用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?   [複製鏈接]

會唔會小朋友誤會咗?不如直接打俾老師問下是否必須報名?

或者email問,白紙黑字清清楚楚。。

咁呢度大家都冇遭遇過咁特別嘅事件。。恐怕都要家長發email俾學校老師問清楚先得啦。。

印象中我哋小學每年一次可以係校內考劍橋試,好似比係出面考平,我嘅理解係學校鼓勵同學參加,提供埋方便同優惠,我唔覺得學校會從中牟利,牟得幾多啫?當然,無論學校幾希望同學參加,我哋一定會收到通告寫明前因後果時間地點銀碼,自己選擇是否參加。。事實上,似乎所有涉及課外活動或付款都會有通告。。

SUKI20062014 發表於 21-5-20 13:10
其實媽媽在孩子身邊就最好,據我所知,深圳的學校壓力唔比香港少。
你所求助的問題應該要找回學校問問,如 ...

好似冇人講過深圳學校唔好。。好似大家都係好心回覆而俾人質問。。唔通咁叫和氣?

深圳好似得一半左右初中學生可以升讀高中,咁至少初三壓力應該大過香港中三。。

記得讀書時學過Cognitive Bias,唔係好記得,搜到篇文https://lospsychology.com/認知心理學-認知偏誤-cognitive-bias/ 提到其中幾個,幾得意,有興趣都可以睇吓,或者可以幫我哋做少啲結論。

大約六七年前係IT公司,廣州office請IT junior接近四千係收到些應聘,但profile唔算理想,而團隊中中大畢業,兩三年經驗,表現好好嘅七八千留唔到。呢幾年樓價租金齊飆升,相信人工整體都應該有頗大增幅。當然城市學歷同行業都好大影響。
‹ 上一主題|下一主題