用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 2012-13開放日/註冊/家長會事宜(Summary)
樓主: leung-baby
go

2012-13開放日/註冊/家長會事宜(Summary) [複製鏈接]

睇咗成晚, 真係有好多野要記要做, 於是我就做咗個summary提自己. 可以share比大家要註冊家長參考吓. 我係base on IK1資料做summary, 記住有錯就話番比我地知呀!!

Orientation & Seminar
12/5/12 (2-4pm)

- Bring along with the Education Voucher

Registration (at School Hall)
15/5/12 (9:30am-3pm): IK1 and K1(pm)
16/5/12 (9:30am-3pm): K1(am)

- Fill up all the forms on the registration booklet
- Cheque 1: address to “Sham Tsung Educational Services Company Limited” for textbooks & misc Ordering
- Cheque 2: address to “Sham Tsung Educational Services Company Limited” for summer uniform
- Cheque 3: address to “Tsung Tsin Primary School and Kindergarten Parent – Teacher Association” for school bus deposit (HK$200) (if necessary)
- Cheque 4: dated 1st August 2012 and address to “Tsung Tsin Primary School and Kindergarten” for the balance of September school fee (HK$1,550 for K1 and $1,970 for IK1). Please bring the original receipt of $550 which was paid last year. (The September subsidy will be returned by cheque on the 2nd Parents’ Day)
- School fee autopayment authorization letter (if applicable)

** Write the child’s name and class on the back of each cheque.  Please issue separate cheques for different fees.

New Students’ Briefing
KG: 28/8/12 from 6:30pm-8:30pm
IKG: 29/8/12 from 6:30pm to 8:30pm

5    0    0    0

BabyYukYuk 發表於 12-5-8 20:22
其實本書仔有提到12/5交學券,註冊日又有提到交學券!

我諗係有學卷就可以呢兩日都交都得, 本冊子話如果交到學卷, 9月份學費就會喺第二次家長會(應該係8月尾個次掛)退番比我地. 如果遲交or 8月先交, 退款日期就要另行通知.  所以越早交就趕得切做退款.

serenema 發表於 12-5-8 17:52
題外話,大家知唔知TT有冇啲學前暑期班可以比啲將入讀的小朋友讀?我宜家想為小朋友報暑假班了。 ...

我睇過好似最細都要讀緊K1先可以參加, 唔係升K1.

蕎蕎BB 發表於 12-5-8 14:38
仲有"Write the child’s name and class on the back of each cheque." 我地仲未知咩class架喎??? ...

P.4個註冊時間表講咗Classes=IK1 / K1pm / K1am. 我估係用番呢個代號先? 因為都未分班.

CCCM 發表於 12-5-9 11:48
請問學卷係咪TT學生都可以攞架, 會唔會有入息審查? 我見佢比條link果度好似要計家庭人數同全年家庭收入咁,  ...

學卷係人都可以申請, 只係睇吓你間學校收唔收. 你講個樣應該係學費減免, 係唔同野黎架. 呢樣就要家庭入息審查.

Dr Kong對白鞋我唔洗買.

蕎蕎BB 發表於 12-5-9 12:42
DR. KONG white sport shoes - 雖然呀女而家返學已經著緊, 但到時會唔arm, 所以我會買... 同埋呢... 點解得 ...

係喎.  咁即係套sports long-sleeved coat/trousers 只係要黎取暖? 如果著咗long-sleeved trousers, 上身都係著summer uniform件恤衫??

咁可能要買多一套'blue summer uniform set' 做替換?!

星期六返去望吓先, 因為我都唔知填咩size好.

蕎蕎BB 發表於 12-5-9 14:14
女人著skirt架喎... 咁點上PE???

星期六迷底就會解開

佢地個webpage仲未整好, 我仲諗住上去望望D小朋友校服.

唔知有無現任家長路過幫到我地呢?

穩陣起見我c6叫我註冊日成本cheque簿帶定去...有咩寫錯可以開過張cheque...係咪好白痴?!

doggle  no la... I always bring cheque book wz me!  發表於 12-5-11 13:41
happymamatt  我都諗住係咁呀,唔係一陣寫錯野就煩了~  發表於 12-5-9 14:43
蕎蕎BB  其實c6係stand for咩呀? 我見好多人咁寫, 但係我唔明...  發表於 12-5-9 14:36
蕎蕎BB  唔會... 因為我都係咁做...  發表於 12-5-9 14:35

蕎蕎BB  其實c6係stand for咩呀? 我見好多人咁寫, 但係我唔明...  發表於 19 分鐘前

c6='死佬'=蝦子餅

蕎蕎BB  死佬... 真係諗唔到...  發表於 12-5-9 15:09

yan817 發表於 12-5-10 09:53
想問問學卷, 係唔係去到學校問佢拎form申請就可以?
定係點樣申請?

