

樓主話個仔已經升級了graphic card,加 RAM,同 HDD 換 SSD會幫助大D,同投資會 ...
有咩? #1503好似只係話樓主買部機個spec比基本要求高而已。佢買機時個仔已改咗張graphic card, 但應該係唔夠, 打機張graphic card chur得好勁, 要張靚卡。佢部機得8G RAM, 加RAM同換SDD好似係其他JM建議的。

不過, 樓主就咪鬼啋佢, 咁大個成年了, 既然食煙、飲酒我唔管得你, 咁唔該自己要部勁腦打機就自己諗辦法, 咁叻丫拿。

stanleypyk 發表於 19-1-30 08:39
昨天和阿仔講開罵天父的問題,透露了一些個人工作經歷,他以前在麥當奴和現在於便利店工作,在麥當奴做雪 ...
工多藝熟而已。同事做得耐過佢, 當然會較順手。好似我去銀行入支票機, 100次100次部機都認唔到, 但職員一去到, 一次就搞掂!人哋日日做丫嘛, 我一年都入唔到兩次票。

MrBeast 發表於 19-1-30 11:13
是呀,要用另類溝通方法,如話隔離屋明仔加左乜乜乜快左⋯
不過或許我會選擇只聆聽、paraphrase 和不提建議 ...
我最通常既回答係:係咩? 我唔知喎, 你自己研究下。

keep4life 發表於 19-2-19 16:49
其實帖主都好好心機, 呢個帖已經差不多3年時間......如果係我可能試同仔打同一game, 咁就有共通話題, 可能 ...
係四年幾了。之前有JM提議過了, 但樓主無興趣。樓主係退休人士, 好難學新嘢。仲話要佢打得叻過後生仔, 有乜可能。

keep4life    發表於 19-2-20 17:23

stanleypyk 發表於 19-2-20 18:40
以前我那代玩食鬼一些很簡單的遊戲,現在的on-line game又刺激又難操作,鬼咁多角色、武器和功能,睇見便 ...
我自己都唔打機, 不過聽聞打機係relax, 你可以試下。不過, 依家D機真係好難打。你又話退休?

stanleypyk 發表於 19-3-10 16:43
今天和阿仔講開佢狂玩的LOL,說有9成運氣才會勝出,可否問下你兒子是否真的,還是靠什麽主要因素勝出,謝 ...
咁你同阿仔講, 你知道自己無運就好啦。一命二運三風水, 四積陰德五讀書。明知自己無運仲唔快D醒扒去讀書。

MrBeast 發表於 19-3-26 17:16
3 options:1) 繼續鵝然後幫佢汁
2)唔理佢
3)if cant beat them, join them
我係option 4:
beat them, 然後叫佢自己整返好。

stanleypyk 發表於 19-3-26 21:30
精彩,真佩服,無冧過可以這樣做,可能我那代從細到大都識冧,無父母教都懂得自律,直至完成學業到出外工 ...
其實我哋只係以為細個時父母無教我哋, 我哋都識諗而已。實情父母同身邊既長輩一直用咗不同既方法教我哋, 我哋學咗之後變為自己既習慣, 自己既價值觀, 之後就唔記得咗教我哋既人而已。

我兩個寶細時都係軍訓式管理, 不過我家有個豆腐爸爸累事。

TwinWong 發表於 19-3-28 07:37
不是啊
大女叫一聲行前5步
一d都唔難教 太順利
奇怪, 非正式統計, 响EK都好似好多係大既易教細既難教咁。我細果個仲衰到細個時C6鬧佢, 佢望住C6鬧人個動作聯想到隻雞, 覺得好好笑, 忍忍忍, 忍唔住, 居然一邊俾人鬧, 一邊爆笑咗出嚟。俾人鬧到喊就成日聽, 鬧到笑我咁大個人真係第一次遇見。

TwinWong 發表於 19-3-28 08:20

依d 真係頑皮
其實開開心心又一日, 我哋後生時阿爸阿媽都可能好多嘢睇我哋唔順眼, 不過佢哋唔講出嚟啫。

TwinWong 發表於 19-3-28 08:48
我地小時父母两更工作
朝6晚12我地醒咗同瞓覺前都未必见到佢地一眼
除左被人打醒 起身煮宵夜 個時就會见 ...
有見及此, 我好友當年指咗我去間好既幼稚園, 我兩個都係救世軍, 教自律自理好好, 我兩個同屆出嚟既同學識果D都讀得好唔錯。佢哋升小時未必識寫「蘋果」, 未必識睇英文書, 但係個個都識自律自理, 所以就算妹妹咁衰其實放响出面都算唔錯了。

yovin 發表於 19-3-28 09:19
我細仔都唔輸蝕。
他细時,
我攞條藤條出嚟嚇下佢,
講到賴尿, 阿妹都好經典。有長輩教落, 教小朋友戒片, 俾佢試下唔著片賴濕, 佢哋見有水流出嚟, 會好驚, 會學識控制。呢招對付家姐好掂, 一教即戒。點知到阿妹, 佢膽生毛, 見地下一氹水(尿), 居然好開心用腳係咁踏, 好似玩水氹咁, 笑到卡卡聲。

TwinWong 發表於 19-3-28 09:41
我係向長假期湊回家, 用一齊飲水法, 每人個鐘飲一杯
到自己覺有八成須要去廁所,
就捉佢一齊去, 兩個都係兩 ...
家姐都係未夠兩歲戒片, 點知入兩歲班時, 原來學校有教戒片, 覺得蝕咗。

阿妹就臨入學都未戒到, 又百佳大減價, 入到一屋都貨, 夠著一年。點知開咗學唔夠一個禮拜就無再賴, 但有一屋尿片........................

所以, 佢兩姐妹, 一個係漸悟型, 一個係頓悟型。妹妹次次都係失驚無神嚇死你。
‹ 上一主題|下一主題