你快D去呢個網睇睇啦. 唔係去學校申請架. 好似5月31就deadline嘞!!!!

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=5792&langno=2

Quote:蕎蕎BB+發表於+12-5-9+14:14+女人著s

原帖由 leung-baby 於 12-05-09 發表
星期六迷底就會解開

佢地個webpage仲未整好, 我仲諗住上去望望D小朋友校服.
今日校服迷底已解開,仲度埋size呀!

我仔今日超開心,你地呢?

pochacco_ch 發表於 12-5-13 15:54
我個仔昨日都玩得好開心
我問老師佢話冬季校服遲d先訂,我覺得舊版外套靚d,dr kong波鞋應該係買co ...

原來舊版外套只有細碼咋. 我個仔要著中碼嘞  質地同款色真係好唔同. 無法啦, 無得揀添.

蕎蕎BB  原來只係唔同size... 等我仲以為有咩分別... 不過我當時再睇返張form, 人地又真係係size果度"搽"左架喎... 只係我地諗多左...  發表於 12-5-14 17:12

floralawsf 發表於 12-5-14 18:02
我買M碼, 長JACKET+褲S碼, 白色外套我唔買LU, 著JACKET都得, 而且新款無咁靚 ...
我諗緊買唔買定多條短褲仔放書包. 我個仔好'論盡'架, 有時去wee wee都仲會痾濕褲

今早去咗註冊了,+9:30到,+但12點才走得,+超

原帖由 Mui_Chui 於 12-05-15 發表
今早去咗註冊了, 9:30到, 但12點才走得, 超慢! 完全想像唔到為何這樣慢, 如果明天才去註冊的上午班家長真係 ...
起碼要預3小時!記住帶個袋去拎校服!不過已經無哂M碼,要8月家長日時候補。

有好多義工媽媽幇手,但真係有好多野要對,交更時又要由頭做briefing. 得一個文書入資,一個打收據。一部printer,無法!

silvia_ng 發表於 12-5-15 13:55
家長們而家都可以訂造一D 姓名LABEL, 收到衫&書包就要整個名, 唔洗手寫咁易甩色。(鞋都釘埋呀, 釘係條脷度, ...

thanks for sharing. 不過我想問吓, 點解我今日見到有小朋友係著白色長褲呢?

高齡牛師奶 發表於 12-5-15 14:05
回復 silvia_ng 的帖子

siu 阿姨你真係好啦 ~~哈哈 !!

今日我望過註冊名單, IK1有4groups, 每group有25人. K1pm約50+人. 即係應該有約150+人今日可以去註冊. 不過, 我3點幾離開時見到reception枱面個籌號停咗喺130. 咁即係好大機會有20+人無去註冊.

之但係唔知學校會係開少一班定係會call waiting補上. 因為連埋K1am 4個group(每group 30人), 如果人人都會黎讀, 咁分分鐘今年一共要開10班喎. 我記得報名時佢地話今年IK得3班.

doggle 發表於 12-5-16 00:06
leung- baby 你咁心水清嘅?
之但糸曾吾会有d 家長因工作关系而改曰期做註冊呢?
好似禾貢原本聽日先嚟但請吾 ...

hehe...都有可能架. 我都另外有諗因為學校仲未開始call waiting, 可能之前無交留位費個班人都仲on list.

總之waiting的加油!! 唔好灰心啦!

happycandy 發表於 12-5-16 00:23
回復 leung-baby 的帖子

今年K2&K3仲可以繼續著白色長褲,K1就一定要著學校賣的長褲。我仲未買風褸及長褲 ...

happycandy多謝解答.

不過我7月應該交唔到相, 因為佢地中碼校服無哂, 要8月先派, 咁7月點交相呢??!!

係呀, 其實尋日我都見有D家長埋到去先慢慢開票. 不過都唔係問題, 佢地個邊好多人手. 只係check完資料再要等石小姐再由頭對一次銀碼同枱頭要成3個鐘就真係有D....

bjovi 發表於 12-5-16 04:25
有冇家長諗過2013/14除消 IK2 全曰班,即係話2013/14上午班同下午班會各多一班,而上午班的空缺是否留給IK  ...

佢當場派咗張通告講呢樣野架, 不過只係話分拆為兩班半日班. 係話為咗增加學額而取消全日班, 同埋係"刻意"配合改建大樓計劃.

不過張通告title係"2013-14年度開始英普部全日班IK2F改為兩班半日班".  即係兩班都係IK??  我有問佢地, 不過答案當然係"未決定"! 但照尋日我見註冊表有4group IK (今年係3班), 咁答案應該呼之欲出?

silvia_ng 發表於 12-5-15 13:50
呢件冬天外套比較少著, 不過有雨既時候可以上場 (大雨就當然唔得啦)

我好like件風褸...襯落校服好型!!
‹ 上一主題|下一主題